Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Bukkit VS Spigot

24 użytkowników zagłosowało

1. 1. Bukkit CZY Spigot

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co lepsze na serwer 1.7.2 z pluginami i skryptami ? Bukkit 1.7.2 czy spigot 1.7.2? Proszę o uzasadnienie swojej wypowiedzi :D­

­

Opublikowano

spigot 1.7.9 komatybilny z all wersjami mc 1.7.x ale pluginy musza byc na 1.7.9

CPU i5 6600k 4,1GHZ | RAM HyperX SAVAGE 16GB RAMGPU ASUS GTX 1070 ROG STRIX 8GOC |

SSD1 Samsung EVO 850 120GB| SSD2 ADATA SP600 120GB |HDD Toshiba 1TB

Reklama serwera minigames w starym stylu Kliknij tutaj

Opublikowano

spigot 1.7.9 komatybilny z all wersjami mc 1.7.x ale pluginy musza byc na 1.7.9

Czyli jeśli zainstaluję tego spiggota 1.7.9 to będzie on działał na wersję minecrafta 1.7.2 ?

­

­

Opublikowano

Czyli jeśli zainstaluję tego spiggota 1.7.9 to będzie on działał na wersję minecrafta 1.7.2 ?

­

Tak będzie ale gracz biedzie o 3-5 sek dluzej logowal lepeij otymaniejsza wersje 1.7.x wziasc do grania czyli 1.7.10 [ma usuniete all bledy z 1.7.2-1.7.8]

CPU i5 6600k 4,1GHZ | RAM HyperX SAVAGE 16GB RAMGPU ASUS GTX 1070 ROG STRIX 8GOC |

SSD1 Samsung EVO 850 120GB| SSD2 ADATA SP600 120GB |HDD Toshiba 1TB

Reklama serwera minigames w starym stylu Kliknij tutaj

Opublikowano

Tak będzie ale gracz biedzie o 3-5 sek dluzej logowal lepeij otymaniejsza wersje 1.7.x wziasc do grania czyli 1.7.10 [ma usuniete all bledy z 1.7.2-1.7.8]

a w gratisie 5 sposobów na wywalenie servera...

Ludzie ogarnijcie się, przesiądzcie sie w końcu na 1.8... 

Oczywiście że spigot lepszy, szczególnie że bukkit już nie żyje.

Ma wiecej opcji i możliwości oraz masę optymalizacji.

1438614356923701010629.png

Opublikowano

Spigot jest zoptymalizowany pod większą ilość graczy, więc jeśli masz zamiar tworzyć jakiś większy serwer, to polecam Ci go jak najbardziej użyć. 

Opublikowano

Ja osobiście zalecam bukkit w przeciwieństwie do innych osób, które się wypowiedziały. Miałem okazję pracować na obu silnikach. Bukkit jest starym i dobrym silnikiem, a spigot nieziemsko zbugowany. Było to takie utrudnienie, że po 2 dniach przywróciłem bukkit i było wszystko ok.

MPC Hejter Team Leader

Opublikowano

Ja osobiście zalecam bukkit w przeciwieństwie do innych osób, które się wypowiedziały. Miałem okazję pracować na obu silnikach. Bukkit jest starym i dobrym silnikiem, a spigot nieziemsko zbugowany. Było to takie utrudnienie, że po 2 dniach przywróciłem bukkit i było wszystko ok.

jakieś przykłady, dowody? i oczywiście testowałeś 2 równoważne wersje? Nie np ostatnią 1.7 bukkita vs pierwszą 1.8 spigota.

Dodam jeszcze że ekipa spigota znacznie szybciej naprawia wszystkie problemy związane z bezpieczeństwem, często jak były jakieś mniej lub bardziej ważne luki, w bukkicie leżały znaczy dłużej niż w spigocie.

Aktualnie bukkit to tylko trup, rozwijany dalej na siłę przez spigota, więc teraz oba silniki są w miarę dobre, ale spigot oferuje więcej możliwości, od każdej strony, nawet API ma bardziej rozbudowane.

Opublikowano

Polecam PaperSpigota - jest lepiej zoptymilizowany niż Spigot, a obsługuje wszystkie jego funkcje. Jest to zpatchowany Spigot.

eeem, no nie do końca, założenia PaperSpigota są znacząco inne.

Zmienia on wiele rzeczy, czyli nie jest odwzorowaniem vanilli.

Tym samym nie wszystko co działa na bukkcie/spigocie, musi działać na PaperSpigocie, ponieważ zmienia on kilka zasad rozgrywki.

Duża częśc z nich nic nie powinna popsuć, ale... to już nie jest vanillia.

Ale optymalizacji tam prawie nie ma.

Ale ze względu na jeszcze wiekszą możliwość konfiguracji, może się przydać na niektóre typy serwerów, ale nie ma sensu wgrywać jeśli tych opcji nie używamy.

Opublikowano

Przykłady bugów na spigocie, których nie ma na bukkicie?

Zdecydowanie spigot. Jest zwyczajnie lepiej zoptymalizowany i to w sumie nie powinno podlegać żadnej dyskusji. Zżera mniej.

343731479829004887779.png

Opublikowano

Od siebie polecam spigot. Kiedyś miałem bukkita za starych czasów to dosyć ramu brał. Zmieniłem na spigota i odrazu serwer mniej zlagowany :)

sygnatura.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...