Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Windwos Recovery - żadna funkcja nie działa

lalalalalallala

Pytanie

Opublikowano

[Treść posta skopiowałem z tematu, który założyłem na forum microsoftu]

Witam. Zanim przejdę do swojego problemu, chciałbym przedstawić historię jak on powstał.

Zacznijmy od tego, że na laptopie (Lenovo G510 z domyślnie zainstalowanym systemem Windows 8.1) w środę w zeszłym tygodniu zainstalowałem Windows 10 Technical Preview. Do wczoraj wszystko "śmigało" (pomijając drobne błędy w działaniu wciąż tworzonych i poprawianych funkcji jak np. Cortana i aplikacje z Windows Store). Laptop jak laptop, częściej przechodził w tryb uśpienia (przymknięty monitor) niż był wyłączany ze względu na częste użytkowanie. Wczorajszego popołudnia mama chciała skorzystać z komputera (miała utworzony własny profil w systemie), uruchamia przeglądarkę Mozilla Firefox i w pewnym momencie komputer dosłownie zamienił się w kamień. Nie dało się nic zrobić poza "lataniem kursorem po ekranie". Nie działał Menadżer zadań, po prostu cegła... Jedyne co pozostało mi w tej sytuacji zrobić to "wyłączyć laptopa na twardo" - za pomocą przycisku zasilania. Niestety to nie pomogło. Przy próbie uruchomienia komputera, pokazuje się logo producenta i uruchamia się procedura automatycznej naprawy. Mija trochę czasu zanim system wywala błąd, że nie mógł automatycznie naprawić systemu (jasnoniebieski ekran) i mam tam dwie opcje - wyjdź - oraz - opcje (albo ustawienia czy coś z tym związanego, nie pamiętam dokładnie). Po wyborze tych ustawień, mam do dyspozycji opcje uruchomienia systemu, przywracania go i zaawansowanych ustawień. Żeby dalej nie zanudzać tą "rozprawką" w skrócie powiem, że żadna opcja z ustawień zaawansowanych nie radzi sobie z problemem i przy każdej próbie uruchomienia komputera non-stop uruchamia się ta sama procedura automatycznej naprawy i jak się państwo pewnie domyślają, nic się nie zmienia. Próbowałem przywrócić kopię systemu z partycji "producenckiej" (Lenovo OneKey Recovery) - nie pomogło
Próbowałem przywrócić kopię poprzez ten jasnoniebieski ekran - również nie pomogło

Niestety obrazu systemu nie posiadam, więc tego nie spróbowałem

Pozostałe opcje typu Naprawa podczas uruchomienia nie działają, ponieważ po ekranach "czekania" wyskakuje ten sam błąd, że program XXX nie mógł naprawić komputera.

Uznałem, że to może być po prostu wina niestabilnego jeszcze systemu Windows 10 Technical Preview, dlatego też przywróciłem poprzednią wersję systemu do Win 8.1 (ta opcja jako jedyna zadziałała)

Po przywróceniu Windows 8.1 znów pojawia się ten sam problem z tą różnicą, że za pierwszymi dwoma uruchomieniami, komputer skanował i naprawiał dysk co zapewne mu się udało bo więcej owego komunikatu nie było.

Oto moje pytania:

Jak zainstalować ponownie system Win 8.1, który znajduje się na ukrytej partycji, a klucz jest "wbity" w BIOS i nie ma możliwości wypalenia płyty z systemem, ponieważ procedura pobierania zaczyna się od podania klucza?

Czy jest możliwość uruchomienia systemu w trybie awaryjnym (chodzi o to, że ten z Windows Recovery - nie wiem czy tak się to nazywa, chodzi o ten ekran - się nie uruchamia) żeby chociaż przeczytać pliki z dziennika tworzone przy każdej próbie odratowania komputera?

Czy to może być jakiś problem w BIOSie, który uruchamia tą samą procedurę bo się jakby "zapętlił"?

[Związane z pierwszym pytaniem] Czy można jakoś wyciągnąć klucz Windows 8.1 z BIOSa aby móc ściągnąć system na nowo?

Z góry bardzo dziękuję za wszelką pomoc i za to, że chciało się komuś czytać od początku do końca cały post.

Pozdrawiam - Rataj. :)

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Zbieram delete.png

Nie bądź n00bkiem daj delete.png

A jak jesteś n00bkiem też daj delete.png

1 odpowiedź na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Klucz nie jest w biosie tylko w instalce znajdującej się na dysku recovery, nie pamiętam jak się go szukało ale  masz google to poszukaj jak go wyciągnąć z instalki. 

Windows recovery to nie recowery producenta laptopa, system nic do niego nie ma. Powinno się uruchamiać odpowiednią sekwencją klawiszy, to też sobie poszukaj w dokumentach albo na stronie producenta jakimi 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...