Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer nie czyta RAM'u

Grimowski

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, dziś przyszedł do mnie nowy ram. Jest to Hynix 4 GB w jednej kości DDR2, oczywiści do stacjonarnego. Wszystko pięknie, ładnie włączam komputer z nowym ramem, włączam bios a tam piszę że mam 2050 MB RAM...

SLOT1=DDR2 2048MB 667mhz

SLOT2=DDR2 2MB 667mhz

Gdy załączyłem CPU-Z wszystko ok, 6 GB Ramu wyczytane. :) Na slotach tez pisze slot1 = 2 gb slot 2= 4 gb = 6 gb :)

Mam nadzieje ze wiecie dlaczego nie czyta mi 6 gb a czyta tylko 2 gb, czekam na odpowiedzi. :)

Opublikowano

W Biosie piszę że mam 2 GB, a w CPU-Z piszę że już mam 6GB RAM. W płycie (asrock g31m-s) w pierwszym slocie mam 2 gb a w drugim 4 gb w grach mam tylko 2 gb ram i w biosie tez a w cpu-z wykrywa 6 gb ram. Pomóżcie. Najgorsze jest to ze w biosie zamiast 4 gb w slocie czyta mi 2 mb :D\komorka

Opublikowano

Zakutalizowanie nic nie pomogło. :( Nadal w biosie pokazuję że mam 2 GB a w CPU-Z pokazuje 6GB. Może pogrzebać w zakładce chipset configuration w biosie? 

Opublikowano

To tylko wina użytkownika że nie zwraca uwagi na to jakie pamięci kupuje, w slotach powinny być pamięci o identycznych rozmiarach.

Daj screen zakładki  MEMORY w z-cpu 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

VvIRQM5.png To ile mam ramu całego w systemie, normalnie czyta.

9UuH4yO.png

A to ten ram który nie jest czytany w systemie, aczkolwiek w programie CPU-Z jestczytany normalnie... W biosie i systemie widoczny jako 2 MB.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...