Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy warto jeszcze tworzyć serwery mt2?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, nurtuje mnie to pytanie poniewa miałem długą przerwe z administracją serwerów zaglądałem tylko w ten dział aby dowiedzieć się czy branża metin2 nie idzie ku upadkowi. Mam talent do tworzenia serwerów metin2 jak i do tego aby nikt mi w tym nie przeszkodził, chciał bym się więc zapytać czy jest jeszcze w ogóle sens poświęcania czasu na tworzenie plików serwerowych, czy ludzie potrafią docenić poświęcony czas czy to dalej niewdzięczne zajęcie tak jak to w ostatnich 2 latach bywało. Aby troszeczke określić cel mojego działania napisze tylko że branża wyłącznie na polskim rynku mnie nie interesuje. Mam rozpoczety projekt pod nazwą metin2europe.com zaczęty spory czas temu i pytam się czy jest sens aby go kończyć.

791f747188ac8.png

Opublikowano

Sens jest i to spory, tym bardziej przy międzynarodowym projekcie.

Opublikowano

To zależy czy znajdziesz wystarczająco dużo $ na reklamę, WOM ją miał a SG zdobył ja poprzez wykup licki od Ymiru. Za przykład daje Ci tylko te dwa bo nie ma lepszych. Jeżeli masz pomysł to wypali ale "zagraniczny" projekt dużo wymaga, wiem bo sam próbowałem, w dodatku nie każdy gracz musi znać angielski co zmusza Cię do znalezienia Supportu przynajmniej w kilku językach, sam znam 5 i trochę a i mnie było ciężko. Oprócz tego wielojęzyczny klienta się przyda, co za tym idzie nie zawsze angielskie opisy wystarczą ( mam na myśli questy). Jak dobrze wszystko obmyslisz to dasz radę. Przy okazji znajdź osoby którym zapłacisz bo prędzej czy później coś na boku będzie sprzedawane itp. Wszystko zależy jak dużo wyłożysz na reklamę + czy będziesz miał profesjonalny team, w dodatku opłacany za swoją pracę. Siedzieć 8h jako GM i nic z tego nie mieć = kombinowania na lewo, sam się o tym przekonałem. I narazie nie robię niczego poza Polską. A w naszym kraju 1000 osób na start w dniu dzisiejszym to dobry wynik co często równa się kilku miesięczną lub roczną pracą w plecy. A co z mamoną straconą?

...................\/...................

Opublikowano

Wiem że polska społeczność nie jest najlepszym źródłem informacji ale jednak chciał bym aby ten projekt był przystosowany tak aby większośc społeczności była narodowości polskiej. Pisze tutaj ponieważ wiem że tutaj otrzymam najbardziej krytyczne wypowiedzi w polskiej sieci czego właśnie mi potrzeba.

Wiem czym jest wom i właśnie coś takiego chciał bym stworzyć, do sg nawet nie startuje ponieważ jest uważany za oficjalny serwer a taką renome ciężko zdobyć.

Problem jaki mnie boli w tej chwili to to że reklama odbywa się głównie przez youtube facebook'a co dla dla ludzi troszke bardziej rozwiniętych jest marginesem internetu(chodzi mi o facebook).Wolał bym coś co rzuca się bardziej w oczy dla osób które mniej korzystają z facebooka albo nie szukają na youtube " najlepszy prywatny serwer metin2"

791f747188ac8.png

Opublikowano

Wiem że polska społeczność nie jest najlepszym źródłem informacji ale jednak chciał bym aby ten projekt był przystosowany tak aby większośc społeczności była narodowości polskiej. Pisze tutaj ponieważ wiem że tutaj otrzymam najbardziej krytyczne wypowiedzi w polskiej sieci czego właśnie mi potrzeba.

Wiem czym jest wom i właśnie coś takiego chciał bym stworzyć, do sg nawet nie startuje ponieważ jest uważany za oficjalny serwer a taką renome ciężko zdobyć.

Problem jaki mnie boli w tej chwili to to że reklama odbywa się głównie przez youtube facebook'a co dla dla ludzi troszke bardziej rozwiniętych jest marginesem internetu(chodzi mi o facebook).Wolał bym coś co rzuca się bardziej w oczy dla osób które mniej korzystają z facebooka albo nie szukają na youtube " najlepszy prywatny serwer metin2"

Co do reklamy to obrazu polecam zagraniczne fora o metinie, są podobne do epvp czy naszego mpc, sam długo szukałem a niektóre mają ograniczenia tylko dla społeczności swojego kraju i trzeba trochę pokombinować aby się dostać lub nawet Google tłumacz nie pomoże aby coś zrozumieć. YouTube to woadoma sprawa. A Facebook jakoś daje rade ale tylko jako promujące Cię strony o dużej oglądalności.

Opublikowano

Warto tworzyć serwery, tylko przedtem trzeba przysiąść i zrobić porządny biznes plan :) Przede wszystkim:

1. Czego się chcę?

2. Jak to co się chcę zorganizuję?

3. Poznać wady i zalety aktualnych serwerów?
All about research!
Team ogarnąć. A później tylko nagrody zbierać :)

W każdym bądź razie powodzenia. Najlepiej sprawdza się serwer gdzie administracja wie czego chcę, a nie cały czas podąża, tym co gracze im sugerują. Trzeba mieć już własną wizję, ale też zwracać uwagę na to co powiedzą Ci inni i odpowiadać Im, dlaczego się odrzuca propozycję. 

Jak ktoś podejdzie profesjonalnie do problemu to sukces gwarantowany. I nie mówię tutaj żeby siedzieć rok nad projektem. Trzeba to zbalansować i pytanie Jak? A no planem który się założy na starcie. Dużo by się rozpisywać tutaj a nie o to chodzi.

Najpierw rozeznanie na rynku, później swój plan dostosować do rynku, ale nie całkowicie tylko z głową. 
Powodzenia Tomku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...