Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Ile mb ramu i pamięci dysku na 1 slot ?

MCSH

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bo słyszałem teraz ostatnio że się nie patrzy zbytnio na ram tylko na pamięć dysku i procesor. więc pytam xD

Opublikowano

Jeżeli masz dużo pluginów to 150mb na slot wystarczy a pamięc na dysku to 1KB.

Jakby co co pamiec na dysku najwiecej wykorzytuje mapa wygenerowana przez graczy

b_560_95_1.png

Opublikowano

A ja powiem tak

Mógłbyś napisać coś więcej jaki to ma być serwer bo te 80-150MB może być wystarczające ale jak weźmiesz zrobisz serwer z modami to już kiepsko na tych 80-150MB może być.

Trzeba też wziąć pod uwagę to ile serwer na start zabiera ramu żebyś sobie nie obliczył a potem się ździwił. Co do dysku to raczej jak kupujesz maszynę to powinieneś mieć parę

GB do zagospodarowania chyba z kupujesz na jakimś slotowcu to może 10GB się wystruga. Tutaj jeśli piszą o dysk pewnie chodzi im o to czy dysk jest HDD czy SSD. Tak na dysku

SSD przy dużej mapie mogą być mniejsze lagi spowodowane odczytywaniem czy też zapisywaniem dużej mapy która waży już naście czy więcej GB oraz przy robieniu Backupu.

Jeśli pomogłem daj znać :PP  

Opublikowano

Ilosc ramu zalezy od : ilosci pluginow  , skryptow itp. ja zawsze licze wiecej czyli 140mb na slot .

Ilosc pamieci na dysku zalezy od : ilosci plugnow , wielkosci mapy itp. Ja licze ok. 150-250mb na slot

Opublikowano

Przepraszam ale czy ktoś może mi wyjaśnić poco obliczać ilość miejsca na dysku przypadającą na SLOT skoro przypuśćmy, że nie mamy jednej mapy tylko kilka do tego pluginy które mogą przechowywać dane na plikach dajmy na to kilku tysięcy graczy + mapa która dla każdego gracza potrafi tworzyć po kilka plików jeśli są modyfikacje które tak trzymają dane no i do tego mapa która nieustannie rośnie a nie waży tyle samo cały czas zależnie ile slotów damy. Gracze chodzą po mapie budują niszczą i to wszystko ma wpływ na jej wagę i sam jeden gracz potrafi wygenerować dosyć sporą mapę a weźmy gdy ich będzie trochu więcej  :))

Opublikowano

Widac jak Ci uzytkownicy odpowiadaja byle nabic posty. Nie znaja sie na niczym, a pisza. Bezsens... Jak mamy oszacowac ile mb dysku gracz zajmuje? Nie podales nawet pluginow, map i innych modyfikacji.

Slot: 100 mb.

Opublikowano

Teraz pytanie z innej beczki :D 
Ile ramu dalibyście na początek, 60. slotowego serwera, który bd posiadał 5 map (dzialki, surowce, spawn, 2 areny sg), pluginow  koło 23 i 5-10 skryptów ? :D :D :P 

Opublikowano

Ogarnij oferte soreda w necie :D tam od wersji 1.1 mc maja serwery dedykowane dla 35 graczy z 2 gb ramu. Sam gralem na takim serwerze (kiedys) i lagow to nie bylo za sprawa duzej ilosci procesora(8v)

@MCSH na takie cos to polecam vpsa w minthoscie lub ovh. Vps daje duza niezaleznosc bo na jednej maszynie mozesz miec strone, tsa i sam serwer.

Po co istnieje to forum? Dla dzieci?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...