Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z towarem po aukcji

Andreal

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Sprzedałem niedawno na allegro zepsutą drukarkę (coś w środku), nie mam czasu na latanie po serwisach, więc chciałem jej się szybko pozbyć. Na początku myślałem, że po prostu nie ma tuszu, więc dokupiłem oryginalny komplecik za około 8 dyszek, włożyłem do drukarki, po tym jak drukarka dalej nie dawała oznak chęci drukowania postanowiłem ją wystawić na allegro. Drukareczke wylicytowała pewna pani, pieniążki dotarły, towar wysłany, nawet dotarł, ale po ponad dwóch tygodniach dostaję maila, że nie ma tuszy (czyli towar niezgodny z opisem, bo pisałem w aukcji, że jest nowy komplet). Zadzwoniłem do tej pani, byłem oszołomiony, bo nigdzie w domu tusze nie zostały i mówię, że na prawdę wątpie by ich nie było i że jeszcze się odezwę, ale po dniu przypomniałem sobie, że nikt w niej na pewno nie grzebał jak nie chciała już drukować, a później nawet się uruchomić to od razu włożyłem ją do kartonu z instrukcją i tak czekała na późniejsze wysłanie, gdzie tylko zakleiłem solidnie taśmą brązową całe pudło. Babka mówi, że mam dosłać tusze, albo zwrot... czyli na moją niekorzyść - 8 dyszek w plecy, bo zwrot bez kompletu tuszy...

Opublikowano

Dwa tygodnie to trochę dużo żeby nie zauważyć że brakuje tuszy :) Chce Cię naciągnąć tylko. Ja bym nic jej nie wysyłał, bo i jak udowodni że towar doszedł niezgodny z opisem? (tym bardziej dwa tygodnie po odebraniu towaru). Jeśli by chciała iść inna droga i prosić o zwrot kosztów to miała na to 14 dni (bez podania przyczyny), ale to też odnosi się tylko do sklepów a nie osób prywatnych( bo sprzedawałeś jako osoba prywatna mam rozumieć?). Także ja bym radził olać ta probe wymuszenia. 

Opublikowano

Ale pieniążki dotarły po paru dniach, i towar wysłałem po weekendzie, więc póki doszedł to nie wiem, czy by nie było tych 2 tygodni ;/ Poza tym zwrotu bez tuszów nie chcę przyjąć.

Opublikowano

Dwa tygodnie to trochę dużo żeby nie zauważyć że brakuje tuszy :) Chce Cię naciągnąć tylko. Ja bym nic jej nie wysyłał, bo i jak udowodni że towar doszedł niezgodny z opisem? (tym bardziej dwa tygodnie po odebraniu towaru). Jeśli by chciała iść inna droga i prosić o zwrot kosztów to miała na to 14 dni (bez podania przyczyny), ale to też odnosi się tylko do sklepów a nie osób prywatnych( bo sprzedawałeś jako osoba prywatna mam rozumieć?). Także ja bym radził olać ta probe wymuszenia. 

To chyba dotyczy każdego, kupując na allegro od osoby prywatnej też masz 14 dni od momentu dostania przedmiotu na zwrot bez podawania przyczyny.

Opublikowano

To chyba dotyczy każdego, kupując na allegro od osoby prywatnej też masz 14 dni od momentu dostania przedmiotu na zwrot bez podawania przyczyny.

Nie, to się tyczy tylko firm i one musza przyjąć zwrot, a osoba prywatna nie musi :) 

Opublikowano

Dwa najważniejsze pytania:

Kupujący wiedział, że towar który kupuje jest "zepsuty"?

Kupujący używa wyrażenia "zwrot" czy "reklamacja" towaru?

Jak TI3STO juz zauważył zwrot przysługuje tylko osobą, które zakupiły coś od firmy nie zaś od osoby prywatnej.Zresztą masz o tym na allegro:

W jakich przypadkach sprzedający może odmówić przyjęcia zwrotu towaru kupionego na Allegro?

Sprzedający nie ma obowiązku przyjęcia zwrotu jeśli:

sprzedający jest osobą prywatną;

Źródło: http://pomoc.allegro.pl/artykul/26697/w-jakich-przypadkach-sprzedajacy-moze-odmowic-przyjecia-zwro

Tak więc MOIM ZDANIEM możesz odmówić przyjęcia zwrotu towaru.

Z reklamacją sprawa wygląda inaczej:

Reklamacja to uprawnienie na wypadek zaistnienia niezgodności towaru z umową (np. wady). Będzie uwzględniona jeżeli dowiedzione zostanie, że niezgodność ta istniała już z chwilą wydania towaru np. w postaci ukrytej wady.

Źródło: http://www.infor.pl/prawo/prawa-konsumenta/zwrot-i-wymiana/280488,Zwrot-towaru-a-reklamacja.html

Wydaje mi się więc że to osoba, która to od cb kupiła musi ci udowodnić że otrzymała towar niezgodny z umową.Najprawdopodobniej nie skorzystała ona z możliwości zaprotokołowania zawartości otrzymanej przesyłki przy odbiorze, tak więc mamy tu słowo przeciw słowu.Co robić?

Moim zdaniem nie masz się czym przejmować.Nikt nie będzie ci wytaczał sprawy cywilnej na podstawie "dowodu ustnego".Samo opłacenie pełnomocnika i pokrycie kosztów postępowania (co prawda pokrywa je ostatecznie "przegrany", ale i tak wątpię żebyś to był ty) będzie przewyższac wartość przedmiotu sporu.Niemniej jednak byłoby fajnie gdybyś mógł udowodnić, że jednak te tusze wysłałeś.

PODKREŚLAM, ŻE POWYŻSZA WYPOWIEDŹ JEST MOJĄ SWOBODNĄ INTERPRETACJĄ OBOWIĄZUJĄCYCH PRZEPISÓW, NIE MA ONA ŻADNEJ MOCY PRAWNIE WIĄŻĄCEJ I ZAZNACZAM, ŻE  JAK NAJBARDZIEJ MOGĘ SIĘ MYLIĆ!!!

Opublikowano

Dziękuję za pomoc.

Nie mam jak udowodnić, że te tusze wysłałem niestety.

Tak samo jak ona nie ma Ci jak udowodnić że ich nie dostała. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...