Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dietetyk - otyłość

Gość Husoc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, od jakiegoś czasu zastanawiam się nad pójściem do dietetyka. Czytałem na internecie, że lepiej samemu rozporządzić sobie dietę, ale w moim przypadku to nie pomagało. Nie uprawiam sportu od dobrych 3 lat i w tych latach moje ciało jak i sposób odżywania zmieniły się diametralnie, strasznie się zapuściłem, rok temu ważyłem 90kg a dziś około 115kg - mam 186cm wzrostu. 
Lepiej udać się do specjalisty, czy może próbować dalej samemu ? Doskonale też wiem, że dieta to nie wszystko, ale w moim przypadku zmiana sposobu odżywania strasznie pomoże.
Prosiłbym o wypowiedzi osób, które się na tym znają i sport to dla nich chleb powierzchni. 

Opublikowano

Lepiej samemu sobie coś ogarnąć, a przynajmniej najpierw spróbować. Najprawdopodobniej jesz rzeczy, które są po prostu małe ale zawierają dużo węglowodanów, a mało białka i Ci się wydaje, że małe to ok.

U mnie to był problem, chociaż nieświadomy. Teraz jest u mnie lepiej, niż kiedyś. Mogę Ci polecić takiego fajnego gościa na youtube. "Trener Mariusz Mróz". Dowiesz się tam

wielu rzeczy, które Ci pomogą. Ma też różne programy, na które możesz za darmo się zapisać i będziesz dostawał naprawdę dobre rzeczy na e-maila. Koleś jest bardzo w porządku,

oglądałem jego kanał od dawna. Jak chcesz schudnąć to wiadomo, że dieta, a raczej zamiana produktów na takie, które mają więcej białka, a mniej węglowodanów. A nie jakaś

restrykcja na maxa. Pooglądaj sobie, bo naprawdę warto. Ja się na tym nie znam, ale to co mówi jest skuteczne.

343731479829004887779.png

Opublikowano

­Poczekam jeszcze na wypowiedzi osób bardziej ogarniętych i dopiero później zdecyduję co zrobić z tym dietetykiem.

Opublikowano

Lepsze ćwiczenia niźli dieta, bo jedząc mniej, nie spalisz kalorii, a po prostu mniej ich przybędzie...

Co do odżywiania to radzę zrezygnować z monosacharydów i zjadać tak przysłowiowo dla zdrowia od czasu do czasu małą ilość (na przykład jedną kostkę czekolady).
Zamiast chleba pszennego, jeść chleb żytni. Nie smażyć mięsa, a gotować. Na śniadanie czy kolacje jeść owoce (banany, pomarańcze) - oczywiście w odpowiednich ilościach, czyli tyle ile potrzebujemy. Jeść mniej, a mieć więcej posiłków; tak z 5-6 razy w ciągu dnia. 

Myślę, że to z jakimś sportem wystarczy by postawić Cię na nogi.

Dbmy4Vg.png?1

Opublikowano

Lepsze ćwiczenia niźli dieta, bo jedząc mniej, nie spalisz kalorii, a po prostu mniej ich przybędzie...

Co do odżywiania to radzę zrezygnować z monosacharydów i zjadać tak przysłowiowo dla zdrowia od czasu do czasu małą ilość (na przykład jedną kostkę czekolady).

Zamiast chleba pszennego, jeść chleb żytni. Nie smażyć mięsa, a gotować. Na śniadanie czy kolacje jeść owoce (banany, pomarańcze) - oczywiście w odpowiednich ilościach, czyli tyle ile potrzebujemy. Jeść mniej, a mieć więcej posiłków; tak z 5-6 razy w ciągu dnia. 

Myślę, że to z jakimś sportem wystarczy by postawić Cię na nogi.

Bananów nie polecam. Smażyć można, ale na tych patelniach, co się oleju nie dodawało lub przy pomocy zwykłej patelni i takiego "psikadła". Pan Mariusz to pokazywał.

Natomiast ćwiczenia to nie chodzi o brzuszki itp. W ten sposób powiększysz sobie mięśnie, ale jak będziesz dużo ważył to i tak nie będą widoczne. Jazda na rowerze, pływanie, bieganie, inny sport + dieta napisana wyżej i jedziesz.

343731479829004887779.png

Opublikowano

Moja siostra cioteczna jest dietetykiem.

Pierwsza wizyta bodajże 50zł, a następne po 100zł, więc nie wiem czy jest wydawać pieniądze.

Najpierw spróbuj samemu.

636451494245979649038.gif

Opublikowano

Okej, po przeczytaniu waszych komentarzy postanowiłem na razie odpuścić tego dietetyka. ­Dziękuje wszystkim za pomoc. Jeżeli ktoś ma coś jeszcze do dodania to proszę śmiało pisać.

Opublikowano

Większej głupoty w życiu nie czytałem.

Jak chcesz autorze tematu to napisz do mnie na pw, a ja całkiem bezpłatnie mogę cię bezpłatnie poprowadzić online.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Najlepiej swoje ciało znasz Ty niż deitetyk. Ale pamiętaj że jeżeli czegoś chcesz to musisz ostro zapier... :). Sam po sobie wiem, jeżeli odpuścisz sobie jeden trening czy coś to już koniec. Zacznij biegać, robić bruch i dietę dobrą, z dietami trzeba próbować iż nie zawsze dobrze się trafia, lecz człowiek uczy się na własnych błędach :). Zacznij chodzić na siłownie i w jakimś % ten tłuszcz spalisz poprzez redukcję ;).

Opublikowano

Nie czytałem reszty, ale się wypowiem,
Mało tłuszczy, mało cukru, jedz tak żebyś nie był głodny, dużo biegaj - cięzko, najlepiej w lesie + siłownia i musi iść 

Opublikowano

Mało tłuszczy, mało cukru, jedz tak żebyś nie był głodny, dużo biegaj - cięzko, najlepiej w lesie + siłownia i musi iść 

Mało tłuszczy to najgłupsza rzecz jaką można zrobić. Tłuszcze są nam potrzebne do rozpuszczania witamin w organizmie, czyli wykorzystaniu ich. :)

Opublikowano

AHahaha a to jakaś nowa ciekawostka dietetyczna hmm xD

Dieta jest najważniejsza, ćwiczenia pozwolą zachować Ci dobrą jakość wyglądu po zrzuceniu kilogramów, najlepsze są ćwiczenia siłowe - skóra nie będzie takim balastem z odpowiednim treningiem siłowym.

Mało tłuszczy, mało cukru, jedz tak żebyś nie był głodny, dużo biegaj - cięzko,

Train more, Eat less - typowe i najgłupsze co może zrobić czlowiek. Nie zawsze więcej znaczy lepiej. Do tego tłuszczy nie polecałbym ograniczać. Facet potrzebuje tłuszczy, żeby miał sprawne hormony i testosteron na odpowiednim poziomie, chyba można się domyśleć czym grozi ich niedobór ^_^, najlepiej ograniczać węgle - bez niech można funkcjonować w przeciwieństwie do białek i tłuszczy. Ograniczać nie znaczy wyjeb*** całkowicie. Najważniejszą rolę gra deficyt kaloryczny, jeżeli jesz mniej niż twoje ciało potrzebuje chudniesz - proste i logiczne. Wyjątkiem jest tutaj trening siłowy, czasami gdy zaczyna się dopiero chodzić na siłownie i ćwiczyć można przytyć 3-4 kg nawet, ale to głównie mięśnie, które adaptują się do podnoszenia żelastwa.

A co do pytania, to niewarto iśc do dietetyka. Najlepiej ogarnąć wszystko samemu wziąć się troszkę za lekture w internecie i można wypracować na prawdę świetną formę samemu.

2d0ns76.jpg

A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki.

— Friedrich Nietzsche

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...