Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Akta afery posłuchowej.

Turon™

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, ostatnio dość znany Pan Zbigniew Stonoga został zatrzymany pod zarzutem bezprawnego upublicznienia informacji ze śledztwa.

Co o tym sądzicie?

Chciałbym poznać Wasze zdania na ten temat.

Opublikowano

Ja się zastanawiam skąd on te akta wziął. Chyba, że ktoś wie to będę wdzięczny za informacje ;p

W telewizji powiedział, że otrzymał wiadomość gdzie był zawarty link do Chińskiego portalu/serwera, zostały na nim wrzucone owe akta, następnie Pan Zbigniew je tylko udostępnił.

Nie wiadomo kto to zrobił, również Pan Stonoga powiedział, że mógł to zrobić jakiś Prokurator, którego prawa są ograniczone, nic nie jest pewne.

Opublikowano

Już go wypuścili :) 

Sam powiedział, że to tylko medialna szopka. Czyli przed kamerami go zabierają do prokuratury, niby postawione zarzuty itd, a tak naprawdę był tam chwile, nie mieli co mu zarzucić, bo tylko to udostępnił, a opinia publiczna i tak będzie myslała ze to przestępca (bo o to chodzilo)

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

Działalność póki co OK. Ale Stonoga wcześniej był uwikłany w działanie służb, sam m.in. dawał łapówki i posyłał ludzi do więzienia. Ale nie o tym. Wiemy, że za rządzącymi jest interes niemiecki, zaś nie wiemy, kto stoi za Stonogą. Z tego względu podchodźcie z pewną dozą nieufności do całego tematu.

Opublikowano

Stonoga jest ok. Troche leci na fejm, używając do tego innych ale mniejsza z tym. Nagłaśnia chociaż to co się dzieje w Polsce, i cały czas zdobywa zwolenników (Legionowo moje miasto best ever, chyba największy fejm na tym sobie nakręcił).

Co do tych akt, to na pewno ktoś z jego ludzi mu to przesłał, a żeby nie robić ''przypału'', Zbysiek powiedział, że z jakiegoś chińskiego portalu xD

201581433273810245187.jpeg

Opublikowano

Stonoga jest ok. Troche leci na fejm, używając do tego innych ale mniejsza z tym. Nagłaśnia chociaż to co się dzieje w Polsce, i cały czas zdobywa zwolenników (Legionowo moje miasto best ever, chyba największy fejm na tym sobie nakręcił).

Co do tych akt, to na pewno ktoś z jego ludzi mu to przesłał, a żeby nie robić ''przypału'', Zbysiek powiedział, że z jakiegoś chińskiego portalu xD

Mimo wszystko nie jest taki głupi.

Jeśli rzeczywiście tak było, to najpierw z tora wrzucił to na chiński serwer, a dopiero po jakimś czasie to "upublicznił".

Opublikowano

Jakoż iż mamy demokracje i każdy z nas ma prawo do ,,wolnego" głosu, uważam, że nie powinien ponieść żadnej kary.
Szczególnie jeśli upublicznił działania jakiegoś śledztwa, a nie dzieje prywatnej sprawy.
Każdy ma prawo wiedzieć, co się zadziewa w naszym kraju i jak pracują jego podzespoły.

Dbmy4Vg.png?1

Opublikowano

Jakoż iż mamy demokracje i każdy z nas ma prawo do ,,wolnego" głosu, uważam, że nie powinien ponieść żadnej kary.

Szczególnie jeśli upublicznił działania jakiegoś śledztwa, a nie dzieje prywatnej sprawy.

Każdy ma prawo wiedzieć, co się zadziewa w naszym kraju i jak pracują jego podzespoły.

Wręcz przeciwnie, nie mamy prawa wiedzieć co się dzieje.

Widziałeś kiedyś akta ze śledztwa upublicznione za zgodą?

Opublikowano

Problem polega na tym, że przy okazji upublicznił PRYWATNE dane ważnych osób w państwie, w tym funkcjonariuszy służb specjalnych.Gdybyś zajmował ważne stanowisko w państwie i na jaw wyszedłby twój adres zamieszkania, nr. telefonu itd. To ciekawe czy byłbyś z tego zadowolony.

Stonoga złamał prawo i dlatego powinien ponieść karę.

Opublikowano

Chyba k***a nie wiesz co się stało, a się odzywasz, że złamał prawo..

Udostępnił już upublicznione materiały - w tym przypadku akta. To nie jest złamanie prawa, co jak co ale Stonoga nie da się za bezprawie wsadzić. Za dużo oleju w głowie ma.

Przy okazji kapusty przy tym też zarabia.

Opublikowano

Chyba k***a nie wiesz co się stało, a się odzywasz, że złamał prawo..

Udostępnił już upublicznione materiały - w tym przypadku akta. To nie jest złamanie prawa, co jak co ale Stonoga nie da się za bezprawie wsadzić. Za dużo oleju w głowie ma.

Przy okazji kapusty przy tym też zarabia.

Grzeczniej proszę.Nie popełnił przestępstwa?No to jedziemy:

Art. 241. § 1. Kto bez zezwolenia rozpowszechnia publicznie wiadomości z postępowania przygotowawczego, zanim zostały ujawnione w postępowaniu sądowym, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Żródło: Kodeks Karny

Pan Stonoga w momencie publikacji akt na facebooku je ROZPOWSZECHNIŁ. Nie ma znaczenia, że były one rzekomo dostępne na chińskim serwerze, liczy się fakt że pojawiły się one na fb i dodał je właśnie pan Stonoga.Swoją droga przestępstwo popełniają również ci co udostępniają masowo akta sprawy w różnych serwisach.

Art. 49.

1.Kto przetwarza w zbiorze dane osobowe, choć ich przetwarzanie nie jest dopuszczalne albo do których przetwarzania nie jest uprawniony, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Źródło:Ustawa o ochronie danych osobowych

Jak już wcześniej napisałem w wyniku publikacji akt wyciekły wrażliwe dane osobowe najważniejszych osób w państwie takie jak numer telefonu,adres zamieszkania itd.

art. 265

§ 1. Kto ujawnia lub wbrew przepisom ustawy wykorzystuje informacje niejawne o klauzuli "tajne" lub "ściśle tajne",

podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

Żródło: Kodeks Karny

Tu przyznam, że mam wątpliwości bo osobiście nie wiem, czy takową klazulę akta posiadają.Wydaje mi się jednak, że skoro są w nich zawarte dane funkcjonariuszy ABW to powinny ją mieć, po to właśnie aby dane tych funkcjonariuszy chronić.

Zaznaczam, że to moja interpretacja.Jestem człowiekiem mam prawo do błędu.

Opublikowano

To czemu jeszcze go nie zamknęli za to? Wiesz, może ja stoję za nim murem, bo przeżył trochę i miał już sporo swoich spraw w sądach i wszystkie wygrywał.

Oglądałem też dawno temu jego sprawę, bardziej słuchałem jak się odzywał, wiedział kiedy, wiedział co ma powiedzieć - nie potrzebuje adwokatów itp.

Moim zdaniem, Stonoga wie co robić i udostępniając to, a później nawet w telewizji mówiąc, że nie popełnił żadnego przestępstwa.

Opublikowano

Jeżeli istnieją wyraźne przesłanki, że ktoś popełnił przestępstwo to stosuje się wobec niego tzw.środki zapobiegawcze.W zależności od popełnionego przestępstwa i jego okoliczności może to być mi.tymczasowy areszt, dozór policyjny, poręczenie majątkowe czy chociażby zakaz opuszczania kraju (więcej w KPK).Środki zapobiegawcze stosuje się po to by oskarżony nie mataczył w trwającym śledztwie i by "nie uciekł przed rozprawą".Stonoga ma zakaz opuszczania kraju, bo przekonał sąd że to wystarczy ;)

"Zamknąć go" może tylko sąd.

Powiem szczerze, że popieram Stonogę bo walczy z patologią władzy, ale nie podoba mi się to że łamie przy okazji prawo.

Opublikowano

chyba jego fanpage zamknęli, bo coś nie działa

niecałe 500 tys. polubień poszło w pizdu, w tym gazeta stonoga. co się kuwra odpierdala?

Opublikowano

chyba jego fanpage zamknęli, bo coś nie działa

niecałe 500 tys. polubień poszło w pizdu, w tym gazeta stonoga. co się kuwra odpierdala?

leśne dziadki działają, to się odpierdala

Opublikowano

Ale przecież to z Japonii Stonoga udostępnił/wziął. Więc to wszystko to jakaś bzdura. Trochę TV i internetu się przyda, oraz słuchania co Stonoga mówił ...

Opublikowano

Ta usunęli czy tam zablokowali mu facebooka, na który miał 500 tys polubień. 

Stworzył właśnie nowy, ale to co się odpierdala teraz to masakra. Jedni do dymisji, drudzy jeszcze nabruździć chcą, co za patologia.

Opublikowano

­Ogólnie sama ta akcja jest śmieszna w c**j, polski rząd pokazuje jak się przed czymś boi, przed czymś o czym Stonoga pewnie wie i niedługo ujawni, dlatego kasują jego profil z myślą, że uda im się z nim wygrać co jest żenujące. Z internetem i jego siłą nikt nie wygra, a jeżeli Stonoga zrzeszy te partie systemowe tak jak zapowiadał (Jeżeli się zrzeszą to wyłoży 4mln na kampanie) to może coś się w tym kraju zmieni, gdy ludzie przejrzą na oczy i propozycje od partii antysystemowych dotrą do ludzi. Póki co trzeba czekać co dalej Stonoga powie o tej ''Otwartej Wojnie'' której zapowiedział, ale coś czuje, że będzie jeszcze śmiesznie w tym tygodniu. :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...