Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Co z tym Metinem?

StoryMaker

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

R

E

K

L

A

M

A

Witam drogich użytkowników owego forum :). Przeglądając od dłuższego czasu prezentacje serwerów polskich, ich zapowiedzi oraz dyskusje o nich zastanawiam się nad jednym.. Do czego ten metinowy świat zmierza? Zapewne wielu z was pamięta czasy serwerów prywatnych jakie robione były jeszcze kilka lat temu. Mam tu na myśli ich unikatowy klimat, frajdę z rozgrywki, organizowanie się pierwszych stałych ekip czy gildii. Były to czasy gdzie nikt nie musiał pakować w reklamę serwera ponad 800zł ( lub więcej jak to się teraz zdarza) aby mieć sporo graczy Online na swoim serwerze. Nie było wtedy ddosów ze strony konkurencji, co więcej znam przypadki gdzie administratorzy konkurencyjnych serwerów pomagali sobie wzajemnie. Wiadomo były tez minusy ( głównie cheat o nazwie 1hitKiller) ale gdy wspominam tamte czasy gdzie o 1 bossa biło się w 20 osób i czekało na niego 20min wczesniej aby być przygotowanym.. to chętnie pograłbym na takim serwerze. I tutaj właśnie pojawia się zauważony przeze mnie problem, mianowicie dzisiejsze serwery robione są głównie z myślą o zarobieniu grubych tysięcy złotych a nie o tym aby serwer był dobry, grało się komfortowo i maszyna była stabilna. Niektórzy ( co jest dla mnie śmieszne) biorą nawet gotowe pliki z mpc, epvp czy innych forów po czym wrzucają na vps'a za 150zł i liczą na dorobek życia xD. Co więcej w mojej opinii " Nowości" jakie są teraz dodawane/kopiowane/wymyślane psują cały klimat tej gry. Przykładowo kiedyś pvp wygrywał ten kto miał poprostu lepsze EQ i Skile czy włożone kd... a teraz wygrywa je ten kto ma więcej SM wpakowane w IS. To psuje całą rozgrywkę... Teraz nawet serwery Medium/Hard lub Hard są serwerami Easy . Dlaczego? Bo w IS mozna znaleźć tyle dopalaczy że na 20 lvlu możemy ze skilem na M1 ogarniać big spota w v2. Kto kiedyś widział aby postać 1 lvl chwilę po starcie serwera miała ponad 60% na potwory, 300 obrony, 400 ataku i 8k hp na serwerze Hard?. Gdzie tu jakakolwiek  przyjemność z rozgrywki? Spoko, rozumiem że " nowości" przyciągają graczy ale czy to jednak nie niszczy tej gry?. Poza tym jakby nie patrzeć te pseudo nowości niby ściagają graczy na serwer, lecz w wielu przypadkach bywa tak że owa nowość jest zbugowana przez co w prezentacji lub na chacie danego serwera pojawiają się treści typu " pobugowane gówno, spadam stąd" czy " posklejane gotowce z mpc i innych ". Idąc dalej w tym kierunku niedługo będziemy mogli w tej grze latać samolotami ( miotły już są, wystarczy teksturkę zrobić xD ), bić się będziemy mieczami świetlnymi jak w Star Wars'ach, mapą m1 będzie stacja kosmiczna NASA. Dlaczego ludzie tak bardzo psuja tą grę ? Kiedyś wystarczyła ładna prezentacja na MPCForum i na serwerze można było mieć nawet 3 tysiące graczy.. a teraz jakbyś sie nie starał to i tak będziesz miał 300 online z czego 50 to znajomi znajomych a reszta to " shopy, buffki, dropy". Teraz sceną metinową rządzą niestety YouTuberzy którzy za " swoją ciężką pracę" żądają niemałych kwot zł. Zauważyłem też że liczba graczy metina w ostatnich 3-4 latach spadła diametralnie.. kiedys na każdym serwerze było po 900-1400 osób a teraz są serwery gdzie gram po 2 tyśiące graczy ale są też takie gdzie jest po 10 osób w m1 i ludzie pytają GM'a kiedy koniec bety mimo że serwer stoi od 2 miesięcy ;) 

Nie sądzicie że te nowości typu kostiumy, nowe pety, pierścienie półksiężyca, lizaki, wierzchowce z gigantycznymi bonusami, a nawet runy psują tą grę? Ludzie nie mając własnych pomysłów kopiują co popadnie z innych gier aby tylko móc pochwalić się graczom jacy to nie są świetni bo mają mega nowości lecz nawet nie wiedzą że mogą im one zniszczyć serwer. Czy ktoś pamięta czasy serwerów takich jak : TheNextLand, Ahrimania, Hybrid, i kilka innych gdze było co robić z ludźmi, były ciekawe misje tworzone samemu a nie kopiowane lub kupowane aby szybciej, gdzie był ten niepowtarzalny klimat.. kiedy robiłeś 10 raz PvP z ta samą osoba i nadal nie mogliście rozstrzygnąć kto jest lepszy.. gdzie mając buty 2k hp, 15 miecze, 15 2reka 15 sztylety byłeś wyzywany że kupujesz EQ od GA? Chcielibyście wrócić do tamtych czasów gdzie grało się z pasją i zaangażowaniem a nie dlatego że gra tam dany youtuber i to tylko dlatego że mu za to płacą?. Teraz serwer kończy się razem z tym gdy cała youtubowa topka kończy serię bo admini już nie będą płacili...Teraz każdy mysli tylko na jakim lvl "wysoluje"  danego bossa a kiedyś osiągnięciem było zabic go całą gildią... i na koniec ostateczne pytanie czy chcielibyście serwer OldSchool z masą dobrych pomysłów lecz taki który zachowywałby klimat tej gry? Zapraszam do dyskusji ;)

Opublikowano

Ja przeczytałem tylko 2 pierwsze zdania i już więcej nie będę.. 

Nie było wtedy ddosów ze strony konkurencji, co więcej znam przypadki gdzie administratorzy konkurencyjnych serwerów pomagali sobie wzajemnie.

Kiedyś było więcej ataków pff była nawet ekipa która nazywała się Legion i niszczyła ludziom serwery. Teraz nikt nikogo nie atakuje bo każdy robi serwery żeby jak najwięcej się nachapać i szkoda mu wydać parę stówek na porządny booter a co dopiero botnet.  A co do pomagania serwerów to sytuacja jest prosta.. Kiedyś zrobienie serwera było "trudne" wtedy jeszcze nikt nie wiedział co do czego więc ludzie którzy coś umieli to trzymali się razem. Bo było to bardzo małe grono. Dzisiaj masz setki serwerów a nadal małe grono osób co coś umie. Na Polskiej scenie Metina można policzyć na palcach jednej dłoni ludzi którzy robią coś samemu i mają do tego łeb a nie kradną czyjąś pracę lub co gorsza używają gotowca z forum i mówią że serwer robili 2 lata.

Ale żeby nie było.. Co do tematu powiem krótko i zwięźlę.

Metin już upada i to właściwie przez ludzi którzy w niego grają. Teraz jak nie zrobisz serwera gdzie gracz nie ma wszystkiego pod nosem to nikt tam nie zagra. Kiedyś ludzie lubili padać na bossie żeby za 2 dni na niego wrócić z lepszym EQ i mieć satysfakcje z tego ze w końcu go pokonali. Teraz jak ktoś padnie na bossie to ci powie że ma zbugowany DMG,HP i on tutaj nie gra bo serwer nawet zbugowane bugi.

Znajomy mi opowiadał że ostatnio ktoś mu napisał że znalazł buga bo spalił zbroje 4 razy na +8 a jego kolega zrobił za pierwszym razem.. To jak Administratorzy serwerów mają brać graczy na poważnie? Teraz serwery stoją i padają i to jest tylko i wyłączenie wina tego że na owym serwerze grają ludzie z IQ mniejszym od rozmiaru swojego buta. I każdy kto miał jaki jakikolwiek serwer przez ostatni rok się z tym zgodzi.

Teraz jeżeli graczom nie podstawisz wszystkiego pod nos to nie zagrają na serwerze i to jest już właściwie FAKTEM.

Opublikowano

­

Ja przeczytałem tylko 2 pierwsze zdania i już więcej nie będę.. 

Nie było wtedy ddosów ze strony konkurencji, co więcej znam przypadki gdzie administratorzy konkurencyjnych serwerów pomagali sobie wzajemnie.

Kiedyś było więcej ataków pff była nawet ekipa która nazywała się Legion i niszczyła ludziom serwery. Teraz nikt nikogo nie atakuje bo każdy robi serwery żeby jak najwięcej się nachapać i szkoda mu wydać parę stówek na porządny booter a co dopiero botnet.  A co do pomagania serwerów to sytuacja jest prosta.. Kiedyś zrobienie serwera było "trudne" wtedy jeszcze nikt nie wiedział co do czego więc ludzie którzy coś umieli to trzymali się razem. Bo było to bardzo małe grono. Dzisiaj masz setki serwerów a nadal małe grono osób co coś umie. Na Polskiej scenie Metina można policzyć na palcach jednej dłoni ludzi którzy robią coś samemu i mają do tego łeb a nie kradną czyjąś pracę lub co gorsza używają gotowca z forum i mówią że serwer robili 2 lata.

Ale żeby nie było.. Co do tematu powiem krótko i zwięźlę.

Metin już upada i to właściwie przez ludzi którzy w niego grają. Teraz jak nie zrobisz serwera gdzie gracz nie ma wszystkiego pod nosem to nikt tam nie zagra. Kiedyś ludzie lubili padać na bossie żeby za 2 dni na niego wrócić z lepszym EQ i mieć satysfakcje z tego ze w końcu go pokonali. Teraz jak ktoś padnie na bossie to ci powie że ma zbugowany DMG,HP i on tutaj nie gra bo serwer nawet zbugowane bugi.

Znajomy mi opowiadał że ostatnio ktoś mu napisał że znalazł buga bo spalił zbroje 4 razy na +8 a jego kolega zrobił za pierwszym razem.. To jak Administratorzy serwerów mają brać graczy na poważnie? Teraz serwery stoją i padają i to jest tylko i wyłączenie wina tego że na owym serwerze grają ludzie z IQ mniejszym od rozmiaru swojego buta. I każdy kto miał jaki jakikolwiek serwer przez ostatni rok się z tym zgodzi.

Teraz jeżeli graczom nie podstawisz wszystkiego pod nos to nie zagrają na serwerze i to jest już właściwie FAKTEM.

Legion to fikcja i nie żadna grupa. Serwery niszczyła jedna osoba.  Ale zgodzę się z tym, że gra pada przez graczy którzy są niedojebani w większości przypadków, bo chcą mieć wszystko na tacy, a jak exp jest troche cięższy to zaraz.. "zal chuju to miał być easy a nie medium/easy frajerze, jebac ten serwer nie umiesz go zrobic to nie rób lamusie" lub.... "100 ulepek na przerobienie ochujales cwelu nie bede siedział po 3h by dropic na przerobienie"... więcje przykładów chyba dawać nie będe... to smutne. Ale też wkład ma w to wszystko administracja innych serwerów które robi serwery na odpierdol i gracze tracą zaufanie do nowych serwerów i lecą posty typu "postoi miesiac to wpadne, bo nie chce znowu grać tydzien i off".

Opublikowano

@klasy1g  niestety musze przyznać Ci rację.. dzisiejsi gracze przechodzą sami siebie, oczywiście jest sporo ogarniętych graczy ale ich nicki znam juz od 2-3 lat więc wiem skąd się ich ogarnięcie? bierze. świetnym przykładem może być przypadek na serwerze MPCforum gdzie był item o nazwie " Krew Lodowej Wiedźmy" a ludzie pytali GM'a z czego to dropi. nic więc dziwnego że każdy gracz innych wyzywa od " gimbów czy noobów" bo ich zachowanie faktycznie na to wskazuje. kolejnym problemem jest również to że serwery bardzo szybko się nudzą, właśnie przez te wypchane po brzegi Item Shopy... niby serwer Medium/ Hard ale jak się wsadzi 100zł w IS to ma się medium/easy. Najczęściej Topka serwera to YouTuberzy obsypani milionami SM którzy kończą gre na danym serwerze po tygodniu i razem z nimi odchodzi część graczy ( przykład YouTuber R3SPECT na serwerze Mories - wbił max lvl w 2 tygodnie około po czym nara serwerowi a nie zrobił żadnego pvp ). Ludzie są coraz bardziej wybredni niestety..

Opublikowano

­

@klasy1g  niestety musze przyznać Ci rację.. dzisiejsi gracze przechodzą sami siebie, oczywiście jest sporo ogarniętych graczy ale ich nicki znam juz od 2-3 lat więc wiem skąd się ich ogarnięcie? bierze. świetnym przykładem może być przypadek na serwerze MPCforum gdzie był item o nazwie " Krew Lodowej Wiedźmy" a ludzie pytali GM'a z czego to dropi. nic więc dziwnego że każdy gracz innych wyzywa od " gimbów czy noobów" bo ich zachowanie faktycznie na to wskazuje. kolejnym problemem jest również to że serwery bardzo szybko się nudzą, właśnie przez te wypchane po brzegi Item Shopy... niby serwer Medium/ Hard ale jak się wsadzi 100zł w IS to ma się medium/easy. Najczęściej Topka serwera to YouTuberzy obsypani milionami SM którzy kończą gre na danym serwerze po tygodniu i razem z nimi odchodzi część graczy ( przykład YouTuber R3SPECT na serwerze Mories - wbił max lvl w 2 tygodnie około po czym nara serwerowi a nie zrobił żadnego pvp ). Ludzie są coraz bardziej wybredni niestety..

Na Atreii to już w ogóle była istna komedia, grałem tam i grało mi się przyjemnie, wręcz z*********e i dawno na tak fajnym serwerze nie grałem, jednak pytania graczy czasem rozpierdalały system, najlepiej wszystko wypisać na forum i tylko latać i żerować na bossach/metinach zamiast sami coś odkrywać, a przecież o to chodzi w grach MMORPG.

Sama administracja przyznała, że przestała wierzyć w graczy po tym jakie wiadomości otrzymywali.

Kolejna kwestia - youtuberzy, toż to k***a spierdolenie jest totalne. YouTuberzy od Metina to byli kiedyś - LostDharma, KoCu i reszta tej bandy co nagrywała rejestracje na chińskich serwerach, to były czasy i to była reklama bo kazdy ich sprawdzał, a teraz są 3-4 osoby co się licza w metinie na youtube, i 50 podróbek próbujących udawać youtuberów i w dodatku chcą za to SM/PLN, no k***a... SM/PLN za 30 łapek pod filmem, 200 wyswietleń i 3/4 od znajomych youtuberów. Nie, nie, nie, nie. Trzeba liczyć tylko na jakąś rewolucje z globalem i zamknięcie w pizdu tych prywatnych syfiastych serwerów, chociaż dobrze, że MPC z tym walczy i Asfen, Cannzas itd mają zakaz na wstawianie publikacji.

Opublikowano

Wybacz co do wybredności graczy boże.. metin stał się nudny ciągle to samo ile można, nikomu się już nie chce w to bawić. Są jakieś tam grupy i to właśnie wy macie ich akceptować bo przypominam że to oni wam przelewają pieniążki na konta więc up zaakceptuj to albo serwerów nie otwieraj (facepalm).

qaz3pc.jpgteż was kocham <3

784091427630431250239.png

Regulamin sygnatur

Opublikowano

Według mnie wystarczyłoby wywalic dział toturiale i 90% tych serwerow co stoja po 2tyg czy po mies by znikła.

Btw zapomniałem gimbaza pewnie juz sobie zrobiła na wszelki wypadek backup calego dzialu

33748387117269464751.png

Opublikowano

Nie jest to wina ani administracja, ani ich serwerów. To wszystko leży po stronie gracza. Tamte pokolenie odeszło już, nieliczni tylko zostali - niestety trzeba iść z duchem czasu i przystawać na wszystko.

Teraz jak gracz nie dostanie czegoś za darmo lub się nie natrudzi to 'c**j nie serwer'. Teraz ludzie wchodzą na serwer - exp, exp, exp, eq do expa, eq do pvp, max lvl i koniec.

Nie ma ani pvp, ani wojen. Nie ma teraz takiego serwera, na którym ktoś gra, bo mu się spodobał serwer. Wbijają maks poziom, idą na inny i tak w kółko. 

Nic już tego niestety nie zmieni, tak musi być. Kolejną rzecz jest to, że tych serwerów wychodzi za dużo, gracz głupieje, nie wie gdzie ma iść - wtedy na odsiecz przychodzą 'Youtuberzy', tam gdzie gra więcej, tam i idą gracze.

Nieważne jaki byłby, ważne że gra dużo ludzi.

Opublikowano

Nie jest to wina ani administracja, ani ich serwerów. To wszystko leży po stronie gracza. Tamte pokolenie odeszło już, nieliczni tylko zostali - niestety trzeba iść z duchem czasu i przystawać na wszystko.

Teraz jak gracz nie dostanie czegoś za darmo lub się nie natrudzi to 'c**j nie serwer'. Teraz ludzie wchodzą na serwer - exp, exp, exp, eq do expa, eq do pvp, max lvl i koniec.

Nie ma ani pvp, ani wojen. Nie ma teraz takiego serwera, na którym ktoś gra, bo mu się spodobał serwer. Wbijają maks poziom, idą na inny i tak w kółko. 

Nic już tego niestety nie zmieni, tak musi być. Kolejną rzecz jest to, że tych serwerów wychodzi za dużo, gracz głupieje, nie wie gdzie ma iść - wtedy na odsiecz przychodzą 'Youtuberzy', tam gdzie gra więcej, tam i idą gracze.

Nieważne jaki byłby, ważne że gra dużo ludzi.

Zapomniales jeszcze dodac ze tylko niektorzy youtuberzy nadaja sie do krecenia seri z danego serwera bo ludzie typu zabq albo wezzy skacza z serwera na serwer

33748387117269464751.png

Opublikowano

­

Legion to fikcja i nie żadna grupa. Serwery niszczyła jedna osoba.  Ale zgodzę się z tym, że gra pada przez graczy którzy są niedojebani w większości przypadków, bo chcą mieć wszystko na tacy, a jak exp jest troche cięższy to zaraz.. "zal chuju to miał być easy a nie medium/easy frajerze, jebac ten serwer nie umiesz go zrobic to nie rób lamusie" lub.... "100 ulepek na przerobienie ochujales cwelu nie bede siedział po 3h by dropic na przerobienie"... więcje przykładów chyba dawać nie będe... to smutne. Ale też wkład ma w to wszystko administracja innych serwerów które robi serwery na odpierdol i gracze tracą zaufanie do nowych serwerów i lecą posty typu "postoi miesiac to wpadne, bo nie chce znowu grać tydzien i off".

Legion to nie żadna fikcja to była bardzo spora grupa nie składająca się tylko z polaków ale i z kilku Holendrów i Niemców. Głównie atakowali serwery MC i Metin2 ale również venty, ts2 i gry www. Grupa rozpadła się po tym jak parę osób zostało zatrzymanych za kradzież o wysokiej wartości.

Nie należałem do tej grupy ale swego czasu znałem 2 osoby które należały do grupy i mieszkał w Warszawie i nie raz się z nimi spotkałem.

Więc na przyszłość nie piszta głupot.

Opublikowano

Jestem pewny na 100%, że na takim hardzie, który opisałeś pograłbyś do tygodnia. No może do dwóch tygodni. Znudziłoby Ci się. I tak właśnie znudziło się graczom siedzenie na jednym serwerze. To tyle.

307681428489538142351.png

Metin2 Balmora Staff

Opublikowano

Jestem pewny na 100%, że na takim hardzie, który opisałeś pograłbyś do tygodnia. No może do dwóch tygodni. Znudziłoby Ci się. I tak właśnie znudziło się graczom siedzenie na jednym serwerze. To tyle.

jeżeli chodzi o mnie to nie opisałem żadnego serwera nawet ;) zadałem pytanie co do OldSchoola ale nie opisałem nic więc nie wiesz jakie mam pomysły w głowie nawet :) i nigdzie nie napisałem że to nawet miałby być hard :>  swoją drogą twoje dawne AnimeMt2 nie było takie złe ;) 

@MultiGTAMISSION nie bądźmy aż tak do tyłu ;) source nie byłoby złe tylko aby nie ładowac tam wszystkich syfów z epvp i mpc :>

Co do youtuberów to teraz jest ich masa, a jakby tego było mało to ciągle przybywa tych pseudo YouTuberów którzy za serie chcą nielimitowane SM'y i miliony monet na konto. Kiedyś metin był bardziej dla rozrywki teraz admin chce zarobić na is, youtuber na serii, fanpage metinowskie za reklamę też chcą swoje a i gracz za prawilne eq licze sobie spore sumki. na jednym serwerze zarabiać chce 15 xD

Opublikowano

Odnosząc się do całości wypowiedzi autora tematu - jak wiadomo, z czasem wszystko ulega zmianie, również serwery metina. Gracze zaczęli odchodzić już jakiś czas temu i to nie przez nowości, a przez monotonie. Na serwerach, które godziły się na dawny układ owszem - było fajnie. Gracze tworzyli jedną wspólną całość, nie brak było wojen gildii, wypadów na sąsiednie królestwa, bossy i inne duperele. Można powiedzieć, że każdy mógł się odnaleźć i działało to na współpracy. Ale tu jest też jedno ale. Szybko zaczęło się to nudzić. Każde późniejsze pokolenie, które miało zamiar zacząć grę oczekiwało czegoś nowego, dla nich najważniejszy już był własny zysk, najlepsze eq, ulepszacze. Nie chcieli się tym dzielić, więc domagali się gry solo. Administracja się na to godziła, bo jak wiadomo, więcej ludzi - więcej IS'u. Wypowiedzi dawnych użytkowników często nie były uwzględniane, mało tego, znaczna część chciała również nowości, bo wzorowali się na innych, dużo bardziej rozwiniętych grach. Problemem tego fenomenu było tylko chwilowe zaludnienie, nowości sprowadzały falę ludzi i większy zarobek, później znacznie to spadało. 

Do czego się to sprowadziło? Obecnie każdy prywatny serwer stawia na to, co wszyscy. Większość z nich nie utrzymuje się nawet pół roku. Teraz nie liczy się jakość, a ilość. Nie ma czegoś, co by znacznie wyróżniało rozgrywkę, wszystkie te dodatki, często nawet trudne do ogarnięcia przez gracza z dawniejszym doświadczeniem wcale nie są niezbędne dla gry, po prostu ją ułatwiają. A to co łatwe szybciej się kończy, bo po co powtarzać nieustannie tą samą czynność? Na samym początku można bawić się w rekordy, ale gdy staniemy w miejscu odchodzimy. To jest błędne koło, a ludzie się przewijają i rozpryskują po wszystkich nowo powstałych serwerach. Tylko teraz nasuwa się myśl, czy do dawnego układu ktoś by jeszcze był przekonany? Pewnie tylko nieliczni. 

~ ~

Opublikowano

up masz sporo racji, każdy przywykł do takiego metina w jakim sie wychował że tak to ujmę. Dzieś gracze wymagaja nowości ale nie rozumieją że przez to też szybciej kończy się rozgrywka na danym serwerze. A w tych czasach tych nowości jest coraz więcej aby więcej można było wpakować w IS xD

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...