Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Prawdziwy survival - cel osiągnięty modami?

Xavan Gaver

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie, osobiście zacząłem grę w minecraft, zaraz po jej wydaniu i pamiętam jej pierwsze wersje, bodajże w 2010 roku.

Kiedy został wprowadzony oraz rozpowszechniony multiplayer, pamiętam jak dziś - stary serwer o nazwie "Lycosa", w którym nie było mowy o cheatach, vipach, korupcji adminów itp. jak to jest obecnie, byleby zarobić na grze (co zostało zmienione w eula 2015 przez Mojang, właściwe Microsoft).Jedyną wadą tego serwera była obecność znacznej ilości dzieci, błędy ort. i gramatyczne na chacie.

Nie było celem wtedy pvp, choć także, lecz rozbudowa, - kto ma lepsze mieszkanie (ponieważ wtedy już był worldguard) i odgrywanie RP (pewnie połowa graczy nawet nie wie co to jest, a nawet jeśli, to nie umie tego poprawnie odegrać). Niestety te czasy minęły i jak piszę powyżej grę zrujnowało bachorskie community, które potrafiło wydać prawdziwe pieniądze na wirutalne rzeczy w minecrafcie (vipy), pewnie rodziców. A serwerom to na rękę, gdyż mogli oni ustanowić sobie dodatkowe źródło dorobku. 

Dlatego gra na serwerach publicznych straciła swoją miodność, nawet nie chodziło o vipy, a o osoby używające nodusa i innych oszustw. Przestałem grać w nią i określałem je, obecnym wśród młodzieży rzeczownikiem - gów**, "epitetyzując" o słowo "klockowe". Gra poniekąd (mimo, iż kilka razy zagraliśmy w nią na serwerach publicznych) zaczęła nas nudzić - po co grać pvp, jak nie masz szans z vipami, albo musisz mieć przegrane 1000+ h, a budowanie pałacu z klocków nie ma sensu, jak nikt nie będzie tego oglądał (bo wszyscy grali pvp).

My - nasza grupka jesteśmy z założenia, że na świat wirtualny nie powinno wydawać się pieniędzy, w byle jakiej grze - p2w to dla nas najgorszy typ gier. Nadzieją dla nas było postawienie własnego serwera - wtedy bukkita (spigot, forge ani mcpc+ nie było, a nawet jeśli to za słabo rozbudowany). Czas gry wyniósł 12 godzin łącznie - krótko, ponieważ zaraz zdobyliśmy wszystko co mogliśmy mieć, a zombie i inne maszkarady nie robiły na nas wrażenia.

I tak to po 3 latach ujrzeliśmy forge - coś co uwydatniło by naszą rozrywkę. Na serwerach publicznych grać nie mieliśmy zamiaru, więc stworzyliśmy własny. Nie był on trudny, z założenia miał nie być. Celem tego postu jest rozpowszechnienie paczki modów dla graczy znużonych łatwością minecrafta, takich, którzy cenią sobie trudność, ale i też chcą korzystać z zalet innych modów, uwydatniających rozgrywkę.

My osobiście tworzymy serwer ( otwarty w godzinach 15:30 - 19:00, na hamachi, zainteresowani pisać pm do mnie ), w którym paczka jest wgrana i spisuję się dobrze. Mam nadzieję, że komuś innemu także będzie dawać dużo frajdy z gry :)
Parę przepisów jest wyłączonych w tym - łóżko (tak, nie ma spawna gdzie sie chce ;) , a przy spawnie się nie osiedlisz, bo jest spawnprotect) i focusy do wandów z thaumcrafta, ponieważ były overpowererd.

LINK(serwer): 
http://www.mediafire.com/download/jexejdkx5bd79fn/MC.rar
Scan: https://www.virustotal.com/pl/url/7e1585ad25d23fb01978140ec3812d8d031244ccc475d69642035f17101c5b21/analysis/1434125879/

LINK(klient): http://www.mediafire.com/download/9t23zjcf08zvfuq/.minecraft.rar
Scan:https://www.virustotal.com/pl/url/932a0f1340ffbe210d8db545a7bd5a45b1151dd1e37eacf7f239c331e5b7f542/analysis/1434125924/

Lista modów:

WR-CBE
witchery
Thaumcraft(i addony)
Thermal Foundation i Expansion
Buildcraft
IndustrialCraft2

milenaire
SpecialMobs

SpecialAi

Apocalypse

sauth
Optifine

Galacticraft
LavaMonsters

CraftGuide

ChickenChunks

Bibliocraft

AromaBackup

ArchimedesShips

Advanced Repulsion Systems

Railcraft

Paczka robiona na podstawie wielu innych(w tym ftb infinite), wybrano mody, które zbalansowano oraz dodano wiele utrudnień do gry. Ja widzicie jest tutaj buildcraft i Thermal Expasion, głównie z powodów urozmaicenia gry, nie ułatwiających. Bez nich gra może być monotonna.

Jeżeli dotrwaliście do tej kwestii, mogę opisać wam jak mogły by działać serwery PUBLICZNE na forge:

Pierwsza kwestia to vipy - proszę was nie przesadzajcie z ułatwieniami (patrzcie ForgeEssentials - mod robiący forge bardziej podobne do bukkita).

Druga - pvp, świat jest wielki, za wielki, żeby szukać osób z którym można by się pobić. Dlatego przydały by się sztucznie zrobione bordery mapy, albo coś w stylu ExNihilo i życie w działkach. Być może w ogóle przerobić grę na pvp, z możliwością zdobywania pieniędzy poprzez zabijanie mobów w mob grinderach / loocenie graczy i za to kupno rzeczy do działki (?), tu też znowu polecam ForgeEssentials, gdyż creepery mogą zniszczyć spawn i inne budynki nawet pod ochroną spawnprotect, podany mod daje możliwość ochrony(coś jak WorldGuard, ale bardziej problemowe ) oraz ma wgrane WorldEdit w sobie.

Trzecia - gracze muszą posiadać pobrane mody, co jest utrudnieniem, ale zapewnia więcej OGARNIĘTYCH ludzi na serwerze.

Niemniej jednak paczka spisuję się najlepiej w małym gronie osób, dlatego chcielibyśmy zaprosić was do gry z nami na naszym serwerze (kontakt skype: Xavan Gaver, avatar to haski pies).

Powodzenia!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...