Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Skąd pobiorę system?

Gość Marceli99

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ;) Skąd pobiorę system Mac OS X Yosemite? Niedługo będę miał macbooka i chcę przygotować pendrive do bezpośredniej instalacji. Pobranie ze strony apple nie wchodzi w grę, ponieważ w tym tygodniu nie będę u dziadków, a tylko oni z rodziny posiadają sprzęt apple. xD Widziałem na torentach, ale nie wiem czy plik jest "czysty". ;)

Opublikowano

Z CDROMU w sklepie albo firmowa strona Apple

Na torrentach to możesz się pobawić potem nagraną płytka w piaskownicy a nie zainstalować system na Apple 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Z CDROMU w sklepie albo firmowa strona Apple

Na torrentach to możesz się pobawić potem nagraną płytka w piaskownicy a nie zainstalować system na Apple 

Nie ma Yosemite na CD. ;) W tym właśnie jest problem! Jedyny sposób to instalacja poprzez usb.

Opublikowano

To ci przecież napisałem jak byk. 

Support , pobrać oryginalny obraz i nagrywać na nośnik DVD albo pena, a potem po kolei  zgodnie z tym jak zaleca producent. 

Yosemite, można czasem kupić na nośniku preinstalowany system, wpół legalne ale możliwe 

Opublikowano

To ci przecież napisałem jak byk. 

Support , pobrać oryginalny obraz i nagrywać na nośnik DVD albo pena, a potem po kolei  zgodnie z tym jak zaleca producent. 

Yosemite, można czasem kupić na nośniku preinstalowany system, wpół legalne ale możliwe 

Ale skąd to pobrać? Na stronie apple można pobrać TYLKO i wyłącznie poprzez Apple Store, a skąd ja mam na Windowsie mieć Apple Store?

Opublikowano

­Skoro będziesz mieć macbooka to on już nie ma zainstalowanego starszego systemu? Raczej mało kto usuwa z tego system.

PC: AMD Ryzen R5 5600X 4.6GHz 1.125V  /\ SPC Fortis 3 /\ MSI B450 Tomahawk /\ 32GB Kingston Fury Renegade RGB 3600MHz CL16 /\ XFX RX 6800 SWFT319 16GB  /\ Lexar NM620 2TB + Kingston NV1 512GB + MX500 500GB /\ MSI MPG A850G /\ Genesis Irid 505 Black V2 /\  Acer XV272UPbmiiprzx "27" WQHD + IIyama x2483hsu-b1 "24" FHD /\ Win10 Pro
Mobilne: One+ 11 5G 16/256, Konsola: PS4 PRO CUH-7016B 1TB, PS3 Super Slim CECH4004A 320GB, PSP 2003 32GB SD, Steam Deck 2TB, Xbox One S TV: TCL C728 55" UHD VA 120hz
Muzyczny sprzęt: Asus Xonar DGX + HyperX Cloud Core + Creative Pebble X Plus, Diora WS354+Imago Acoustic ima 383 70W+Logitech Bluetooth, Soundcore Motion+, Soundcore Q30 ANC

Opublikowano

­Skoro będziesz mieć macbooka to on już nie ma zainstalowanego starszego systemu? Raczej mało kto usuwa z tego system.

Wyrzucam hdd i zamieniam na ssd. Stąd to pytanie, a nie chcę klonować dysku, bo wolę zacząć na czysto. ;)

Opublikowano

­To co za problem podziałać na HDD pobrać co trzeba ze sklepu Apple i zainstalować na SSD?

PC: AMD Ryzen R5 5600X 4.6GHz 1.125V  /\ SPC Fortis 3 /\ MSI B450 Tomahawk /\ 32GB Kingston Fury Renegade RGB 3600MHz CL16 /\ XFX RX 6800 SWFT319 16GB  /\ Lexar NM620 2TB + Kingston NV1 512GB + MX500 500GB /\ MSI MPG A850G /\ Genesis Irid 505 Black V2 /\  Acer XV272UPbmiiprzx "27" WQHD + IIyama x2483hsu-b1 "24" FHD /\ Win10 Pro
Mobilne: One+ 11 5G 16/256, Konsola: PS4 PRO CUH-7016B 1TB, PS3 Super Slim CECH4004A 320GB, PSP 2003 32GB SD, Steam Deck 2TB, Xbox One S TV: TCL C728 55" UHD VA 120hz
Muzyczny sprzęt: Asus Xonar DGX + HyperX Cloud Core + Creative Pebble X Plus, Diora WS354+Imago Acoustic ima 383 70W+Logitech Bluetooth, Soundcore Motion+, Soundcore Q30 ANC

Opublikowano

­To co za problem podziałać na HDD pobrać co trzeba ze sklepu Apple i zainstalować na SSD?

A taki, że nie każdy mieszka w mieście i ma nie wiadomo jaki internet. Mam czekać 2 dni aż pobiorę 4gb system? xD

Opublikowano

­A taki, że płyta z systemem jak się nie mylę kosztuje spore pieniądze gdybyś chciał dostać kopię od Apple.

Opublikowano

Klonowanie to właśnie na czysto praktycznie instalacja, nie wiem w czym ci przeszkadza że skopiujesz działający system ? 

Narzekasz na ściąganie z App store a torrenty niby jak miały by ci się zajść na dysku ?  Dokładnie w ten sam sposób, jak by nie było do instalacji i tak potrzebujesz czystego dmg ze sklepu +  pena/dysku/cdrom czy  sieci lokalnej by zainstalować nowy system. Nie liczę wszystkich dodatków + skonfigurowanych i zrobionych pod instalację partycji. 

OSX nigdy nie instaluje się jak windows za pierwszym razem niekórym to może zając kilka godzin do dni nim opanują i zrobią jak należy i bez błędów 

Opublikowano

­A taki, że płyta z systemem jak się nie mylę kosztuje spore pieniądze gdybyś chciał dostać kopię od Apple.

Powiem ci, że to nie ma znaczenia "ile kosztuję". Po prostu tej PŁYTY nie ma. Nowe maki nie mają napędu, więc po co mają udostępniać NOWY system na STARE płyty?

Nie chcę klonować dysku, chcę zainstalować system na czysto. SSD bardzo się różni od HDD i w przypadku windowsa jest zalecana ponowna instalacja. Tu najprawdopodobniej jest tak samo. ;)

Opublikowano

Prostej rzeczy nadal nie rozumiesz, by na czysto zainstalować system powinieneś koniecznie posiadać inny system OS X na dysku, nie wiem czy można bez. 

Ty sobie upierdoliłeś że chcesz zainstalować tylko Yosemite, upgrade innego może być też czystą instalacją Yosemite, mimo że trudniejsze w wykonaniu i koniecznie wymaga dostępu do internetu ( albo płytki lub pena ze sklepu )  i zrobienia kopi konfiguracji systemu. W czasie instalacji nie daje się upgrade tylko instalację nowego systemu.

Nie dziw się że instalka uwali się kilka razy , na podstawie logów rozwiązuj sobie dalsze problemy z instalacją.

Co ma instalacja Windows ana SSD do instalacji OSX na SSD  ? To różne systemy z różnymi systemami plików i tym bardziej innymi sposobami zarządzania partycją i plikami. 

Instalowałeś kiedykolwiek OS na kompie ?  To raczej nie jest instalka typu uruchom i gap się na ekran aż skończy i jak żle przygotujesz dysk nie zainstalujesz. 

Opublikowano

Prostej rzeczy nadal nie rozumiesz, by na czysto zainstalować system powinieneś koniecznie posiadać inny system OS X na dysku, nie wiem czy można bez. 

Ty sobie upierdoliłeś że chcesz zainstalować tylko Yosemite, upgrade innego może być też czystą instalacją Yosemite, mimo że trudniejsze w wykonaniu i koniecznie wymaga dostępu do internetu ( albo płytki lub pena ze sklepu )  i zrobienia kopi konfiguracji systemu. W czasie instalacji nie daje się upgrade tylko instalację nowego systemu.

Nie dziw się że instalka uwali się kilka razy , na podstawie logów rozwiązuj sobie dalsze problemy z instalacją.

Co ma instalacja Windows ana SSD do instalacji OSX na SSD  ? To różne systemy z różnymi systemami plików i tym bardziej innymi sposobami zarządzania partycją i plikami. 

Instalowałeś kiedykolwiek OS na kompie ?  To raczej nie jest instalka typu uruchom i gap się na ekran aż skończy i jak żle przygotujesz dysk nie zainstalujesz. 

Nie wiem kto ci dał "zaufaną osobę", ale twierdzę, że musiał być pod wpływem. Jeśli mamy pisać to zachowaj trochę kultury i nie zaniżaj i tak niskiego poziomu na tym forum. ;) NIE MAM MOŻLIWOŚCI POBRANIA YOSEMITE BEZPOŚREDNIO Z MACA. MUSZĘ ZROBIĆ INSTALATOR OS Z USB NA WINDOWSIE. NIE MOGĘ UPRAGEDOWAĆ SYSTEMU NA MACU, PONIEWAŻ POZBYWAM SIĘ HDD I ZAMIENIAM NA SSD. NIE MAM ZAMIARU CZEKAĆ KILKA DNI AŻ POBIERZE MI SIĘ YOSEMITE NA MACU. WOLĘ TO ZROBIĆ TYDZIEŃ PRZED KUPNEM  i wtedy akurat będzie na czas. ;)

Opublikowano

Nadal nie zrozumiałeś co znaczy upgarde dla systemu OS X 

Płytkę czy pena możesz sobie nagrać nawet teraz i zostawić. Czy będzie działała na tym sprzęcie co kupisz to już twój problem, sposobów na zrobienie pena jest kilka i któryś zadziała.  System nie ma znaczenia czy zrobisz to na linuxie, windowsie, androidzie  czy macu.

Dysk z OS X klonujesz na SSD i dopiero odpalasz instalkę z opcją wyczyszczenia danych i formatowania partycji.  Olewasz opcję archiwizacji danych i konfiguracji, masz przy okazji pewność że właściwie wszystko działa.  

Odpadają ci w tym przypadku problemy ze skonfigurowaniem dysku do pracy z systemem.  Jak napisałem instalka sama nie zrobi ci i nie skonfiguruje dysku jak należy, dlatego najprostszym sposobem jest użycie kopii starego systemu  jako podstawy do instalacji.

Będzie czysty nowy system zainstalowany na starych partycjach już na nowym dysku SSD. 

Opublikowano

Nadal nie zrozumiałeś co znaczy upgarde dla systemu OS X 

Płytkę czy pena możesz sobie nagrać nawet teraz i zostawić. Czy będzie działała na tym sprzęcie co kupisz to już twój problem, sposobów na zrobienie pena jest kilka i któryś zadziała.  System nie ma znaczenia czy zrobisz to na linuxie, windowsie, androidzie  czy macu.

Dysk z OS X klonujesz na SSD i dopiero odpalasz instalkę z opcją wyczyszczenia danych i formatowania partycji.  Olewasz opcję archiwizacji danych i konfiguracji, masz przy okazji pewność że właściwie wszystko działa.  

Odpadają ci w tym przypadku problemy ze skonfigurowaniem dysku do pracy z systemem.  Jak napisałem instalka sama nie zrobi ci i nie skonfiguruje dysku jak należy, dlatego najprostszym sposobem jest użycie kopii starego systemu  jako podstawy do instalacji.

Będzie czysty nowy system zainstalowany na starych partycjach już na nowym dysku SSD. 

Wolę pobrać z internetu teraz na windowsie zrobić bootowalnego pendrive niż jechać 100 km do media marketu po odpowiedni kabelek. Bo jak inaczej sklonuję hdd na ssd? Widziałem na myapple peel poradnik jak zrobić właśnie tego bootowalnego pendrive. Problem jest tylko i wyłącznie z tym, że nie wiem skąd go pobrać? :O

Opublikowano

Yosemite sklepu Appla, z zaufanych torrentów czy obrazów ( na google wystarczy poszukać po forach osx  ) od kogokolwiek kto ma zapisany na dysku czy pena nagranego.

Ja nie bawiłem się jego instalację, od razu używam EL Capitana. 

P.s. kabelek pod dyski kosztuje ok 10-20 zł z przesyłką na allegro i na pewno się przyda 

Opublikowano

Yosemite sklepu Appla, z zaufanych torrentów czy obrazów ( na google wystarczy poszukać po forach osx  ) od kogokolwiek kto ma zapisany na dysku czy pena nagranego.

Ja nie bawiłem się jego instalację, od razu używam EL Capitana. 

P.s. kabelek pod dyski kosztuje ok 10-20 zł z przesyłką na allegro i na pewno się przyda 

Gdyby można było go kupić na jakimś nośniku to pewnie bym to zrobił, ale się nie da. :P Mógłbyś mi wyjaśnić sprawę z EL Capitanem? z maczkiem to ja raczej raczkuję. Sporadycznie używam go u babci na macbooku. Jak sama nazwa wskazuję to ulepszona wersja Yosemite? Łatwiej wygląda sprawa z instalacją niż w przypadku Yosemite? :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...