Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z wylaczaniem sie komputera

Cripzore

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, pisze temat w warunkach "bojowych" bo przyciski funkcyjne mi nie działają.

Sytuacja wygląda tak: wylało mi się piwo na klawiaturę i w pospiechu aby uniknąć jakiś problem zacząłem ja szybko wycierać ręcznikiem papierowym - nie bawiłem się wiec czyściłem klawiaturę cala na raz tzn. klawisze od Esc do litery B pod skosem były zalane piwem wiec je wszystkie na raz wycierałem i teraz problem pojawił się taki ze:

po naciśnięciu przycisku Shift (lewego) zamyka się system, po naciśnięciu lewego alt wprowadza komputer w stan uśpienia a przycisk zmniejszenia głośności na klawiaturze wylogowuje mnie.

Chciałbym tak naprawdę wiedzieć jaka kombinacja klawiszy mogla sprawić taki dziwny problem
Dodam jedynie ze inne klawisze tez się dziwnie zachowują.

PS. Za jakiekolwiek błędy przepraszam >_>

5gubmKI.png

Opublikowano

Wejdź w panel sterowania, poszukaj ustawień języka/regionu i przejdź do ustawień klawiatury.

Gdzieś tam powinna być lista układów klawiszy. Usuń wszystkie układy z listy zostawiając tylko "Polski (programisty)".

Jeśli masz droższą klawiaturę, razem ze sterownikiem mógł się zainstalować jakiś zewnętrzny panel ustawień.

Ale generalnie klawiatura do wymiany, raczej żaden układ klawiszy nie przewiduje takich przycisków, one tkwią w elektronice sprzętu. Dla pewności podepnij do innego kompa.

Opublikowano

Dzięki wielkie @Hinar za odpowiedź.
Tak jak napisałeś sprawdziłem te ustawienia i wszystko jest w porządku. Klawiatura należy do najzwyklejszych klawiatur za 40 zł więc dużej starty niema ale nie dostanę nigdzie już klawiatury w weekend ;D
Pierwsze co zrobiłem to właśnie podpiąłem pod innego kompa - tam klawiatura zachowywała się tak samo.
Miałem tylko dlatego takie wrażenie że to jakby jakaś kombinacja klawiszy bo nie tylko te klawisze - a kilka innych klawiszy które nie były zalane również się zachowują dziwnie - ale fakt, wina elektroniki to może być. Jak najbardziej.
Chyba nie mam wyboru jak kupić nową klawiaturę :D
Musiałem się upewnić w swoich twierdzeniach
Dzięki za pomoc @Hinar i myślę że temat do zamknięcia bo niema innego rozwiązania niż kupienie nowej klawiatury ;)

Nie było tematu - klawiatura z powrotem działa normalnie - pewnie musiała wyschnąć xD

5gubmKI.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...