Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Gra karciana w Unity3D

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, otóż zamierzam stworzyć/napisać grę karcianą w unity posługując się c# (umiem dość dobrze c++ więc z nauka c# nie będzie trudno), więc mam kilka pytań, najlepiej je ponumeruje:

1.  Czy unity3d będzie najlepszym silnikiem pod tego typu grę? (wiem, że hearthstone jest w unity)

2. Jeżeli już wybrałem unity3d od czego zacząć najlepiej, bo całą mechanikę, funkcje wszystko sobie rozpisałem, różne warianty itd... ale nie wiem jak zacząć, macie jakieś fajne poradniki?

W sumie to wszystko, z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

Opublikowano

1. Czy najlepszym - nie wiem, ale na pewno nie najgorszym ze względu na wielofunkcyjność i prostotę.

2. Najlepiej zacznij od przygotowania sobie modeli kart, tła itd. Stwórz tak zwane prefab'y z colliderami, skryptami itd., a potem poukładaj to na scenie.

2cf6pe0.jpg

"Hmm jak by to powiedzieć... Moje pierwsze wrażenie o grupie... Nie lubię was..." - Kakashi

Opublikowano

To będzie 2D jak coś, dzięki za odpowiedź ale czy mógłbyś sprecyzować co to są prefaby, collidery itd?

Opublikowano

Prefab - Tłumacząc Ci to najprościej jak tylko można, jest to kopia danego obiektu np. Twojej karty, która możesz potem umieścić na scenie (w grze) ilekroć tylko chcesz.

Colider - Jest to niewidzialna ściana, jeżeli Twój obiekt nie będzie posiadał colidera, to np. rzucając kamieniem o ścianę w grze, przeleci on przez nią zamiast się na niej zatrzymać.

Scena - Jest to "platforma" czyli miejsce gdzie możesz ustawiać swoje obiekty itd. Będą one widoczne potem w grze. Krótko mówiąc po prostu mapa, lub obraz jaki gracz zobaczy w danym poziomie gry.

Opublikowano

Mam jeszcze ostatnie pytanie bo kompletnie o nim zapomnialem, czy da się przypisać wartości na obrazku? Bo jak wiadomo karta będzie miała zdrowie i atak (czyli te zmienne) no i musze je umieścić na tych kartach, jak to zrobić, szukałem tego długo ale nie znalazłem.

Opublikowano

Tutaj masz dobry poradnik:

http://mwin.pl/unity3d-fps-tutorial-3-zycie-pancerz-wytrzymalosc-postaci/

Musisz tylko lekko go przekształcić, czyli dodać zmienne życia w skrypcie karty, a pasek, bądź też inny wskaźnik życia również przypisać na kartę. Nie przejmuj się tym jak na początku coś wydaję Ci się trudne. Ja czasem nie jedną noc zarwałem żeby zrobić jakąś na pozór łatwą rzecz. Szukaj, czytaj, próbuj, a na pewno się uda.

@Edit - tak w ogóle to widzę, że za dużego pojęcia o Unity3D nie masz, więc już w ogóle polecam Ci przeczytać cały ten poradnik.

2cf6pe0.jpg

"Hmm jak by to powiedzieć... Moje pierwsze wrażenie o grupie... Nie lubię was..." - Kakashi

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...