Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Co wybrać - bard, czy SM?

KaoLin

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, mam takie pytanko. Co wybrać? Barda czy SM'a? Mam od paru dni ogromny dylemat, jaką klasę wybrać. Możecie mi tutaj napisać jakieś + i - tych podanych postaci, oraz słabości, mocne strony, jak z DPSem, braniem na insty itd. Dzięki. :)

Opublikowano

­Bard- Może sam się leczyć, jak i przywracać manę, może również to robić dla członków grupy. Na 65 lvl ma naprawdę duży dps. Według mnie bardzo fajna postać.

Spirit Master- Pod względem dps o wiele słabiej wychodzi, jednak ma duży atut w postaci możliwości przywoływania duchów, które przydają się zarówno w pvp, jak i pve.

Jeśli chodzi o insty, to poza tankiem i clerem, którzy są podstawa inne profesję są przyjmowane w zależności od dostępności miejsc w party, więc zarówno SM, jak Bard mają takie same szanse. Jak wspomniałam wyżej Bard może pomóc w uleczaniu pt, czy regeneracji many, a SM np "wyciągać" potwory.

Ja osobiście mam sentyment do obydwóch profesji i ciężko mi napisać, która jest lepsza. Na pewno więcej ludzi gra mimo wszystko Bardami, niż SM.

igNMhIy.png

Opublikowano
Opublikowano

Bard, bardzo ładne ma umiejętności, do tego może uleczyć się oraz przywrócić manę, jak i innemu graczowi, co jest bardzo przydatne, dmg ma dobry, czego tu więcej chcieć :p

Opublikowano

Jeszcze jedna ciekawostka, co do Barda, jako jedyna profesja ma skilla, ktory może usunąć np rzuconego silenta, co sie bardzo w pvp przydaje.

igNMhIy.png

Opublikowano

Jeszcze jedna ciekawostka, co do Barda, jako jedyna profesja ma skilla, ktory może usunąć np rzuconego silenta, co sie bardzo w pvp przydaje.

Mówisz o Melody of Purification? Ten skill nie zdejmuje silenca, silence to silence, skillem nie zdejmiesz. Jedynie potką lub dzięki drugiej osobie.

I jeśli miałaś na myśli ten skill, to Bard nie jest w takim wypadku jedyną postacią, która go posiada, bo kleryk i kantor również go mają, tylko pod inną nazwą.

Ja gram osobiście Bardem i jestem zadowolona z wyboru - postać z dużym dpsem, przydatnymi stunami/silence'ami/rootami i oczywiście sleepami, bardzo mobilna, do tego można zaoszczędzić trochę na potkach. Łatwo znaleźć pt, chociaż minusem może być fakt, że ludzie nie traktują Cię jak dpsa, którym jesteś, tylko jak potkę na manę. Cóż, trzeba się przyzwyczaić i jednak czasami tę manę odnawiać, szczególnie, gdy jesteś na instancji z obcymi osobami - nie warto robić sobie "wrogów" i ryzykować tym, że później mogą nie chcieć wziąć Cię do pt. W pvp sprawia ludziom sporo problemów, jako przeciwnik, ponieważ dosyć sprawnie się leczy.

Do SM'a robiłam kilka podejść, ale nigdy nie wyexpiłam go nawet do 65 poziomu - po prostu mi nie pasował, ale jest to kwestia indywidualna i Tobie akurat może SM przypadnie do gustu. W Aionie jest tak, że nie ma klas gorszych i lepszych - każda jest w czymś dobra i każda ma określoną rolę w grupie. Dlatego powinieneś sam pograć trochę jedną i drugą postacią i wtedy ocenić, kim jest Ci lepiej. Czy wolisz nie przejmować się (prawie) niczym w masowych pvp, tylko nawalać w przeciwników, czy raczej chcesz trochę wspomagać swoją grupę maną lub leczeniem.

it's not who i am underneath

but what i do that defines me.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...