Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Europa Universalis IV brak obrazu po wykonaniu update

Gnieworz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ostatni raz grałem na bardzo starej wersji i teraz jak pozwoliłem steamowi updatować to gra mi się nie włącza... :(

tzn uruchamia się, nawet słyszę muzykę ale monitor robi się czarny i wyświetla komunikat Out of Frequency (i tu jakieś wartości z Hz - chyba 90.01 Hz i tu coś jeszcze)
kiedyś też tak chyba miałem może nie w tej ale na pewno w innej grze, musiałem zmienić rozdzielczość na odpowiednią dla mojego monitora i wszystko działało
problem w tym że jak wchodzę w plik settnings.txt w moich dokumentach i zmieniam to nic to nie daje, oto zdjęcie tego jak zmieniłem mój plik settings.txt, może gdzieś jakiś głupi błąd popełniłem?
 58386655937960502280.png

PS: dodatkowo zmieniłem multisampling i maxanisotropy

a może wgl robi się to w innym pliku? a może wgl muszę zrobić coś innego? :(

teraz patrzę że w ustawieniach monitora częstotliwość odświeżania mam na 60Hz i mam zaznaczoną opcję Ukryj tryby których ten monitor nie może wyświetlić

Opublikowano

Musisz zmniejszyć częstotliwość odświeżania do takiej jak obsługuje twój monitor. Spróbuj zmienić nazwę, gra utworzy pewnie go jeszcze raz. 

8902314106109971000808.jpeg
Opublikowano

zmieniłem nazwę gra utworzyła nowy plik z taką zawartością (oczywiście poza resztą wszystkich ustawień)

size={
        x=1024
        y=768
    }

min_gui={
        x=1280
        y=720

PS: a gdzie zmienia się częstotliwość?  ok już znalazłem zaraz sprawdzę czy działa

bo gra dalej nie działa

Opublikowano

Upewnij się czy w systemie masz w porządku. Częstotliwość robi się w grze. U mnie na starym monitorze obraz wyświetlał się nie prawidłowo, więc mogłem jakoś to zmienić u ciebie jest gorzej. 

8902314106109971000808.jpeg
Opublikowano

spoko już wszystko działa, wiem że zmienia się w grze ale właśnie nie mogłem tego zrobić bo mi się nic nie wyświetlało :P no ale znalazłem to w pliku settings.txt jeszcze raz dzięki :)

ale jeszcze jedno, widzę że czczionkę mam bardzo niewyraźną :( podrzucam screen, wiesz co można na to poradzić?

ehhh oczywiście nie da się zrobić screena bo screenuje pulpit... no ale w każdym razie mam strasznie dziwną czcionkę, niektórym literom brakuje fragmentu np liczba 4 nie ma tego "daszka" itd, chyba da się grać ale wiesz co można na to poradzić?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...