Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

2-suw, a 4-suw w motocyklu

MPCTaylor

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W planach mam wybranie się na A1, a za tym idzie wybór pierwszego moto, które zawsze mnie interesowały.

Od pewnego czasu zastanawiam się nad RS 125 (2t), aczkolwiek kusi również yzf 125 albo rs4 125 (4t). Różnicę

widać gołym okiem, ale chciałbym spytać się osoby, która miała styczność z 2 stroke. Czy to rzeczywiście jest tyle

pierdzielenia z tym, że co 1-2 miesiące trzeba go czyścić, co pół roku czyścić świecę i po prostu mieć na niego

aż takie oko? I czy długo schodzi się takie przejrzenie sobie takiego moto i jego ew. poprawki? Wiadomo, 4t nie 

pójdzie jak 2t, ale wiele osób go ceni za to, że dużo nie wymaga takiej uwagi.

Byłbym wdzięczny za rozjaśnienie mi tego.

Pozdrawiam

@ed: można cls. Dzięki za odpowiedzi.

343731479829004887779.png

Opublikowano

- W granicach 8-11 tysięcy na samo moto (również dla drugiej osoby z rodziny, która ma pełne A, choć w mniejszej części) - używka

- vmax to raczej takie ~130, w sumie więcej restricted do 11kw to chyba nie pociągnie. Dopiero po odblokowaniu coś więcej chyba wyciśnie.

- Szczerze to bez większego znaczenia. Jakoś tak do 5 - 5,5.

I w tym wszystkim ładnie mieści się ponoć dobrej jakości 2-suw podany wyżej. I właśnie ciekawi mnie jak to jest z tą ich "pielęgnacją", jeśli można to tak nazwać.

Opublikowano

W takim razie polecam ci Yamahę YZF-R125, w jakimś ładnym malowaniu (Valentino Rossi np.)
-spalanie około 3-4l. V-max hmm. 120?
-najładniejsze moto w klasie 125.

Jeśli chodzi o RS125:

-wysokie spalanie, powyżej 6,5 (nie będę podawał prawdziwej liczby, bo się przestraszysz :D)
-remont (tłok, łożyska w silniku, świeca) co rok/dwa - zależy od przebiegu jaki nalatasz w danym sezonie
-rezonans (2T <3 <3 <3 <3 <3 <3 )

-vmax ok. 170

RS125 rok 2006+ około 7k zł
YZF-R125 rok 2005+ około 8k zł+

Jeżeli chcesz zapierdalać i podoba Ci się ''rezo'' w 2T czyli kręcenie się obrotów do 12k i charakterystyczny dźwięk, piękne przyspieszenie i spory v-max  to wybieraj Aprilię, lecz będziesz co chwilę zalewał bo sporo pali + do tego jeszcze dochodzi olej, którego koszt jest około 50zł/1litr i starcza na około 1000km.

Co do naszego 4T to jest to baardzo oszczędne moto, 3litry to taka standardowa liczba/100km, rzadkie naprawy (oprócz oleju w silniku, skrzyni co rok), najładniejsze moto w klasie. Co do wad to cena bardzo wysoka, około 8k+. Oprócz tego będziesz się wolno rozpędzał, w końcu to 4t :D

@Edit : spalanie 5litrów w rs125? marzenie xD

@Edit2 : RS125 ma 30+ kucy

201581433273810245187.jpeg

Opublikowano

Właśnie YZF zarąbiście mi się podoba, szczególnie ta czacha. Cała ta seria od Yamahy jest piękna, w szczególności R1. Eh, może kiedyś ;p

Ogólnie od ludzi słyszałem, że spalanie powyżej 6,5 to ponoć nieprawda. Jeździli prawie na maxa i 6,5 był największym spalaniem, a mieściło się w granicach 5 - 6,5.

No ale również komentarze, że pali więcej. 

Jeśli miałeś kiedyś 2t albo znajomego z takim motocyklem, to wiesz jak to jest z tą robotą przy nim? Tak jak w temacie.

Bo zastanawia mnie właśnie ta RS i YZF, ale po tym co słyszałem to właśnie dwusuw jest bardzo wrażliwy, dużo trzeba przy nim siedzieć i sprawdzać często.

No i to tak na dobrą sprawę 2x większe palenie. ;/

edit: RS ma bodajże 34 koni, ale na A1 trzeba byłoby bloknąć do 15, chociaż słyszałem że wiele osób nie blokuje i się nie przyczepiają do tego, a zwracają uwagę na pojemność.

Opublikowano

Wiec tak, jezeli kupisz zajechanego dwusuwa to wiadome, ze musisz do niego przypakowac troche kasy. Ale te pieniadze to i tak nic w porownaniu do kosztow naprawy silnika 4t. Tak ze 2suw pod wzgledem remontow zdecydowanie cenowo wychodzi duzo lepiej. Olej jak masz znajomych to kupisz bdb za 3dychy litr. Tak jak mowie, paliwo z 2t ci sie zwroci jak ci przyjdzie remont silnika w 4t :)

Opublikowano

Właśnie YZF zarąbiście mi się podoba, szczególnie ta czacha. Cała ta seria od Yamahy jest piękna, w szczególności R1. Eh, może kiedyś ;p

Ogólnie od ludzi słyszałem, że spalanie powyżej 6,5 to ponoć nieprawda. Jeździli prawie na maxa i 6,5 był największym spalaniem, a mieściło się w granicach 5 - 6,5.

No ale również komentarze, że pali więcej. 

Jeśli miałeś kiedyś 2t albo znajomego z takim motocyklem, to wiesz jak to jest z tą robotą przy nim? Tak jak w temacie.

Bo zastanawia mnie właśnie ta RS i YZF, ale po tym co słyszałem to właśnie dwusuw jest bardzo wrażliwy, dużo trzeba przy nim siedzieć i sprawdzać często.

No i to tak na dobrą sprawę 2x większe palenie. ;/

edit: RS ma bodajże 34 koni, ale na A1 trzeba byłoby bloknąć do 15, chociaż słyszałem że wiele osób nie blokuje i się nie przyczepiają do tego, a zwracają uwagę na pojemność.

Masz w dowodzie 11kw, i nic wiecej nikogo nie obchodzi :D

Jeżeli masz zamiar robić remonty sam, to prosta robota w 2T:) Nie masz się czego bać.

Wiec tak, jezeli kupisz zajechanego dwusuwa to wiadome, ze musisz do niego przypakowac troche kasy. Ale te pieniadze to i tak nic w porownaniu do kosztow naprawy silnika 4t. Tak ze 2suw pod wzgledem remontow zdecydowanie cenowo wychodzi duzo lepiej. Olej jak masz znajomych to kupisz bdb za 3dychy litr. Tak jak mowie, paliwo z 2t ci sie zwroci jak ci przyjdzie remont silnika w 4t :)

Remont w 4t? Niby po czym? Chyba tylko jeśli poprzedni mechanik/osoba ktoś coś spierdolił/a / źle złożył/a

201581433273810245187.jpeg

Opublikowano

A 4t to niesmiertelny silnik czy jak bo nie rozumiem :D? Skad masz pewnosc co kupisz ;)? Malo osob sprzedaje sprawny w 100% sprzet.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...