Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Unity3D Pierwsza Gra PC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zaczynam prace przy Unity3D i tworzę pierwszą gre na PC. Gdy nakładam Plane i rozszerzam oraz na to daje model.obj i kiedy nakładam go na Plane to model jest różowy?

w poradnikach widziałem że osobno trzeba dodawać tekstury na model, ale ja pobrałem miasto, i teraz skąd mam wiedzieć jaka tekstura gdzie..

SS:

34pnbqs.jpg

tumblr_me3px1cAsX1rll4sdo1_500.gif                                                             

Opublikowano

Być może model jest uszkodzony lub nakładasz sam model. Poszukaj czegoś takiego jak prefab, czyli obiekt z nadanymi już teksturami. Jeżeli nie ma prefabów, musisz sam się domyśleć co gdzie jest.

PS. Nie warto dodawać gotowych całych miast do gry, ponieważ gdy będziesz chciał je w przyszłości zmienić, dodać coś i przesunąć gdzieś cały ten obiekt, przesuniesz całą konstrukcję, a tego chyba byś nie chciał, po prostu jest z tym o wiele więcej roboty i nerwów. Spróbuj zbudować miasto z osobnych elementów budynków.

Opublikowano

A znacie jakieś dobre Systemy dialogów polegające na wyborze tekstu z ramki (kilka opcji) oraz jak zrobić głos postaci?

Opublikowano

By dodać głos postaci musisz mieć skrypt, w którym napiszesz że w danym momencie (lub po kliknięciu przycisku) uruchomi się utworzony audiosource, czyli silnik dźwięku, do którego potem zaimportujesz dźwięki swojej postaci. Po prostu jest to ciągła zabawa ze skryptami, nie jest to bardzo trudne o ile wie się jak napisać odpowiednio skrypt. Tak samo z systemami dialogów, je również musisz oskryptować, bo inaczej to będzie "lipa". Wszystko będzie Ci się później mięszało, będziesz musiał zmieniać 50% kodu, żeby było tak jak chcesz ty itd. Także polecam uczyć się skryptowania, najlepiej w języku C#. Co do głosów, tak jak mówiłem musisz dodać audiosource, mieć odpowiedni skrypt i gotowe, nagrane dźwięki twojej postaci.

Opublikowano

Jeszcze pytanie, nie wiem czemu ale jak kładę Terrain, i mape .row to nie moge jej rozszerzyć, wgl. żadnego Terrain. Klikam "R" lub wybieram z paska opcji i zamiast rozszerzania, tylko przesuwam obiekt... prędzej to działało

Opublikowano

Nie rozumiem trochę Twojego pytania. Zakładam że chcesz zwiększyć powierzchnię terenu (GameObject Terrain), jeżeli tak to przechodzisz do ustawień terenu (zaznaczasz w zakładce "Hierarchy", następnie w zakładce po prawej stronie "Inspector", przejdź do ustawień terenu, są one zaznaczone logiem koła zębatego, pierwsza od prawej, następnie przechodzisz niżej dopóki nie zobaczysz sekcji "Resolution", tam zmieniasz wartości w pierwszych 2 polach, a dokładniej "Terrain Width" oraz "Terrain Length").

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...