Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Test na IQ - gdzie można zrobić za darmo?

Donatel

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A po cholerę ci to? Nie istnieją żadne rzetelne testy, które mogłyby to IQ zbadać. Nie w Internecie. A już na pewno nie za darmo.

2tiVkFa.png

Shinden jeździ Multiplą

Opublikowano

Istnieje wiele stron WWW z testami IQ i są one dość popularne, jednak ich użyteczność i wiarygodność jest kontrowersyjna. W przypadku takich testów liczy się głównie ich trafność fasadowa – treść testu jedynie wskazuje na to, co jest „badane”. W rzeczywistości mają one wątpliwą wartość psychometryczną i nie dają wiarygodnej oceny inteligencji.

Testy IQ – aktualne, skalibrowane dla badanej populacji – nie są udostępniane do wiadomości publicznej, ponieważ zakłócałoby to otrzymywane z ich użyciem wyniki. Inaczej mówiąc, możliwość „ćwiczenia” testu przed przystąpieniem do niego zwiększa szansę na uzyskanie lepszego wyniku.

Dlatego testy IQ dostępne w Internecie (a także w formie ogólnie dostępnych programów lub drukowane w ogólnie dostępnych czasopismach) są zwykle przestarzałymi testami nieuwzględniającymi efektu Flynna, które rozmaitymi drogami przedostały się do opinii publicznej. Mogą to być też testy opracowane przez nieuprawnione osoby, które chcą zarobić, np. poprzez oferowanie płatnych zaświadczeń o poziomie inteligencji lub produkcję atrakcyjnych programów telewizyjnych w celu emisji reklam.

Podstawowym wymogiem wiarygodności wyniku testu IQ jest pewność, że badana osoba wcześniej się z nim nie zetknęła. Ponadto wiarygodny pomiar IQ musi spełniać ściśle określone warunki jego przeprowadzania, np. odpowiednie do tego celu pomieszczenie, zapewnienie spokoju i bezpieczeństwa, brak czynników rozpraszających uwagę.

W Polsce testom IQ można się poddać np. w centrach poradnictwa zawodowego lub przystępując do testów organizowanych przez stowarzyszenie Mensa.

Źródło: Wikipedia

Nie ma szans, byś miał możliwość wykonania aktualnych testów IQ w internecie. Jeśli chcesz zmierzyć swój współczynnik inteligencji, udaj się do specjalistycznych jednostek, co jest napisane w ostatniej linijce cytatu.

Opublikowano

Najlepszym testem IQ niech będą Twoje wyniki na maturze z matematyki.

Opublikowano

W internecie nigdzie. Jedyne wiarygodne testy na IQ w Polsce możesz wykonać podczas organizowanych przez stowarzyszenie mensa co jakiś czas sesji, koszt to 50-100zł. Tak poza tym są różne formy inteligencji, z czego w Polsce dostępne są tylko testy na inteligencję abstrakcyjną. 

Jak to ktoś fajnie powiedział, samo szukanie testu na inteligencje jest testem na inteligencje. W internecie taki pseudo test może zamieścić każdy gimbus, byle byś tylko wlazł na jego stronę i nabijał mu reklamy, więc to radze sobie od razu odpuścić.

Z warkoczykami czy bez, po co mam wybierać, najlepiej wziąć obie.

Opublikowano

Jestem bardzo dobry z przedmiotów humanistycznych - Polskiego, historii, WOS i beznadziejny z Matematyki i Chemii. To oznacza, że jestem idiotą?

Opublikowano

Jestem bardzo dobry z przedmiotów humanistycznych - Polskiego, historii, WOS i beznadziejny z Matematyki i Chemii. To oznacza, że jestem idiotą?

Tak

Opublikowano

Może nie idiotą ale na pewno nie jesteś geniuszem. Chemia i matematyka opiera się na logicznym myśleniu, przestrzennej wyobraźni, zdolności dedukcji oraz innych cech, które albo posiadasz albo nie. Natomiast typowe wykute przedmioty typu polski, wos, historia mogą świadczyć o tym, że po prostu dużo na ten temat czytałeś i masz to zapamiętane, ale sam nie potrafisz dojść do pewnych wniosków oraz opracować czegoś od zera. Po prostu nauczyłeś się czegoś, co ktoś ci dał pod nos, a to nie jest inteligencja tylko po prostu najzwyklejsza w świecie wiedza. Przynajmniej ja to tak interpretuje.

Opublikowano

Czyli jestem mądry czy inteligentny i komu łatwiej w życiu? Ponoć Goethe miał IQ ponad 200, a był humanistą.

Opublikowano

"Ponoć". A po za tym mógł tyle mieć i być humanistą, tyle, że gdyby chciał zająć się matematyką też prawdopodobnie nie sprawiło by mu to problemów, a tobie jednak sprawia. Komu łatwiej w życiu? Zależy jak bardzo inteligentny bądź też mądry jesteś.

Opublikowano

Inteligencja nie jest czymś co można zmierzyć. Testy Mensy to tak naprawdę testy ścisłego myślenia i poprawnego dopasowywania kwadracików.

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Źródło: Wikipedia

Nie ma szans, byś miał możliwość wykonania aktualnych testów IQ w internecie. Jeśli chcesz zmierzyć swój współczynnik inteligencji, udaj się do specjalistycznych jednostek, co jest napisane w ostatniej linijce cytatu.

A wiesz Kolego że ten tekst który tutaj wkleiłeś z Wikipedii mógł byle kto napisać?

Opublikowano

Czyli jestem mądry czy inteligentny i komu łatwiej w życiu? Ponoć Goethe miał IQ ponad 200, a był humanistą.

Korwin ma IQ 999.. a jest politykiem

nawiązując do tematu to pamiętam jak kiedyś w szkole były takie badanie że rozdali nam takie książeczki z obrazkami, były tam figury itd. i trzeba było uruchomić logiczne myślenie żeby rozwiązywać zadania

np. 1,2,3,6,7,8

jaka liczba będzie następna, odp. 11

i takie różne :)

gdzieś w internecie pewnie jest coś a'la test IQ lecz nie można temu wierzyć bo musiałbyś chyba przez tydzień rozwiązywać różnego rodzaju zadany żeby ocenić jakie masz IQ

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...