Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Ograniczenie prędkości internetu.

Sharkk

Pytanie

Opublikowano

Witam mój problem polega na tym że mam w domu komputer oraz laptop, z komputerka korzystam ja zaś z laptopa mój młodszy brat.
Jest to o tyle uciążliwe że gdy gram w jakieś gry, to on celowo ( jako że nasze stosunki są nieprzyjemne ) wchodzi na youtube ( ponieważ doskonale wie że ping mi rośnie ) i ogląda filmiki. 
Kiedyś kumpel mi pokazywał jak zmniejszyć szybkość pobierania stron przez przeglądarkę na firefoxie, na chromie niestety tego nie ma. 
Słyszałem również że jest opcja z pozycji bodajże panelu sterowania ograniczenia prędkości Wi-Fi przez router, co by mnie satysfakcjonowało, działało by to nawet w tedy kiedy by typowo torrenta pobierał. 

Dam sobie rękę uciąć że ktoś będzie chciał model routera więc bardzo proszę SAGECOM VDSL 3764
ps. nie interesuje mnie opcja wyłączania całkowicie Wi-Fi na adresie ip routera tylko ograniczenie prędkości, żeby ten zabieg był nie wykrywalny dla mojego brata, podkreślam że jest tępy.

2 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rozumiem że aby sprawdzić adres mac karty sieciowej mojego brata muszę skorzystać z jego komputera bo nie da się sprawdzić tego adresu z mojego komputera?
Od razu bardzo dziękuje za wcześniejszą odpowiedź.

Opublikowano

Jest możliwość. Albo ograniczyć przepływ wifi na routerze, lub ściągnąć na smartphona aplikacje dSploit lub zANTI, wejść do twojej sieci wifi i jemu blokować połączenie. Rozumiem, nie chcesz aby się skapnął. ale możesz go wyrzucić z sieci, a on nie będzie wiedział. Lub jest jeszcze jedna opcja, ustawienie na routerze przepustowość na 11b, lecz to zadziała na całą sieć wifi. Możesz też zablokować mu dostęp do sieci wifi poprzez filtrowanie adresów MAC. Jak to działa? Na routerze dodajesz reguły które adresy mac będą blokowane, a które przyjmowane. Wystarczy, że wpiszesz adres MAC karty wifi z laptopa twojego brata, ustawisz na blokowanie i wtedy on nie będzie mógł wejść. Ale jeżeli masz porządny router możesz ustawić ograniczenie przepustowości, lecz w takich "taniochach" nie będzie takiej opcji. Dlatego masz do wyboru:

1.Zainstalowanie na telefon dSploit lub zANTi, wejście do swojej sieci wifi i zablokowanie internetu dla twojego brata( a jak będzie się czepiał to mu pokażesz, że ty normalnie możesz się zablokować)

2. Reguły filtrowania adresów MAC karty wifi( Najlepiej jest zablokować wszystkie karty sieciowe z laptopa twojego brata, tak na wszelki wypadek).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...