Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z dyskiem ? "Memory at dual channel interleaved"

Pitagoras333

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, mam problem z komputerem, gdy chcę go włączyć wyświetla się "memory at dual channel interleaved" czy to oznacza jakiś problem z dyskiem ?

Jeżeli nie, to co to może oznaczać ?

Jeśli zły dział to proszę o przeniesienie.

Opublikowano

@ref Znajomy informatyk mówi, że prawdopodobnie dysk padł, bo gdyby był to ram, to komputer by nawet nie odpalił -_- więc jak to w końcu jest ?

@Ktosiu Nie wiem czy zna się lepiej dlatego pytam. Jutro sprawdze kable, i wymienie, te co mam zapasowe. Potem będziemy myśleć dalej.

Opublikowano

Skoro zna się lepiej to w czym problem niech ci rozwiązuje problem z dyskiem który  według niego obsługuje pamięci  dual channel.

Powodzenia w naprawie nie tego co trzeba bo to kontroler pamięci lub kontroler dysku ( nie koniecznie sam dysk )  albo chipset płyty głównej  jest uszkodzony , ewentualnie siada pamieć. 

Zacznij od dobrego wpięcie taśm/kabli od dysku albo ich wymiany na nowe.  Dopiero potem sprawdzaj albo oddaj płytę do serwisu bo może destabilizować pracę dysku czyli jego wymiana nic nie pomoże bo i tak zrypie się następny po wymianie .  

Problem by był jeśli ukazuje się komunikat S.M.A.R.T. 

@ U P 

Jeszcze jeden element do sprawdzenia, sam BIOS. To już tylko serwis może stwierdzić w czasie badania płyty. W sumie jeśli stwierdzą tylko uszkodzenie jakiejkolwiek części płyty a wymiana kabli nie pomoże najlepiej od razu kup nowa płytę  nie naprawiając starej.  Nich ci podadzą koszty i sam zdecydujesz czy warto. 

W końcu doszliśmy do dysku który może być z powodu płyty tak samo w pewien sposób uszkodzony ale i równie dobrze sprawny, dopiero teraz masz okazje go sprawdzić, wcześniejsza wymiana na nowy pewnie nie rozwiązała by problemu tak od razu i po jakimś czasie uszkodziło by nowy dysk.

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Padło pewnie na chipsety że uszkodzone, jak masz inny dysk też spróbuj podłączyć, błędy będą takie same albo wystąpią i tak po pewnym czasie wraz z uszkodzeniem dysku. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Co ty gadasz człowieku. Miałem racje winny był dysk. Ramy i reszta jest w porządkku.

Myślałem, że plakietkę "zaufana osoba" dostają tylko kompetentni ludzie, ale jak widać się myliłem.

@Ktosiu

Temat do zamknięcia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...