Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Vayne - Free elo

Kacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć ;) W kolejnym poradniku z tej serii zaprezentuję Wam Vayne. Przeważnie gra się nią na pozycji adc, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby carrować team z topa, mida, a nawet jungli :)

Skillset:

Nocna Łowczyni (Pasyw) - Vayne zyskuje 30 premii do prędkości ruchu, gdy porusza się w stronę widzialnego wrogiego bohatera.

Zasięg: 2000

Akrobacja (Q) - Vayne wykonuje szybką akrobację w kierunku kursora, powodując, że jej następny atak podstawowy wykonany w przeciągu 6 sekund zada dodatkowe obrażenia fizyczne.

Srebrne bełty (W) - Ataki podstawowe, Vayne akrobacja potępienie nakładają na wrogi cel srebrne obręcze. Obręcze są usuwane, gdy Vayne zaatakuje inny cel lub gdy przestanie atakować oznaczony cel przez 3 sekundy. Każdy trzeci atak podstawowy lub umiejętność przeciwko temu samemu celowi zdejmuje obręcze, zadając nieuchronne obrażenia równe podstawowej wartości i % maksymalnego zdrowia celu (maks. 200 obrażeń przeciw potworom).

Potępienie (E) - Vayne wystrzeliwuje pocisk w stronę celu, zadając obrażenia fizyczne i odrzucając go na 0.5 sekundy oraz nakładając na niego ładunek srebrnych bełtów. Jeśli cel uderzy w przeszkodę, otrzyma ponownie te same obrażenia oraz zostanie ogłuszony na 1.5 sekundy.

Godzina sądu ® - Vayne tymczasowo otrzymuje premię do obrażeń ataku oraz potraja efekt Nocnej Łowczyni. 

Aktywacja akrobacji podczas aktywnej Godziny Sądu ukryje Vayne na 1 sekundę.

Wady i zalety postaci.

+ Niszczy wszystkich i wszystko w late game.

+ Idealnie wpasowuje się w obecną metę ze względu na true dmg.

+ Mobilna.

+ Dobra Vayne jest w stanie wygrać grę "1 vs 9".

+ Bardzo snowballuje w early game.

+ Posiada stuna.

- Mały zasięg.

- Najmniejszy błąd w pozycjonowaniu się może zakończyć się śmiercią.

- Ciężko odbić mocno stracony late.

Runy:

wKvNSor.png

Na bocie magic resy nie będą nam bardzo potrzebne, dlatego zastępujemy część seali (niebieskie) na AS. Identyczna sytuacja z markami (czerwone). Z tymi runami bosko się farmi w early, chociaż to kwestia przyzwyczajenia. Takie runy będą znacznie bardziej użyteczne w late.

Specjalizacje:

44pzRBY.png

21/9/0, czyli nic nowego :)

Build

Wariant I:

PTNvOsU.png

Jest to moja ulubiona opcja.

Wariant II:

ljEWag9.png

Wariant III:

eKPZYgn.png

Wariant IV:

Umte3Nr.png

Najbardziej defensywna opcja. Buty i item defensywny są do wyboru, zależnie od sytuacji.

Alternatywne itemy:

JHet0t5.png

Malmorious - Gdy przeciwny APC/AP Assasyn stanie się problemem, jest to bardzo dobry wybór. Dobrze współgra z QSS.

Stattik - Można zbudować zaraz po Botrku, ale w late i tak musimy zamienić go na Dancera, więc to już kwestia gustu.

Trinity - Jeśli w early złapaliśmy feeda i miażdżymy enemy, ten item będzie idealny.

Frozen Mallet - Można budować grając na topie gdy potrzebujemy być tanky. 

Skill Order:

K2YYMWv.png

Kontry:

Vayne jest słaba przeciwko:

uTbVxzP.png - W każdej fazie gry będzie miał większy dmg od nas. W early ostrożnie z trade. Jeśli ma agresywnego supporta np. Leonę, stoimy pod wieżą i modlimy się, żeby nas nie zabili.

BXEE0C1.png - Permaslow nie służy Vayne. Po tym, jak Riot zrobił z niej miniguna posiada ona dużo lepsze early. W late musimy uważać na jej stuna.

gJ4uIH9.png - W każdym momencie może nas po prostu zburstować. Jak zacznie snowballować, to jedyne co możemy robić to spokojnie farmić i czekać do późnego late (surrender też wchodzi w grę).

Vayne jest silna przeciwko:

kn7YW2c.png - Wbrew powszedniej opinii, Caitlyn nie jest kontrą na Vayne, a wręcz odwrotnie. Po zbudowaniu Botrka robimy ją jak chcemy. 

707LnYA.png - Posiadamy dużo lepsze late od niej. Po przybiciu jej możemy ją zabić w kilka sekund.

bq4yfDu.png - Sytuacja praktycznie taka sama jak z Caitlyn, po zrobieniu botrka, robimy go jak chcemy.

Gra przeciwko kontrom:

Draven - Po 6 spróbujcie go zabić, jeśli Wam się to uda, starci on stacki, przez co będzie w tyle. Nie dajcie mu się nafeedować, ponieważ jeśli mu się uda, to będzie Cię oneshotował.

Ashe - Ostrożnie w early, spokojnie farm i nie walcz. Staraj się omijać jej W przy pomocy Q. Jest niemobilna, więc podczas ganku powinna zginąć.

Graves - W najgorszym wypadku podczas ganku zrobi triple. Trzymaj się z dala od niego, szczególnie w early. Jeśli nie złapie kilku killi, to będziecie na podobnym poziomie. Zgnój go w mid game i jak najszybciej skończ grę.

Tricks & Tips 

Jeśli gonimy kogoś, kto ma mało HP, po nałożeniu 2 stacków W możemy użyć E do zdetonowania ich. 

Naszym Q, możemy przeskoczyć jedną ścianę, ale jest to trudne i rzadko się udaje.

Dobrze wymierzony Condemn może zatrzymać dashujących przeciwników (oczywiście, nie dotyczy wszystkich).

Combo AA + Condemn + Q + AA pozwala na zadanie dużego dmg w dość krótkim czasie.

Użycia flasha od razu po condemnie, zmieni jego kierunek (działa dokładnie tak samo jak trick "InSec" u Lee Sina). Wszystko zostało świetnie pokazane w poniższym filmiku:

Bełty wystrzelone przez Vayne, to najszybciej lecące pociski w grze, wykorzystaj to ;)

Jeśli chcemy zagrać nią w jungli, budujemy różowego smite z enchantem pod AS. Dobre ustawienie się + orbwalking pozwala atakować moby w jungli bez otrzymywania obrażeń.

To już wszystko w tym poradniku, zapraszam do komentowania :)

­

Opublikowano

­Fajnie, tylko ADC raczej nigdy nie idzie się defensywnie, bo to nie ma zastosowania. ADC ma zrobić dmg i najwyżej paść, a nie klepać 1/2 tego, co powinien, i też paść.

Nie wiem w jakiej dywizji jesteś, ale na diamenciorach + często można zobaczyć zastosowanie sprzedania pod koniec butów i kupienia drugiego panthoma + dodatkowo cały czas masz GA.

:F.

+ mogłeś dać jakieś polskie filmiki, jest ich też dużo w sieci

­

809131449509880369478.gif
Opublikowano

­Fajnie, tylko ADC raczej nigdy nie idzie się defensywnie, bo to nie ma zastosowania. ADC ma zrobić dmg i najwyżej paść, a nie klepać 1/2 tego, co powinien, i też paść.

Nie wiem w jakiej dywizji jesteś, ale na diamenciorach + często można zobaczyć zastosowanie sprzedania pod koniec butów i kupienia drugiego panthoma + dodatkowo cały czas masz GA.

W jednym wzorze buildu są sprzedane buty i zamienione na Zephyra. Build defensywny jest raczej pod topa, nie adc.

Opublikowano

­Tak, ale na Vayne jest AS, nie lifesteal ;-;

Przecież w wariancie defensywnym jedyny lifesteal jest z Botrka ;_;

Opublikowano

1 item defensywny nie stanowi większego problemu. W late game dla takiej Vayne np. qss(ze względu na jej mały zasięg) jest bardzo ważnym itemem, jeżeli gra np. na takiego Zeda, który może ją skasować w sekundę. ;)

Opublikowano

nie, nie podoba mi się

2/10 będzie xD?

1 item defensywny nie stanowi większego problemu. W late game dla takiej Vayne np. qss(ze względu na jej mały zasięg) jest bardzo ważnym itemem, jeżeli gra np. na takiego Zeda, który może ją skasować w sekundę. ;)

W niektórych przypadkach można u niej potraktować BT jako przedmiot defensywny.

Opublikowano

@Miszczu zatwierdzasdz ten poradnik bo nie wiem czy uzywac

nie, nie podoba mi się

@Miszczu Nie potrzebuje poradnika aby was r******* 

Bez offtopu pls.

2/10 będzie xD?

Ja zawsze wolałem qssa w late game, jeżeli gram na hard CCki, albo Zeda itd.

Opublikowano

Bez offtopu pls.

Ja zawsze wolałem qssa w late game, jeżeli gram na hard CCki, albo Zeda itd.

Przy Zedzie to w sumie oczywiste, ale gdy przeciwnicy nie mają bardzo dużo CC to wolę BT. Często w pojedynkach np. z enemy adc udaje mi się przeżyć mając +/- 20 hp. Bez hard lifesteala byłoby gorzej. Warto go też zbudować, gdy enemy mają dobry poke.

Opublikowano

2/10 będzie xD?

Nie wiem, po co E drugie, skoro bez W i tak nikogo nie zabijesz.

Opublikowano

Nie wiem, po co E drugie, skoro bez W i tak nikogo nie zabijesz.

Raczej to zależy od sytuacji na bocie, a pierdoleniem co drugie co trzecie możesz sobie dupę podetrzeć.

784091427630431250239.png

Regulamin sygnatur

Opublikowano

Raczej to zależy od sytuacji na bocie, a pierdoleniem co drugie co trzecie możesz sobie dupę podetrzeć.

serio jesteś tak głupi, czy tylko udajesz? xD
Opublikowano

Kto Ci takich glupoty naopowiadał? xDD

A myslisz ze po co istnieje pozycjonowanie ?

Po to zeby nie padac a nie jak Ty twierdzisz zadac jak najwiecej dmg i pasc.

Poradnik spoko napewno sie komus przyda

rYD9JSA.png

Opublikowano

Runy powinno robić się z MSem flat na glyphach, spuścić ciut % ASu z marków i dać tam więcej AD. Buildów też może być wiele, a odnośnie tego E na 2 lvlu, to chyba też to zależy... jakbym miał alistara/nauta w przeciwnej drużynie i mieliby 2 lvl junglera, to wolałbym wziąć defensywnie E. W innych przypadkach W.

Opublikowano

Wybór skilla na 2 lvl to kwestia sytuacyjna, ale na ogół lepiej bić się po 3 lvl. Gdy linia jest easy i nie pushujemy zbyt mocno, bierzemy W.

Co do run - podałem takie, na których mi się wygodnie gra ;) Z markami jeszcze pokombinuje.

@Eryk Dlaczego MS na glypach o.O?

Opublikowano

"...Nie wiem w jakiej dywizji jesteś, ale na diamenciorach + często można zobaczyć zastosowanie sprzedania pod koniec butów i kupienia drugiego panthoma..."

hahahahahaahhaha o ku*wa XDDDDDD ,w diamentach można zobaczyć również thresha pod ad.. i też będziesz tym się sugerowała xD? diament to nic więcej niż gówno.... ,poziom zaczyna się o wiele wyżej... ,gdzie gracze coś reprezentują... + sprzedaż butów jest useless..... buty dają więcej... (tym bardziej w przypadku vayne,kolejny pd jest nie potrzebny....)  dla świętego spokoju nie sugeruj się "dywizją" widniejącą pod moim profilem :)

@top

Widziałem sporo "poradników" od ciebie każdy tak samo zrobiony fajnie przejrzyście ;x

P.S @Zarax nie potrzeba qss na zed'a... to strata gold'a....

Najlepszy ślepy mnich na EUNE, były challenger w s3 Strzeżcie się "krula" lasu

leesinacolythe.png

Ex-Challenger Player (TOP 23 EUW)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...