Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kłopot z DataGridView

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. 

Mam mały problem . od paru dni walczę z DataGridView. Problem polega na listowaniu wyników strony z gry przeglądarkowej . Nie mam problemu z wyświetlaniem jednego wyniku ale mam problem z osiągnięciem wyniku w wyniku drugiego filtrowania . Mam poprawnie utworzone wzorce dla wyciągnięcia danych ze strony ale nie potrafię zmusić DataGridView do otrzymania wyników obok siebie . Udaje mi się jedynie uzyskać wyniki jeden pod drugim . Nie wiem jak przez to przebrnąć. Kawałek kodu(procedura) z programu

Private Sub Button10_Click(sender As Object, e As EventArgs) Handles Button10.Click
        Dim source As String = RichTextBox1.Text                                              ' input - wejście  
        Dim patern1 As String = "<a id=""playerLink"" href=""([^<]*)"">([^<]*)[\w|\s|\-]</a>" ' pattern1 - określam wzorzec
        Dim patern2 As String = "<td class=""highscore05"">([^<]*)</td>"                      ' pattern2  - określam drugi wzorzec
        Dim k As New Regex(patern1)                                                            ' wkładam pierwszy wzorzec 
        Dim r As New Regex(patern2)                                                           ' wkładam drugi wzorzec 
        Dim i As Integer
        Dim ryc As MatchCollection = r.Matches(source)
        Dim kas As MatchCollection = k.Matches(source)
        'Dim item As String
        Dim a() As String
        Dim b() As String

'For i = 1 To 101                                             'inna próba osiągnięcia wyniku - nie działa 

' With DataGridView1.Rows.Add(ryc, kas)

'   End With

' Next

For Each item As Match In (New Regex(patern1)).Matches(source)   

DataGridView1.Rows.Add(item.Groups(2).Value)   - tutaj mam pierwsze wyniki i one wychodzą ok. Jak wbić drugi patern

For Each item As Match In (New Regex(patern2)).Matches(source)   

DataGridView1.Rows.Add(item.Groups(1).Value)  - to też działa ale wyniki wyświetlają się jedne pod drugimi a nie obok. 

End Sub
Powiem szczerze troszkę czytałem i próbowałem coś uzyskać ale po prostu nie do końca może rozumiem jak działa DataGridView w formie bezpośredniej a nie jako element bazodanowy . Baza danych nie jest mi tutaj potrzebna a jedynie forma wyświetlenia. Ostatnio myślałem już nawet o eksportowaniu z DataGrid do Excela ale jakoś nie miałem siły za to się zabrać . Może ktoś ma jakąś wiedzę jak to ugryźć .Z góry dzięki serdeczne.
Pozdrawiam 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...