Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

PC podłączony do TV

Crasher001

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam taką sprawę. Kupiłem sobie TV 32" a dokładnie LG LED LF5610. Miał mi on służyć jednocześnie do konsoli (PS3), oglądania telewizji oraz korzystania z PC'ta. Moja karta graficzna, którą posiadam to HD Radeon 7850 2GB. Wszystko pięknie, gry na konsoli śmigają ładnie, telewizję też ogląda się przyjemnie tylko ten PC. Zawsze chciałem kupić sobie TV żeby mieć jeden ekran, ale wielofunkcyjny. Kombinowałem z ustawieniami (jasność, kontrast, ostrość), rozdzielczość zmieniłem na "Zbliżoną kinową" aby dopasować obraz bez bocznych pasków, skalowanie zmieniłem na 0 oraz zmieniłem większość ikon na 125% (średnie). Wszystko ładnie widać. Przeglądanie internetu jest jednak męczące na tym komputerze. Nie wiem czy ma na to wpływ tak "duży" telewizor w moim małym pokoju. I tak będę go wieszał na ścianie i będzie dalej niż obecnie, ale nie wiem czy to coś zmieni. Chodzi o to, że czytałem z odległości metra, dwóch itp. Jednym zdaniem sprawdzałem jak to wygląda z różnych odległości. Literki w internecie są rozmazane. Bolą mnie oczy gdy próbuję coś dłużej czytać na nim. Wiem, że jeśli powieszę go tak aby ustawić sobie pod skosem w rogu (uchwytem) to i tak będzie lepiej. Ale wątpię aby ten obraz się zmienił. Prosiłbym o jakąś pomoc w tej sprawie. Może ktoś używa telewizora pod PC? Jakieś specjalne sterowniki do tego albo opcje w Catalyst Control Center? Mam czas do jutra, bo kupiłem go tydzień temu. W sensie gdybym chciał go zwrócić albo wymienić. Jednak nie chcę tego robić, bo cholernie podoba mi się jego obraz w grach na konsoli. Szkoda byłoby mi się go pozbywać.

EDIT: Może jakiś kabel HDMI pomoże? Do podłączenia używam zwykłego za parę złotych. Mimo, że mi do konsoli wystarczy to na tych kabelkach akurat się kompletnie nie znam. Czytałem coś o lepszej jakości obrazu jeśli kupujemy te w granicach 100zł z pozłacanymi końcówkami. Ale jaką to różnice robi to szczerze pojęcia nie mam. Może są jakieś dedykowane kable do komputerów?

E9mwj60.png
Opublikowano

jakies ss daj jak wygladaja te "literki"  , ja sie zastanawiam jak ty na ps3 bez hdmi wytrzymujesz , mi t o sie grac nie chcialo  ,ale jak kupilem hdmi to obraz 2 razy lepszy

Pomoglem? Daj like:) Nic nie stracisz:)
Dzisiaj startuje moj serwer,link na dole godzina 17;00 1 Osoba VIP:)

http://www.mpcforum.pl/topic/1043844-zapowiedz-spolszczone-mcmmo-frakcje-skrypt-na-drop-1-osoba-wygrywa-vipa-duzo-skryptow-wszystko-dopracowane-zapraszamy/#entry8821556-Wyraz swoja opinie:)

Opublikowano

W niczym problemu nie ma , duże monitory po prostu nie nadają się do odbioru informacji w postaci czytanej ( statycznej ) w małych wymiarach przez dłuższy czas z powodu za niskiej rozdzielczości obrazu natywnego, mimo że ekran monitora jest natywne w rozdzielczości Full HD  1920x1080 

Porównując taki sam monitor np 15 cali do tego 32 cale w obrazie nie ma żadnych różnic i wygląda on w nich identycznie bo jest CYFROWY , różnica jest w rozmiarze ( grubości )  lini obrazu i odstępu pomiędzy tymi liniami . W dużym jest ona prawie 2x większa stąd takie straszne zamazania przy statycznym obrazie z bliska. 

Tak mniej więcej to się prezentuje, w ramce obraz powiększony dwa razy bez zmiany rozdzielczości.

Normalne pismo tak widać w 15 calowym , w ramce jak to samo widać w 32 calowym 

post-148476-0-75996500-1434553218_thumb.png 

Jeśli byłby to monitor 4K obraz byłby idealny bo gęstością upakowania lini dorównywał by monitorowi 15 calowemu ;)

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

jakies ss daj jak wygladaja te "literki"  , ja sie zastanawiam jak ty na ps3 bez hdmi wytrzymujesz , mi t o sie grac nie chcialo  ,ale jak kupilem hdmi to obraz 2 razy lepszy

Nie wiem gdzie ty przeczytałeś, że ja nie posiadam kabla HDMI. Czytaj ze zrozumieniem a nie byleby posty nabijać. ;)

E9mwj60.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...