Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Modele NPC, problemy, ich wersje i ogólny burdel związany z nimi.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od kilku dni skrupulatnie szperam po forach za modelami NPC do siebie, jako tako poszukiwania są owocne bo udaje mi się znaleźć coś sensownego, samo dodanie NPC do klienta też nie jest problemem, problemem jest ich wersja exportera.

Ponieważ mój klient opiera się na granny2.dll w wersji 2.4.0.30 czyli starej wersji, toleruje on tylko modele wyexportowane 

Granny Standard Exporter, SDK version 2.4.0.7 (Numeric version tag: 2.4.0.7)

W internecie jest niestety pełno modeli w wersji +2.6. No i chciałem się dowiedzieć kilka rzeczy:

1. Czy zdarzają się modele npc w wersji 2.4, które mogą nie działać na CPU Intel'a (takowy posiadam)?
  2. Czy tutaj ktoś udostępnia modele w wersji granny 2.4 (jeśli tak, to poprosiłbym o linki)?
  3. Nawiązując do pytania #1, co to może być, jeśli model się nie ładuje, a klientowy syserr nie wykazuje nic?
  4. Gdyby ktoś zasugerował mi, żeby klientową binkę zaktualizować do najnowszego granny 2.9 od razu mówię, mam to w planach, jednak najpierw chciałbym poznać odpowiedzi na wcześniejsze pytania.

arijh2.jpg

Opublikowano

Od kilku dni skrupulatnie szperam po forach za modelami NPC do siebie, jako tako poszukiwania są owocne bo udaje mi się znaleźć coś sensownego, samo dodanie NPC do klienta też nie jest problemem, problemem jest ich wersja exportera.

Ponieważ mój klient opiera się na granny2.dll w wersji 2.4.0.30 czyli starej wersji, toleruje on tylko modele wyexportowane 

Granny Standard Exporter, SDK version 2.4.0.7 (Numeric version tag: 2.4.0.7)

W internecie jest niestety pełno modeli w wersji +2.6. No i chciałem się dowiedzieć kilka rzeczy:

1. Czy zdarzają się modele npc w wersji 2.4, które mogą nie działać na CPU Intel'a (takowy posiadam)?
  2. Czy tutaj ktoś udostępnia modele w wersji granny 2.4 (jeśli tak, to poprosiłbym o linki)?
  3. Nawiązując do pytania #1, co to może być, jeśli model się nie ładuje, a klientowy syserr nie wykazuje nic?
  4. Gdyby ktoś zasugerował mi, żeby klientową binkę zaktualizować do najnowszego granny 2.9 od razu mówię, mam to w planach, jednak najpierw chciałbym poznać odpowiedzi na wcześniejsze pytania.

1. Mogą nie działać gdy są źle wyeksportowane, największe problemy mają z AMD

2. -

3. U siebie miałem problem że waga modelu była zbyt wielka a więc binka tego nawe nie wczytywała = brak syserr

4. Zrób to najlepiej :)

Opublikowano

Ok, czyli dojdzie mi dodatkowa praca z aktualizacją binki, powiedzcie mi jeszcze jedno, czy w granny 2.9 te w/w problemy zostały naprawione?
(Może się i głupio pytam, ale grafika 3D i w ogóle grafika komputerowa nie jest moją mocną stroną)

arijh2.jpg

Specjalista
Opublikowano

Ok, czyli dojdzie mi dodatkowa praca z aktualizacją binki, powiedzcie mi jeszcze jedno, czy w granny 2.9 te w/w problemy zostały naprawione?

(Może się i głupio pytam, ale grafika 3D i w ogóle grafika komputerowa nie jest moją mocną stroną)

Tak na nowym granny bd działać.

­

Pomogłeś,pomogę kiedy tylko brachu mogę!

graphic.png

Opublikowano

1. Mogą nie działać gdy są źle wyeksportowane, największe problemy mają z AMD

2. -

3. U siebie miałem problem że waga modelu była zbyt wielka a więc binka tego nawe nie wczytywała = brak syserr

4. Zrób to najlepiej :)

Nie da się źle wyexportować modelu <lol>.

@topic

Update granny do 2.9 i każdy model nie zależenie od wersji ci zadziała. Jednak jeżeli nie będziesz konwertował ich do granny 2.9 to z binki wywal błąd o nie zgodności wersji modelu bo jak ci zasra syserr to client nie wytrzyma i się crashuję.

Dobrych modeli za friko nie znajdziesz, exportujesz samemu lub rozpakowujesz jakiegoś clienta i sobie bierzesz co potrzebujesz.

Opublikowano

Dobrych modeli za friko nie znajdziesz

Dobre, czy nie dobre, to już mało ważne dla mnie, najważniejsze dla mnie przy modelach jest czym i jaką wersją exportera były robione :)

arijh2.jpg

Opublikowano

Dobre, czy nie dobre, to już mało ważne dla mnie, najważniejsze dla mnie przy modelach jest czym i jaką wersją exportera były robione :)

Zdajesz sobie sprawę, że wersja exportera to zmiana jednego bajta w pliku?

0LsM05U.png

Opublikowano

Zdajesz sobie sprawę, że wersja exportera to zmiana jednego bajta w pliku?

Nie, nie wiedziałem o tym, Drogi The Naid, moje zainteresowanie modelami do metina zrodziło dopiero kilka dni temu, jeśli byś mi wskazał ten bajt, to byłbym bardzo wdzięczny

arijh2.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...