Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Cenowo.. szybkie pytanie..

Cutler

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiem czy ktoś tu gra na Barusie... ale nawet jeśli nie to ciekawi mnie gospodarka na innych serwerach  ( np. spatalos )

Pierwszy raz od powrotu zajrzałem na rynek i może mi ktoś wyjaśnić co się kurna dzieje, że GP teraz kosztuje 90kk+  a np. 100 AC ledwo 5kk ? .. -.-
Ja logiki tych ludzi grających nie zrozumiem chyba nigdy..  Jak odchodziłem sprzedawałem 100 AC za  8-9 kk  a GP kosztował 70kk, no więc mimo że i tak 70kk za GP to było dużo to jakoś normalnie szło na niego zarobić..  A teraz to o co chodzi?  Te AC w jakimś patchu mają zniknąć, że tak wszyscy zaczęli zniżać i wystawiać coraz niżej?  a GP za to ponad 90kk? 

Czy na innych serwerach gdzie gracie też tak rynek porypanie stoi i jak nie władujesz realnej kasy to musisz nołlajfić?  Głównie chciałbym się dowiedzieć o wyżej wymienionym Spatalosie jeśli ktoś tam gra, jak tam wygląda sytuacja.. Może na Barusie ( jak wszędzie gdzie '' panują '' polaczki ) tok myślenia jest tak pojechany, że szkoda gadać... 

Opublikowano

Goldpacki są teraz drogie, bo pod koniec czerwca jest reset nagród weterana i każdy chce wbić ten 70 lvl 

Antyczne monety są tanie, bo za łatwo je teraz można zdobyć, lecą z masy instancji, z dredów, z questów itd.

Na Barusie jest drożej niż na innych serwerach, bo tutaj gra bardzo dużo graczy. Jeden z liczniejszych serwerów europejskiej wersji.

Opublikowano

Czyli nie ma co liczyć że AC podskoczy do dawnej ceny?  Ale za to można liczyć że od lipca GP pójdą w dół? 

Opublikowano

Goldpacki są teraz drogie, bo pod koniec czerwca jest reset nagród weterana i każdy chce wbić ten 70 lvl 

Dodam do tego, że wraz z prawie każdym patchem FailForge wprowadzał nowe poziomy Veteran Rewardsów i dlatego też masa ludzi kupowała GP przed patchem by mieć zapas na wypadek gdyby jednak jakieś zostały dodane. Tym razem jednak podobnie jak przy bodajże 4.7.1 nie jest to aż takie pewne bowiem Zalia (administratorka forum UK) napisała, że nie mają informacji czy i kiedy zostaną dodane. 

Ale za to można liczyć że od lipca GP pójdą w dół? 

Jest na to niewielka szansa. Teoretycznie więcej osób będzie chciało kupić (bo wolne i mogą grać) i tym samym więcej będzie chciało sprzedać (bo pracują, stać ich i będzie miał kto kupować) = przy większej konkurencji potencjalnie ceny mogą pójść w dół. Zwłaszcza jeśli nie wprowadzą nowych VR bo ludzie z max lvl będą chcieli sprzedać swoje odłożone GP.

Opublikowano

O matuchno.. no fakt zapomniałem, że od lipca wakacje... Czyli przerąbane :P  w takim razie jeśli w miesiąc czasu nie uzbieram na nowego GP to już później nie mając GP za chiny ludowe nie uzbieram = wypadamy z gry.. ;p  Jak mnie irytuję gdy się trafi fajna gra, a jest wszytko tak sprowadzone w tej grze, zeby albo wydać realny hajs, albo stać się ' nałogowcem ' nie ze swej woli... 

Opublikowano

Taka polityka GameForge, za darmo nic nie ma ;P Jak Cie wkurzają gold packi pozostają privy albo wersja amerykańska. Ja staram się coś zarobić na gp na innym serwerze, bo tam jednak jest troszkę taniej i można zarobić chociaż na suplach za garniaki. Jeszcze brakuje mi z 25 gp :<

Opublikowano

Taka polityka GameForge, za darmo nic nie ma ;P Jak Cie wkurzają gold packi pozostają privy albo wersja amerykańska. Ja staram się coś zarobić na gp na innym serwerze, bo tam jednak jest troszkę taniej i można zarobić chociaż na suplach za garniaki. Jeszcze brakuje mi z 25 gp :<

Polecam serwery niemieckie. Nie trzeba się umieć z nimi dogadywać bo większość rzeczy można zrobić solo, a nawet GP z brokera powinien być dużo tańszy niż na normalnym serwerze. Przynajmniej tak było gdy ostatnio się w to bawiłem, tj. ponad 2 miesiące temu. Niemcy jednak z reguły wydają na tę grę więcej więc jest spora szansa, że tam będzie więcej GP po niższych cenach.

Opublikowano

No wlaśnie myślałem o privach, ale musiały by być też zaludnione, bo to podstawa ( przynajmniej dla mnie ).  Sugerowałem się wg tej tabeli  '' aion eu online '' no i właśnie Barus prowadzi... No ale tak jak mówię, dajemy sobie z kumplem miesiąc jeszcze tutaj bo od wczoraj leci nam ostatni GP i zobaczymy co damy radę zdziałać i jak się uda zarobić na GP + " kieszonkowe " to się jeszcze tam pogra, a jak nie, no to tak jak piszecie zobaczę inne serwery. 
Niemcy to właśnie wiem, że Oni mają zwyczaj korzystanie z takich ItemShopów, przez to chociażby w głupim metinie kiedyś znacznie fajniej się grało na ich serwerach, bo w piernika osób ładowało kasę w IS, a przez to że dużo osób sprzedawało rzeczy z IS'u, no to szło tanio dostać w grze, więc po prostu idealne rozwiązanie dla takich jak Ja / My  :P 

Prócz gospodarki też interesuje mnie jak wygląda sama gra na innych serwerach.. w sensie chodzi mi o frakcje czy Ely / Asmo są ogarnięci itd.  czy też większość  ( tak jak u nas Ely - mój bład że przeniosłem się do Ely ) to totalne imbecyle i nawet taki człek jak Ja co pewnie tylko w połowie ogarnia tego Aion'a, widzi jaka patola się szerzy chociażby w odbijaniu garniaków, bo już nie wspomnę o Siege... byłem raz i omg po prostu... 
Kiedyś widziałem jak ludzie z innych serwerów wyśmiewali się z ludzi z Barusa, z tych co to niby są w topce, że w ogóle nie ogarniają postaci a się uważają za pro elo.. Wcale bym się nie zdziwił, gdyby faktycznie te wyśmiewanie się było bardzo na miejscu.. A ciekawi mnie to z tego względu, że jakby się kiedyś przenieść na inny serwer to wiadomo, że grając tam gdzie jest poziom Hard idzie się więcej nauczyć.. 

Opublikowano

Prócz gospodarki też interesuje mnie jak wygląda sama gra na innych serwerach.. w sensie chodzi mi o frakcje czy Ely / Asmo są ogarnięci itd.  czy też większość  ( tak jak u nas Ely - mój bład że przeniosłem się do Ely ) to totalne imbecyle i nawet taki człek jak Ja co pewnie tylko w połowie ogarnia tego Aion'a, widzi jaka patola się szerzy chociażby w odbijaniu garniaków, bo już nie wspomnę o Siege... byłem raz i omg po prostu...

Mogę mniej więcej się wypowiedzieć na temat Nexusa cytując swój post z innego topicu:

Nexus jest zdominowany pod względem ogarnięcia graczy przez stronę Asmodian, a pod względem ilości ludzi przez stronę Elyos. Ogółem jest to temat rzeka ale wtrącę swoje trzy grosze i napiszę krótko, że Asmo Nexus był podzielony przez długi czas ale wraz z 4.7 się "zjednoczył" i teraz względnie zwalcza wszelkie próby aktywności Elyosów. Nie żeby ich było jakoś dużo bowiem Ely na siege po prostu nie chodzą (Abyss - dlatego fortece są prawie cały czas Asmo) lub okupują jedną fortecę jakby miało nie być jutra (np. Sillus od dawien dawna). Dlaczego tak jest? Ely albo nie potrafią latać, albo im się nie chce siedzieć godziny i bronić fortecy - dlatego nawet nie próbują, albo ich topowi gracze, którzy teoretycznie "prowadzą" rasę na siegeach i innych eventach są zwykłymi debilami. To znaczy - ostatnie jest faktem bo Nexus Ely jest znany z debili, hipokrytów i śmieszków, którzy nigdy nie mieli jaj włączyć się do dyskusji ale byli pierwsi do łamania regulaminu i np. robienia dram, bo słabszy przeciwnik ich pokonał w instancji PvP bo jak debile zespawnowali ich bossa koło respu przeciwnika, gdzie już był boss tamtych.

Elyosi nie wiedzą co to taktyka - oni po prostu się pchają. Pchają się za każdym razem na bossy w Inwazji i od dawna je zdobywają. A jak czegoś nie da się zdobyć tępą masówką to przegrywają i przychodzą za miesiąc jak nowa krew ich zmotywuje. Podałem tu przykład Bassenu, który mój legion okupował przez 6 miesięcy przy czym został zaatakowany około 6-8 razy. Mógłbym się tu rozpisać o innych sytuacjach i przytoczyć inne historie ale zaraz wielki strażnik Elyosów z mózgiem wypalonym trawą przyjdzie i zacznie płakać, że wszystko to bzdury, że Elyosi są lepsi, piękniejsi, wspanialsi i że wcale nie został przyjęty do legionu jako "niechciany" dodatek do drugiego, poważniejszego gracza.

Powtórzę się dla podkreślenia: Siege na Nexusie są takie same jak od dawna - Elyosi po prostu nie przychodzą wcale (Abyss) lub okupują jedną fortecę i strzegą skarbu jakim jest możliwość namiętnego uprawiania PvE (Sillus). Pangaea ponoć już u Elyosów jest mitem, legendą, o której wszyscy słyszeli ale nikt już nawet nie próbuje tam chodzić. Jest to wszystko zaskakujące bo wielokrotnie pokazywali, że jak chcą to wezmą fortecę i ją utrzymają (Prades). Tylko najpierw trzeba chcieć, a im się raz, że zapewne nie chce, a dwa, że ich topowi gracze wolą sobie robić turnieje w zamkniętych kołach wzajemnej adoracji. Bo jak się zdyskwalifikuje znanych "hackerów" z przeciwnej frakcji, a zostawi podobnych ludzi u siebie to jest w porządku.   ^_^

Jest to krótkie podsumowanie z tego jak grałem przed dłuższą przerwą, wróciłem na około miesiąc po czym znowu sobie zrobiłem przerwę (i teraz znam sytuacje tylko z plotek bo nawet nie mam AIONa zainstalowanego na komputerze). Przez ten czas jak byłem online miałem wrażenie, że przez pół roku nie zmieniło się kompletnie nic. No może przybyło AP traderów i arabów, którzy kupowali konta w top 100 na stronie Asmo Nexus. Tak jak Elyosi na Nexusie robią za tępą masówkę, a "poważniejsi" gracze liżą sobie cztery litery w swoim kółku wzajemnej adoracji tak strona Asmo w większości ma xformów, którzy wbijali rangi na arenkach/Hyperionach/AP trade zabijając własne postacie (zapewne by nie było problemu gdyby Ely potrafili atakować fortece, a nie w czasie siege robili Steel Wall Bastion PvE). Niestety pomimo długiej walki FailForge nie usuwa graczy na których są konkretne dowody, że kupił konto, że latają na dopalaczach albo, że 5 razy z rzędu codziennie był nad jakąś fortecą zabijając własną postać. Wypchany portfel araba jednak robi swoje.

Na garnizonach czasem trafi Ci się jakiś mały zerg lub śmieszek heheszek gunner zabijający przeciwników na szcześć strzałów w tym wszystkie oddane w tej samej chwili. Ale to jest chyba normalne wszędzie, społeczność AIONa ma to do siebie, że lubi się przerzucać "kto biega w większym zergu" - "TY BIEGASZ W ZERGU" -> "NIE, TY BIEGASZ W WIĘKSZYM ZERGU" i tak dalej.

Kiedyś widziałem jak ludzie z innych serwerów wyśmiewali się z ludzi z Barusa, z tych co to niby są w topce, że w ogóle nie ogarniają postaci a się uważają za pro elo.. Wcale bym się nie zdziwił, gdyby faktycznie te wyśmiewanie się było bardzo na miejscu.. A ciekawi mnie to z tego względu, że jakby się kiedyś przenieść na inny serwer to wiadomo, że grając tam gdzie jest poziom Hard idzie się więcej nauczyć.. 

W 95% przypadków gdy jeszcze aktywnie grałem Barus w instancjach PvP nie stanowił żadnego zagrożenia. Zdarzali się np. Templarzy biegający w Runatorium na stigmach PvE (bo pewnie na bossa się ubrał) czy Clerzy biegnący włączyć ogień gdy obok umiera cała grupa. W pozostałych 5% przypadków było tak, że trafialiśmy na np. 4 Generałów z którymi był faktyczny problem - ale też nie zawsze bo rangę można sobie "kupić" poprzez scrolle na Hyperiona czy te bzdurne tickety na arenki. Czasem się trafił jakiś wielbiciel Noctisa (zabawne, że najbardziej znani gracze na dopalaczach po stronie Elyos są właśnie z Nexusa), który wciąż testował ile razy zdąży strzelić w ciągu jednej sekund. Tylko, że to wszystko może się zdarzyć w każdej walce przeciwko każdemu serwerowi. Nie jest tak, że to tylko Barus.

I Barus Asmodian jest w sumie całkiem poważnym przeciwnikiem na siege w Pangaei. Ciężko jest jednak wygrać przeciwko sojuszowi Thor Asmo + Thor Elyos. Na Nexusie padł pomysł by zrobić sojusz Asmo Nexus + Asmo Barus ale nie wiem czy w końcu doszło do skutku bowiem zrobiłem sobie przerwę. Na pewno miałby większy sens niż Barus Asmo + Barus Elyos lub Nexus Asmo + Nexus Elyos. Tego drugiego nawet nie potrafię sobie wyobrazić.

Opublikowano

No normalnie jakbym czytał to co napisałeś o Nexusie jako Barusie..  Już nie wspomnę też jak idę czasem do podziemi, bo odkąd zrobiłem sobie sina i mam to 4 minutowe krycie to się zarąbiście obserwuje :P no to po prostu chyba 2 razy póki co widziałem tylko jak 6 osobowe pt Ely zniszczyło jakichś pojedyńczych Asmo, a tak to po prostu Asmo przechodzą jak burza i nie zostawiają nic po sobie.... Na schodach stoi 2 Asmo, a od nas chmara Ely, ale kurna gdzie tam, nie wyjdą dopóki tych 2 Asmo nie zniknie.... a jak wyjdziesz sam przed schody, to tych 2 Asmo potrafi zabić bez problemu, bo Ely na schodach wolą pierdzielić farmazony / tańczyć / skakać jakby mieli adhd, ale nie wyjdą i nie wskrzeszą Cię, bo już nie mówię, że ktoś by się przyłączył do walki..   I naprawdę już to mówiłem w starym legionie, gdyby tylko była opcja w ItemShopie zmiany frakcji, to przeniósł bym swój cały biznes od razu z powrotem do Asmo...  Ostatnio miałem nawet bardzo miłą sytuacje z 2 osobami z Asmo, bo jak robiłem dzienne w UG to przyleciały jakieś 2 oficery, stanęli przy mnie i chyba czekali na moją reakcje, a że ja nie zacząłem bitki tylko klepałem następnego moba to postali i polecieli dalej, potem kółko zrobili i znowu sobie przelecieli obok mnie, także no ja wiem, że to mogła być sytuacja 1 na milion, ale u Ely wątpię by ktoś sobie odpuścił będąc w grupie ubić samotnego Asmo.. ^^ 

Ciekawe, że tak na Nexusie panuje Asmo, na Barusie Asmo, może na innych serwach też Asmo.. czy będąc w Asmo jakoś inaczej się zdobywa doświadczenie i uczy gry czy co, że tak Oni bardziej współpracują ze sobą.. Nie mam pojęcia.. Chyba ludzie do Ely idą tylko ze względu na grafikę.. 

Opublikowano

Na schodach stoi 2 Asmo, a od nas chmara Ely, ale kurna gdzie tam, nie wyjdą dopóki tych 2 Asmo nie zniknie.... a jak wyjdziesz sam przed schody, to tych 2 Asmo potrafi zabić bez problemu, bo Ely na schodach wolą pierdzielić farmazony / tańczyć / skakać jakby mieli adhd, ale nie wyjdą i nie wskrzeszą Cię, bo już nie mówię, że ktoś by się przyłączył do walki.. 

Takie sytuacje się mogą trafić zawsze i wszędzie bez względu na serwer. Nie raz widziałem odważnych (lub głupich) Asmo/Ely wyskakujących z safe zony piszących coś w nadziei, że porwie tłum. Zwykle po takich 2-3 sytuacjach dany gracz daje sobie spokój i zostaje na safe zonie dopóki cała grupa się nie ruszy. 

Ostatnio miałem nawet bardzo miłą sytuacje z 2 osobami z Asmo, bo jak robiłem dzienne w UG to przyleciały jakieś 2 oficery, stanęli przy mnie i chyba czekali na moją reakcje, a że ja nie zacząłem bitki tylko klepałem następnego moba to postali i polecieli dalej, potem kółko zrobili i znowu sobie przelecieli obok mnie, także no ja wiem, że to mogła być sytuacja 1 na milion, ale u Ely wątpię by ktoś sobie odpuścił będąc w grupie ubić samotnego Asmo.. ^^ 

Dużo zależy od rangi i tego czy mieli skończony quest czy nie. Gdybyś był jakimś 4* officerem lub im by brakowało kogoś do questa to prawdopodobnie - nie na 100% bo różni są ludzie - by Ciebie zabili. Są jednak jednostki, które wolą zrobić questa w prawdziwym PvP grupa vs grupa. Ale też są ludzie, którzy polują na pojedynczych osłabionych walką z mobami w celu zabicia i zwyzywania. Bo trzeba się dowartościować, a zabicie kogoś z połową HP jest szczytem ich możliwości.

Ciekawe, że tak na Nexusie panuje Asmo, na Barusie Asmo, może na innych serwach też Asmo.. czy będąc w Asmo jakoś inaczej się zdobywa doświadczenie i uczy gry czy co, że tak Oni bardziej współpracują ze sobą.. Nie mam pojęcia.. Chyba ludzie do Ely idą tylko ze względu na grafikę.. 

Na znacznej większości serwerów to strona Elyos dominuje pod każdym względem. Przykładowo Telemachus jest ponoć serwerem PvE dla Elyosów gdzie teoretycznie można sobie zrobić fajną postać na instancje i arenki bo Asmo nie stanowią absolutnie żadnego problemu. Jest to też najnudniejszy serwer dla Elyosów bo ile można uprawiać szalone PvE zabijając po raz któryś z rzędu DG commandera lub polując na moby podczas siege w Abyssie? Niestety FailForge nie potrafi sobie poradzić z tym problemem, a potencjalne łączenie serwera z jakimkolwiek innym nie totalnie zdominowanym przez Asmo (a takiego akurat nie ma) doprowadzi do jeszcze większej katastrofy.

Nie wiem czego przyczyną jest dominacja Asmo na Barusie ale na Nexusie zdecydowanie jest to wynik tego o czym wcześniej pisałem - że Elyosi jako tępa masówka prowadzona przez kretynów i hipokrytów, która zbyt szybko rezygnuje. Potrafią tylko usiąść w Sillusie, którego farmienie zapewne stało się codziennym rytuałem lub w Pradesie gdzie nawet nie da się podejść pod fort bo zerg stoi i czeka na łatwe kille 50 metrów od strefy siege. Nie ważne, że nie zalicza - byle tylko nie dopuścić by Asmo mieli Honor Pointy, a ci którzy faktycznie się martwią o nagrody to idą za lub nad fort i biją własne postaci.

Niestety nawet gdyby Elyosi się wzięli za siebie i nie odpuszczali po paru failach lecz starali się co siege coś robić to pojawiłby się kolejny problem społeczności AIONa. Chciwość. "Pójdziemy moim legionem na siege jeśli forteca będzie dla nas" i tak dalej. Z tym miała problem strona Asmodian ale "pogodzili się" wraz z Pangaeą i prawie każdy był w pełni zadowolony. Elyosi wciąż nie dorośli, a ich mistrzowie PvP wolą spamować na lfg, że będą resetować Commandera (co jest sprzeczne z regulaminem gry ale FailForge ma to gdzieś) i niech nikt się nie waży iść bić bossa tylko wszyscy mają stać i bronić ich fortecy. A jaki płacz, jak ktoś się sprzeciwi! Debilizm, ale to dla tych poszczególnych jednostek znanych z uważania siebie za graczy dostatecznie pro by wrzucać filmiki o grze innych jest normalne.

Opublikowano

O widzisz totalnie zapomniałem o misjach w ubijaniu przeciwnika z daną rangą i apropo - wiem, że do którejś rangi bierze się misje w reshancie, ale jak dobrze pamiętam to ktoś się ostatnio pytał gdzie się bierze misje na oficerów i pytanie czy to jest inny NPC czy ten sam tylko trzeba coś zrobić, żeby odblokować tą misje u niego? 

No to jeśli chodzi o dominacje Asmo na Barusie, przyczyna z pewnością jest taka sama jak tak czytam co się dzieje na Nexusie...  W sumie jak tak myślę i sobie przypominam jak zaczynałem, że były na jakichś serwerach zamknięte dostępy do jednej frakcji w celu wyrównania graczy, to jakby tak zrobili na Barusie, żeby ludzie szli do Asmo to pewnie potem wyglądałoby to ( o ile już tak nie zaczyna wyglądać ) tak jak na tym Telemachus'ie tyle, że to Asmo by rządziło. 
Fajna gierka, bo taka powiedziałbym '' na poziomie '' tylko zawsze coś nie halo.. :P  Ostatnio wyskoczył mi jakiś filmik z TERY, obejrzałem z 2 minuty i taka dość podobna gra do Aiona na 1 rzut oka, a myślałem, że Aion to taka jedyna w swoim rodzaju xD 

Opublikowano

TERA jest bardziej nastawiona na pve. Wg mnie B&S bardziej przypomina Aiona (zrobili oficjalną stronę europejskiej wersji, więc jest szansa, że w końcu do nas dotrze ^^)

Asmo zazwyczaj są bardziej ogarnięci, Dlatego, że od początku było ich mniej, więc szli tam gracze nastawieni na pvp. Zaczęli się dobrze organizować i to też zachęciło innych do grania po tej stronie. Nie mówiąc o tym, że Elyosi są bardziej skłóceni i tak naprawdę po tym jak zniknęli GoAheadzi, to nie było już na tyle mocnego legionu na miarę YMM, bo reszta dużych legionów, to tylko masówki.

Mnie zastanawia czemu np. jak asmok wbiegnie w elyoskie guardy, to one prawie nic nie robią, a na odwrót zanim dobiegniesz, to już nie masz połowy hp ;P Albo na dredzie od ich prodiego od razu złapiesz feara, a nasz centurion będzie stać jak głupek ;P

Opublikowano

W sumie nie wiem co to te B&S, ale się zobaczy :P no ale póki co jeszcze zostaje przy Aionie  :P 

Ja nie mam pojęcia czemu tak jest i już wolę nawet nie myśleć za dużo na te tematy, bo mózg mi siada.. xD 

Ale mam jeszcze inne pytanie odnośnie Barda i odnośnie tworzenia postaci..

Jeśli chodzi o Barda to przeleciałem 6 ostatnich stron i nie bardzo ktoś tam pisał odnośnie manastonów i gs, więc jeśli ktoś ma wiedze na ten temat, to głównie chciałbym się dowiedzieć jakie gs są najlepsze dla Barda? Warto mu wkładać GS z dmg? czy lepiej np. jakieś unieruchomienie / oślepienie ?  ( Chciałbym zaznaczyć że mówimy o postaci póki co maxymalnie do 45-50 lvl'a, bo jest duże prawdopodobieństwo, że przez dłuższy okres czasu jak zacznę robić tą postać będę siedział na takich lvl'ach ) 

Jeśli chodzi o manastony no to zakładam, że to będzie mb ( na polski wzmocnienie magii ). 
I jeszcze jeśli chodzi o bonusy - typu szybkość ataku czy prędkość działania? Na jakimś forum z 2012 roku pisali, że szybkość ataku tak jak dla postaci fizycznych, no ale może się coś pozmieniało od tamtego czasu. Tak samo jeśli chodzi o trafienie krytyczne - to ma to być zwykłe trafienie krytyczne czy magiczne trafienie krytyczne?  ( wiem, że postac magiczna, ale sytuacja taka sama jak z prędkością ataku )

A co do tworzenia postaci to czy może mi ktoś wyjaśnić jakim cudem niektórzy mają tak maluśkie postacie ? Bo u mnie najmniejsza postać jaką udało się zrobić to taka gdzie przy tworzeniu postaci, zjedziemy ze wzrostem maxymalnie w dół, ale inne postacie są z 2 razy mniejsze jeszcze i nie wiem czy trzeba mieć coś specjalnego żeby zrobić taką małą '' calineczke '' czy co? o.O  

Opublikowano

Jeśli chodzi o Barda to przeleciałem 6 ostatnich stron i nie bardzo ktoś tam pisał odnośnie manastonów i gs, więc jeśli ktoś ma wiedze na ten temat, to głównie chciałbym się dowiedzieć jakie gs są najlepsze dla Barda? Warto mu wkładać GS z dmg? czy lepiej np. jakieś unieruchomienie / oślepienie ?  ( Chciałbym zaznaczyć że mówimy o postaci póki co maxymalnie do 45-50 lvl'a, bo jest duże prawdopodobieństwo, że przez dłuższy okres czasu jak zacznę robić tą postać będę siedział na takich lvl'ach ) 

Jeśli chodzi o manastony no to zakładam, że to będzie mb ( na polski wzmocnienie magii ). 

I jeszcze jeśli chodzi o bonusy - typu szybkość ataku czy prędkość działania? Na jakimś forum z 2012 roku pisali, że szybkość ataku tak jak dla postaci fizycznych, no ale może się coś pozmieniało od tamtego czasu. Tak samo jeśli chodzi o trafienie krytyczne - to ma to być zwykłe trafienie krytyczne czy magiczne trafienie krytyczne?  ( wiem, że postac magiczna, ale sytuacja taka sama jak z prędkością ataku )

Nie wkładałabym gs na tym lvlu, szkoda zachodu. Na end game ja bym się skłaniała ku paralysis lub silence, dmg też może być, ale to wszystko zależy od Twojego stylu gry i ekwipunku. Jeśli masz na tyle dobry gear, że składasz przeciwnika na serię, to lepszy będzie dmg. Jeśli jednak masz problemy, to moim zdaniem silence lub paraliż będzie lepszy, bo w tym czasie możesz odskoczyć od przeciwnika i się podleczyć lub wycastować na niego sleepa.

Manastony, to przede wszystkim MB i MACC (moc magiczna i magiczna precyzja) - jest to set podstawowy i niezbędny, zarówno do pve jak i pvp.

Drugi set, który można uznać jako "troll", to Mress (magic ressist). Tym setem wykończysz magicznego przeciwnika psychicznie. :P

Ogólnie polecam te poradniki:

http://www.aiononline.com.pl/forum/index.php?topic=21033.0

http://board.pl.aion.gameforge.com/board23-aion-gra/board26-klasy/board94-bard/board105-archiwum/3632-poradnik-bard/

A co do tworzenia postaci to czy może mi ktoś wyjaśnić jakim cudem niektórzy mają tak maluśkie postacie ? Bo u mnie najmniejsza postać jaką udało się zrobić to taka gdzie przy tworzeniu postaci, zjedziemy ze wzrostem maxymalnie w dół, ale inne postacie są z 2 razy mniejsze jeszcze i nie wiem czy trzeba mieć coś specjalnego żeby zrobić taką małą '' calineczke '' czy co? o.O

Oprócz ogólnej wielkości postaci, można zmniejszyć poszczególne części ciała, tj. ręce, nogi etc. Wtedy postać będzie znacznie mniejsza. ;)

it's not who i am underneath

but what i do that defines me.

Opublikowano

Nie wkładałabym gs na tym lvlu, szkoda zachodu. Na end game ja bym się skłaniała ku paralysis lub silence, dmg też może być, ale to wszystko zależy od Twojego stylu gry i ekwipunku. Jeśli masz na tyle dobry gear, że składasz przeciwnika na serię, to lepszy będzie dmg. Jeśli jednak masz problemy, to moim zdaniem silence lub paraliż będzie lepszy, bo w tym czasie możesz odskoczyć od przeciwnika i się podleczyć lub wycastować na niego sleepa.

Manastony, to przede wszystkim MB i MACC (moc magiczna i magiczna precyzja) - jest to set podstawowy i niezbędny, zarówno do pve jak i pvp.

Drugi set, który można uznać jako "troll", to Mress (magic ressist). Tym setem wykończysz magicznego przeciwnika psychicznie. :P

Ogólnie polecam te poradniki:

http://www.aiononline.com.pl/forum/index.php?topic=21033.0

http://board.pl.aion.gameforge.com/board23-aion-gra/board26-klasy/board94-bard/board105-archiwum/3632-poradnik-bard/

Oprócz ogólnej wielkości postaci, można zmniejszyć poszczególne części ciała, tj. ręce, nogi etc. Wtedy postać będzie znacznie mniejsza. ;)

Oka dzięki za poradnik odnośnie Barda, a co do wielkości no to tak już zrobiłem że zmniejszyłem ręce, nogi, ale tułów w dalszym ciągu był taki sam ( w sensie najmniejszy standardowo ) i kosmicznie to wygląda jak nogi takie myci pyci, a tułów normalny... :P 

Opublikowano

TERA jest bardziej nastawiona na pve. Wg mnie B&S bardziej przypomina Aiona (zrobili oficjalną stronę europejskiej wersji, więc jest szansa, że w końcu do nas dotrze ^^)

Asmo zazwyczaj są bardziej ogarnięci, Dlatego, że od początku było ich mniej, więc szli tam gracze nastawieni na pvp. Zaczęli się dobrze organizować i to też zachęciło innych do grania po tej stronie. Nie mówiąc o tym, że Elyosi są bardziej skłóceni i tak naprawdę po tym jak zniknęli GoAheadzi, to nie było już na tyle mocnego legionu na miarę YMM, bo reszta dużych legionów, to tylko masówki.

Mnie zastanawia czemu np. jak asmok wbiegnie w elyoskie guardy, to one prawie nic nie robią, a na odwrót zanim dobiegniesz, to już nie masz połowy hp ;P Albo na dredzie od ich prodiego od razu złapiesz feara, a nasz centurion będzie stać jak głupek ;P

Tera na pve? Nigdy w życiu. Tam max lvl wbijesz szybciej niz na Aionie. Tera bardzo, ale to bardzo pod względem systemu rozgrywki przypomina Aiona. Różnica jest tylko to, że tam zbierasz pkt glory (chyba tak to się nazywało) zamiast abyss pointów. No i w pvp istnieje system non-target.

igNMhIy.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...