Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Błąd Explorer.EXE System Windows nie może odnaleźć pliku Upewnij się że wpisana nazwa jest poprawna i spróbuj poniownie.

djablowsky_

Pytanie

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przeinstaluj system. Tylko to ci zostało.

Nie tylko to.

@@djablowsky_

W wierszu polecenia z uprawnieniami administratora uruchom następujące polecenie:

sfc /scannow

Po zakończeniu skanowania podaj treść konsoli.

Opublikowano

W logu jest informacja o brakujących plikach:

2015-06-08 23:00:06, Info CSI 0000099b [SR] Cannot repair member file [l:22{11}]"dllhost.exe" of Microsoft-Windows-COM-Surrogate, Version = 6.1.7600.16385, pA = PROCESSOR_ARCHITECTURE_INTEL (0), Culture neutral, VersionScope = 1 nonSxS, PublicKeyToken = {l:8 b:31bf3856ad364e35}, Type neutral, TypeName neutral, PublicKey neutral in the store, file is missing
2015-06-08 23:00:06, Info CSI 0000099c [SR] Cannot repair member file [l:24{12}]"dllhst3g.exe" of Microsoft-Windows-COM-Surrogate, Version = 6.1.7600.16385, pA = PROCESSOR_ARCHITECTURE_INTEL (0), Culture neutral, VersionScope = 1 nonSxS, PublicKeyToken = {l:8 b:31bf3856ad364e35}, Type neutral, TypeName neutral, PublicKey neutral in the store, file is missing

Pobierz i wypakuj zawartość archiwum, a następnie scal ją z folderem Windows:

Opublikowano

Pozostaje jeszcze kwestia wyjaśnienia przyczyny zniknięcia tych plików.

1. Zaplanuj skanowanie partycji systemowej poprzez wpisanie komendy do wiersza poleceń:
    chkdsk C: /f
  2. Podaj dane S.M.A.R.T. dysku z CDI.
Opublikowano

A chyba znam przyczynę xD Bardzo dawno temu miałem pliczek o nazwie (nie pamiętam dokładnie ale coś na "h") Wyczytałem w necie że jest to wirus, i zapewne był bo odpalał sie przy każdym starcie systemu, mulił komputer oraz nie dało się go wyłączyć, po czym przeczytałem że najlepiej jest go usunąć i był w Windows>system32 I usunąłem to oraz podobne do tego nazwy xD Wiem zrobiłem głupio ale na 100% to juz się nie powtórzy xdd Jeszcze raz dziękuję Ci za pomoc ;)

Opublikowano

Problem polega na tym, że program który jest uruchamiany wraz ze startem systemu, został odinstalowany i stąd zapewne ten błąd. Wciśnij kombinację klawiszy Win (klawisz z logo Windows) + R - otworzy się okno "Uruchom", i wpisz msconfig i zatwierdź OK. Uruchomi się okno "Konfiguracja systemu". Ciebie interesuje zakładka "Uruchamianie" - przechodzisz na nią. Wyświetli Ci się lista programów uruchamianych bezpośrednio po zalogowaniu. Na tej liście znajdź "Explorer.exe" (w kolumnie "Polecenie" szukaj). Jeśli znajdziesz owy program - odznaczasz go aby się nie uruchamiał ze startem systemu. Potem "Zastosuj", "OK". Na koniec wyświetli się komunikat czy uruchomić ponownie - klikasz "Uruchom ponownie". Jeśli metoda nie zadziała - rozwiń menu Start -> i znajdź folder Autostart. Kliknij na niego. Jeśli tam będzie Explorer.exe - prawym przyciskiem myszy -> Usuń. Restartujesz. Powinno pomóc.

O4Xa3Xb.png?1

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...