Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak skutecznie grać w obronie?

FanFanatyk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, w FIFA gram już bodajże od FIFA 09, ale do końca grać w nią nie potrafię, tylko polegam na szczęściu, a mianowicie nie wiem jak się zachować, gdy przeciwnik ma piłkę - nie potrafię grać solidnie w obronie. Nie wiem jak skutecznie bronić dostępu do własnej bramki. 

Mam nadzieję, że ktoś napiszę mi tutaj, jak się zachowywać w takich sytuacjach. Z góry dziękuję i pozdrawiam bardzo serdecznie!  ^_^

Opublikowano

Musisz grać taktycznie, nie robić głupich błędów. Przede wszystkim zachować spokój.

Gdy przeciwnik chce cię wyprzedzić trzymaj kontrolę tempa. 

­

­

Opublikowano

Przedewszystkim pressing, na padzie od playstation przycisk X i ja uzywam dodatkowo l2 takie zaslanianie, i wtedy jest mur nie do przejscia! Oczywiscie kazdy nie skuteczny wslizg czy proba odebrania rowna sie tym ze nasz obronca zostaje w tyle, wiec uzywac tylko w sytuacjach ktorych jestes pewien. Powodzenia ;)

sowicz.jpg< click 

Opublikowano

Gra w obronie jest bardzo ważnym elementem gry. Spróbuj przeciwnikowi zabierać piłkę pomocnikami - obrońca to ostatnia linia obrony. Nie możesz też za bardzo wychodzić obrońcą bo wtedy minie Cie bez problemu i będzie sam na sam z Twoim bramkarzem. Możesz podchodzić do jednego zawodnika dwoma obrońcami wciskając przycisk R1. Drugim przydatnym przyciskiem jest L2 (Twój obrońca zasłania się i gra ciałem). Wślizg jest ostatecznością i robiąc go musisz być pewny odbioru piłki przeciwnikowi. Również jeśli jesteś przy przeciwniku, który posiada piłkę przy nodze klikaj kółko - odbiór piłki. 

Co najważniejsze jest w obronie to spokój - nie zmieniaj sam za dużo zawodników. 

Opublikowano

Rób mało wślizgów, są nie skuteczne. Ja robię mało i w obronie gram dobrze.

Ja też gram dobrze w obronie, a robię dużo wślizgów. Tylko trzeba nauczyć się je robić i kiedy je robić.

Jeśli masz problemy w defensywie to @patrykliz dobrze to ujął potrzebujesz spokoju w grze defensywnej i nie zmienianie bezsensu co sekundę zawodników. Do tego powinieneś się nauczyć przewidywać co to co zrobi rywal. Większość osób gra bardzo podobnie, ale w sumie FIFA skupia się niestety tylko na niektórych aspektach gry, miejmy nadzieję, że to poprawią. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...