Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Tworzenie gier.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Jestem laikem jeśli chodzi o programowanie. Moja wiedza pozwala mi, jak na razie na korzystanie z tablic w C++ (funkcje i instrukcje warunkowe pomijając), czyli nic szczególnego.

Pytanie jest następujące: Co muszę jeszcze umieć, żeby poradzić sobie z pisaniem skryptów jak i całych gier?

Jeśli to nie ten dział to bardzo przepraszam.

I3-4130 10GB DDR3 Geforce GTX 760 2GB GDDR5 | PS2 Fat SCPH-30004 FMCB 1.8 | PS3 Super Slim 500GB CECH-4004C | Microsoft Lumia 550

Opublikowano

Przede wszystkim, niezależnie od tego czy będziesz pisał w gotowej bilbiotece c++ czy też silniku typu Unity, musisz poznać podstawy języka i to bardzo dokładnie bo bez tego ani rusz. Na początek polecałbym Ci przeczytać i zrozumieć kurs "Od zera do gier kodera".

2mmtzeu.jpg

Opublikowano

@AdirasOwns

No nie wiem czy "Od zera do gier kodera" to dobry wybór, chyba że myślimy o czymś innym :P Chodzi ci o taką książkę, czy to jakiś kurs na necie? 

@toppic

No musisz ogarnąć na pewno podstawy C++ i potem zgłębiać się trudniejsze działy, myślę że podstawy ogarniesz korzystając z tego kursu: 

http://cpp0x.pl/kursy/

Dodatkowo masz tam też dużo kursów do bibliotek (przydatne do tworzenia np. gier) więc zawsze możesz się czegoś więcej nauczyć!

Z książek to Symfonia C++ J.Grębosz, aczkolwiek są na jej temat podzielone opinie jedni chwalą drudzy hejtują. Była też jeszcze jedna książka ale nie pamiętam jej nazwy ani autora więc nie podam. 

(Oczywiście ta książka jest do nauki podstaw, nie znajdziesz w niej obsługi jakichś bibliotek graficznych, chyba że o czymś zapomniałem) 

Cześć...

Opublikowano

OOP.

Umiejętność dołączania zewnętrznych bibliotek do projektu.

Umiejętność korzystania z dokumentacji tychże bibliotek tudzież ogólnie z internetu.

Znajomość podstaw standardowej biblioteki C++

Wskaźniki

Podstawowe wzorce projektowe

Podstawowe (można rzec standardowe dla niektórych typów gier) rozwiązania dotyczące rozplanowania aplikacji czy poszczególnych jej części

Znajomość algorytmiki na poziomie pozwalającym zauważać możliwości optymalizacyjne w najczęściej pojawiających się problemach.

Matematyka (trygonometria; wektory; ewentualnie coś więcej z algebry liniowej. Fizyka jeśli potrzebne)

Algorytmy detekcji kolizji (jakie to zależy od potrzeby)

Pojęcie o działaniu bibliotek graficznych i karty graficznej.

Więcej to zależnie od typu gry.

Opublikowano

Cześć!

Jestem laikem jeśli chodzi o programowanie. Moja wiedza pozwala mi, jak na razie na korzystanie z tablic w C++ (funkcje i instrukcje warunkowe pomijając), czyli nic szczególnego.

Pytanie jest następujące: Co muszę jeszcze umieć, żeby poradzić sobie z pisaniem skryptów jak i całych gier?

Jeśli to nie ten dział to bardzo przepraszam.

A jaka to ma być gra? Jak mała to powinieneś poznać pętle (bo jest ich kilka rodzai) i inne tego typu narzędzia, a potem do tego jakaś biblioteka, a z kolei jakaś duża gierka (albo masz zamiar pracować przy takiej) to trzeba jeszcze obiektowego C++ dorzucić.

OOP.

Umiejętność dołączania zewnętrznych bibliotek do projektu.

Umiejętność korzystania z dokumentacji tychże bibliotek tudzież ogólnie z internetu.

Znajomość podstaw standardowej biblioteki C++

Wskaźniki

Podstawowe wzorce projektowe

Podstawowe (można rzec standardowe dla niektórych typów gier) rozwiązania dotyczące rozplanowania aplikacji czy poszczególnych jej części

Znajomość algorytmiki na poziomie pozwalającym zauważać możliwości optymalizacyjne w najczęściej pojawiających się problemach.

Matematyka (trygonometria; wektory; ewentualnie coś więcej z algebry liniowej. Fizyka jeśli potrzebne)

Algorytmy detekcji kolizji (jakie to zależy od potrzeby)

Pojęcie o działaniu bibliotek graficznych i karty graficznej.

Więcej to zależnie od typu gry.

Chyba większość tego co wymieniłeś zależy od gry np. wskaźniki, bo wpływają na wydajność.

pyhvh7E.png

Opublikowano

Chyba większość tego co wymieniłeś zależy od gry np. wskaźniki, bo wpływają na wydajność.

wszystko z tego co powiedział jest niezmiernie przydatne do każdej gry, a niektóre z wyżej wymienionych do każdego programu.

Opublikowano

Musisz mieć chęci nie że zaczniesz pisać a po 5 minutach 'Pierdo*e taką robotę idę pić' czy coś w tym stylu ;)

int o = 1, y = 1;

while(o == y && y < o && o < y){

printf("Co ja tworze....");

}

Opublikowano

Jeśli uważasz, że wskaźniki są potrzebne jedynie do poprawiania wydajności, to jeszcze dużo przed tobą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...