Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Windows x Linux Mint - Help!

N7Reny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam drobny problem, po zainstalowaniu windowsa(obok linuxa) system nie widzi kompletnie linuxa(nie moge go odpalic,tylko z plyty)

Teraz odpalam linuxa z plyty i dane z tego zainstalowanego sa ale zablokowane i nie moge sie do nich dostac. Wie ktos jak mi pomoc ?

Tzn. Odblokowac dane lub/i zrobic linuxa widzialnego.  

Przepraszam za brak polskich znakow.

"Samogwałt to przyjemność, sam gwałt to już kara"

Opublikowano

Nie możesz bo windows nie czyta partycji linuxa i nic nie jest zablokowane. Zresztą po co ci widzieć tą partycję ? Tam nic niema co by ci się przydało albo można było by zmieniać pod windowsem.

Jeśli nie masz bootu bo zainstalowałeś potem Windows wystarczy Live CD system i uruchomić BootRepair , powinien być na CD np z Ubuntu , nie pamiętam czy mint go ma 

Jak co to 

sudo add-apt-repository ppa:yannubuntu/boot-repair
sudo apt-get update
sudo apt-get install -y boot-repair && boot-repair

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Nie pisałem nic o partycjach,chodziło mi to że nie sformatowałem kompa i pliki są. Kiedy uruchomić terminal + jak ? Na płycie nie ma BootRepair albo nie wiem jak uruchomić.

Jest :

Start Linux Mint

Start in compatibility mode

Integrity check

Memory test

Boot from local drive

Z poziomu Linuxa z płyty wyskakuje mi że nie mam pozwolenia na przeglądanie plików. Wiem o tym że Windows nie widzi partycji formatowanych pod Linuxa.

Opublikowano

A kto ci kazał szukać na płycie, jest w systemie, wystarczy że go uruchomisz z płyty albo zainstalujesz program w terminalu jak go nie ma 

W razie czego BootRepair tworzy płytkę do botowania, stronę i opis  znajdziesz sobie na google 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Problem rozwiązany, dzięki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...