Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy mogę nie otrzymać świadectwa?

Gość Patryk2060

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Nie oddałem jeszcze kartki z bilansem 13-14 latka. Czy jeżeli nie oddam jej do końca roku szkolnego to nie otrzymam świadectwa??

Proszę o szybką odpowiedź

Z góry dzięki :)

Opublikowano

Powinieneś dostać. To nie 3 klasa. Chociaż co to za problem oddać?

Opublikowano

Powinieneś dostać. To nie 3 klasa. Chociaż co to za problem oddać?

Trzeba iść do lekarza. A ja zbytnio czasu nie mam
Opublikowano

Ja ten bilans oddałem w piątek. xD To raptem 15 minut jeśli tego nie oddasz. To szkoła nie będzie mogła wydać jakichś dokumentów. Lepiej idź, bo będą później kłopoty. ;)

Opublikowano

W sumie, jeśli w 3 gimnazjum grożą brakiem promocji za nieoddanie Folwarku Zwierzęcego (nawiasem mówiąc, c*****a lektura), to tym bardziej w 1 klasie za brak bilansu

Opublikowano

dafuq? 
bierzesz dzień wolny, idziesz do lekarza i prosisz go o usprawiedliwienie tych godzin co nie byłeś. 
Co to za problem... 

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

1394725204-U719057.png

Opublikowano

Nie dostaniesz swiadectwa z pedalowy, z gim swiadecteo dostaniesz.Wiem bo tak mialem w 4 technikum

21f0dgn.jpg

Opublikowano

@MaX095

Jestem w pierwszej gim.

Dostane świadectwo?

Jak jesteś w I gimnazjum to na pewno dostaniesz.

Na wszelki wypadek lepiej im to zanieś, już by się pewnie domagali tego dokumentu jak by był taki ważny.

­

Opublikowano

@MaX095

Jestem w pierwszej gim.

Dostane świadectwo?

Świadectwo jest twoje a nie szkoły.Tak samo z komitetami i innym kurestwem.Nie ma co płacić bo i tak świadectwo dostaniesz.Też mi tak grożono a świadectwo zawsze dostawałem.

21f0dgn.jpg

Opublikowano

Świadectwo jest twoje a nie szkoły.Tak samo z komitetami i innym kurestwem.Nie ma co płacić bo i tak świadectwo dostaniesz.Też mi tak grożono a świadectwo zawsze dostawałem.

Dzięki wielkie!

Chociaż pielęgniarka mówiła ze świadectwa nie dostane. Ale chyba mówi to specjalnie abym oddał. Ona mi grozi xD

Opublikowano

Dzięki wielkie!

Chociaż pielęgniarka mówiła ze świadectwa nie dostane. Ale chyba mówi to specjalnie

Mówie Ci pierdolenie o Chopinie.

Kumpel nie oddał do dziś tego gówna a świadectwo dostał przy zakończeniu roku (koniec kwietnia)

21f0dgn.jpg

Opublikowano

Moim zdaniem świadectwo szkolne jest dokumentem urzędowym.Przetrzymywanie dokumentu urzędowego jest karalne:

Art. 276. Kto niszczy, uszkadza, czyni bezużytecznym, ukrywa lub usuwa dokument, którym nie ma prawa wyłącznie rozporządzać, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Źródło: Kodeks Karny

Czym jest usuwanie dokumentu?

Usunięcie dokumentu obejmuje wszelkie czynności prowadzące do uczynienia go niedostępnym dla osoby uprawnionej, choćby znane było miejsce przechowywania tego dokumentu.

Źródło: W. Wróbel:Kodeks karny. Część szczególna. Tom II. Komentarz do art. 117-277 k.k., Zakamycze, 2006

Jak więc widać szkoła popełnia przestępstwo nie wydając ci świadectwa.Oprócz Kodeksu Karnego Ministerstwo Edukacji Narodowej wydało rozporządzenie:

Wstrzymywanie uczniom wydawania świadectw jest niedopuszczalne
W § 26 ust. 1 rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 28 maja 2010 r. w sprawie świadectw, dyplomów państwowych i innych druków szkolnych jest napisane, iż „świadectwa, odpisy świadectw dojrzałości, odpisy aneksów do świadectw dojrzałości, dyplomu, suplementy, zaświadczenia, indeksy, legitymacje szkolne i legitymacje przedszkolne dla dzieci niepełnosprawnych, a także kopie, o których mowa w § 23 ust. 2, są wydawane odpowiednio przez szkoły, kuratora oświaty, komisje okręgowe i przedszkola nieodpłatnie”.

Źródło: http://men.gov.pl/ministerstwo/wyjasnienia-i-sprostowania/wstrzymywanie-uczniom-wydawania-swiadectw-jest-niedopuszczalne.html

Podsumowując MOIM ZDANIEM placówka nie ma prawa zatrzymac ci dokumentów.Gdy to zrobi to możesz odwołać sie zarówno do kuratora oświaty jak i do prokuratury.Podkreslam jednak że to moje zdanie oraz że takie załatwianie tej sprawy jest długotrwałe, dlatego najlepiej wszytsko pooddawać w terminie...

Opublikowano

Moim zdaniem świadectwo szkolne jest dokumentem urzędowym.Przetrzymywanie dokumentu urzędowego jest karalne:

Art. 276. Kto niszczy, uszkadza, czyni bezużytecznym, ukrywa lub usuwa dokument, którym nie ma prawa wyłącznie rozporządzać, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Źródło: Kodeks Karny

Czym jest usuwanie dokumentu?

Usunięcie dokumentu obejmuje wszelkie czynności prowadzące do uczynienia go niedostępnym dla osoby uprawnionej, choćby znane było miejsce przechowywania tego dokumentu.

Źródło: W. Wróbel:Kodeks karny. Część szczególna. Tom II. Komentarz do art. 117-277 k.k., Zakamycze, 2006

Jak więc widać szkoła popełnia przestępstwo nie wydając ci świadectwa.Oprócz Kodeksu Karnego Ministerstwo Edukacji Narodowej wydało rozporządzenie:

Wstrzymywanie uczniom wydawania świadectw jest niedopuszczalne

W § 26 ust. 1 rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 28 maja 2010 r. w sprawie świadectw, dyplomów państwowych i innych druków szkolnych jest napisane, iż „świadectwa, odpisy świadectw dojrzałości, odpisy aneksów do świadectw dojrzałości, dyplomu, suplementy, zaświadczenia, indeksy, legitymacje szkolne i legitymacje przedszkolne dla dzieci niepełnosprawnych, a także kopie, o których mowa w § 23 ust. 2, są wydawane odpowiednio przez szkoły, kuratora oświaty, komisje okręgowe i przedszkola nieodpłatnie”.

Źródło: http://men.gov.pl/ministerstwo/wyjasnienia-i-sprostowania/wstrzymywanie-uczniom-wydawania-swiadectw-jest-niedopuszczalne.html

Podsumowując MOIM ZDANIEM placówka nie ma prawa zatrzymac ci dokumentów.Gdy to zrobi to możesz odwołać sie zarówno do kuratora oświaty jak i do prokuratury.Podkreslam jednak że to moje zdanie oraz że takie załatwianie tej sprawy jest długotrwałe, dlatego najlepiej wszytsko pooddawać w terminie...

Ale ja mam dokument, jeżeli to dokument. Kartka z bilansem.

W każdym bądź razie dzięki wielkie.

Nie muszę się martwic?

Opublikowano

Nie, nie musisz.

21f0dgn.jpg

Opublikowano

Ale ja mam dokument, jeżeli to dokument. Kartka z bilansem. W każdym bądź razie dzięki wielkie. Nie muszę się martwic?

Jeżeli moja interpretacja obowiązujących przepisów jest trafna to nie musisz się martwić :) 

Opublikowano

Nigdy nie oddałem żadnego bilansu, bo nie miałem czasu chodzić z mamą do lekarza, siedzieć tam 2h żeby popatrzeć jak wypełnia papierek. Nie miałem za to żadnych konsekwencji

Opublikowano

Ale ja mam dokument, jeżeli to dokument. Kartka z bilansem. W każdym bądź razie dzięki wielkie. Nie muszę się martwic?

W pierwszej klasie nie musisz go oddawać. xD W III, jeśli nie oddasz to pojawią się problemy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...