Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Którą klasę wybrać ?

Squidder

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

­Gunner- Postać według mnie dla newbie, którzy chcą szybko lvl. Również masa ich po Aionie popiernicza, ale mało kto potrafi nią grać. Dość nudna. Postać magiczna, używa rewolwerów lub  armaty. Ma nawet ciekawe skille na stuny, czy reg pż/pe.
Kantor- Podobnie jak healer może być postacią wspomagającą lecz ma więcej buffów i bardziej profesja nastawiona na "atak"
Asek- również uważam, że to fajna postać, dla tych co lubią wyzwania. Expi się nawet, nawet, w pvp "kosa" jednak cięzko opanowac jego skille i combosy, których ma mase.

Z tych trzech ja bym stawiała albo na gunnera, jeśli jeszcze dobrze nie ogarniasz Aiona, albo na Sina, tylko w tym drugim przypadku trzeba przysiąść się do tutków i filmików, by ogarnąć tą klase :)

igNMhIy.png

Opublikowano

Jeżeli zaczynasz przygodę z takimi postaciami to musisz mieć podstawowe pojęcie o nich, a jeżeli go nie masz to tak jak wspomniała @Kagura musisz pooglądać poradniki i poczytać o tych klasach.

Jeżeli chodzi o Gunnera postać ta jest dynamiczna a nie wiadomo co przyniosą kolejne aktualizacje które mogą trochę namieszać jeżeli chodzi o tryb PvP. Jeżeli już chcesz zacząć nią grać powinieneś o niej poczytać. Bardziej bym się zastanowił nad kantorem. Co do Assasina to już kwestia rozbudowy i tego jakimi klasami grałeś wcześniej.

Opublikowano

Cześć, mam dylemat, która klasę wybrać strzelca,kantora czy assasyna ?

Piszcie plusy i minusy  ^_^

Sin przede wszystkie klasa zależna od sprzętu - jak nie będziesz miał pingu poniżej 40 i dobrego sprzętu żeby nie mieć lagów nigdy nie będziesz dobry Sinem. Jeśli spełnisz te wymagania i ogarniesz Skile / Waving i set (Sin pokaże swoje oblicze dopiero w dobry sprzęcie wcześniej będziesz dość często padać licz się z tym). Czyli w skrócie jedna z najcięższych postaci do ogarnięcia + musisz mieć dobry sprzęt + dobry Ping a jesteś Bogiem nie do zajebania :)

Kantor .. Jezu Chanter dobra i "uniwersalna" postać jeśli jesteś nastawiony na czysty DPS to odpada. Ta postać nawet na Stigmach DPS używa non stop buffków / tarcz itp więc musisz też pamiętać o supporcie. Za to jeśli lubisz PvP gdzie poza samym biciem lubisz mieć coś do Healniecia siebie lub jakąś tarcze dla grupy itp to Chanter jest najlepszy.  Grając chanterem musisz też się liczyć że jak będziesz brany na End Game Insty to będziesz musiał być na 90% na Supporcie (Stigmy) + w Secie PvE pod HP - czyli będziesz musiał robić 2 Sety PvP i PvE.

Największa zaleta Chantera ??? Zrobisz podstawowy set PvE = Masz wejście na każda inste /  Zrobisz set PvP (nawet średniej klasy) = Zawsze znajdziesz PT na PvP. Chanterów jest Deficyt więc gdzie nie pójdziesz będziesz mieć party. (Oczywiście jak będziesz mniej więcej ogarniał klasę). Poziom trudności Support - Średnia / PvP - Średni. Grup PvP na DPS + Support grupy Średnio / Trudny.

Gówner (strzelec) najbardziej popularna klasa chyba dla nowych osób. Typowy DPS, łatwy i przyjemny Exp. Co tu pisać minusem można uznać że robisz praktycznie 3 bronie. 2 Rewolwery i Cannona. Żeby być dobry Gunnerem musisz ogarniać szybkie zmiany broni pomiędzy "pistoletami" a "działkiem" tak samo jak na PvE i PvP. Więc tu też przydaje się średniej klasy sprzęt i Ping (nie musi być tak niski jak dla Sina) Zalety postaci to jej dynamika na Rewolwerach możesz biegać używając większości skili więc przy klasach mele bardzo przydatne.

Minus ? jest od zarypania Gannerów na serwerach. Oczywiście ktoś powie DPS to DPS co za różnica Ganner czy Soczek ? otóż zauważyłem że cześć ludzi przy rekrutacji na insty podchodzi "sceptycznie" do tej klasy z racji jej popularności wśród Newbie i często trafiają się ludzie którzy nie ogarniają swojej postaci a pchają się na End Game insty bo w ich uznaniu są koksami.

Opublikowano

Gunner-Z gory nie polecam.Postac taka dupna, ze nei trzeba posiadac skilla, aby moc zabijac.W secie bm to lajcik, wozisz sie pomalu po katalam, a w takim off to ho ho ho.Ale wystarczy taktyka na buraka a zostanei zajechana ta szm...

Sin-Sam jakis czas temu wbilem nim 65lvl i wypowiem sie 'troszke' :D.Zrobilem set bm (nawet nie podbity).Moj ping to 50-100, czasem wiekszy.Wiekszosc chaosow, coop, disc, glory na ktore chodzilem dalo sie wygrac, raz bylo ciezko, raz latwo.Koniec koncow postac moim zdaniem mobilna i przyjemna, skille latwe do opanowania, weaving trzeba wyczuc, ale nie problem sie nauczyc tego.

Chanter-  co do pvp to juz ci tam mniej wiecej opisalem jak to wyglada.W pve wystarczy byle jaki set i lecisz jako supp.Ta postac na instancjach jest taka lajtowa, ze opiera sie ona tylko na tym, ze wrzucasz wow, woq, woi, wop czasami clera wspomozesz i elo.

Nie czaruj.

Opublikowano

Ghost dzięki za tą wyczerpującą odpowiedz ,ale możesz mi napisać jeszcze co sądzisz o czarodzieju :) ?

Hm Postać średnio trudna. Nie wymaga tak dobrego pingu jak Sin. Robisz jeden set PvP pod DPS i na start styknie Ci na Pvp i PvE. Następnie powoli robisz set pod PvE. Wymaga też troszkę ogarnia się bo masz kilka bulidów a raczej dość dużą pule przydatnych skili i sam musisz pograć żeby dopasować najlepsze.

Opublikowano

No jesli ktos twierdzi, ze sorc jest 'srednio trudny' do ogarniecia to ja jestem Calineczka.Ogarnij build i combo- co do czego a potem rozwal takiego Nukey'a, czy Rafaelsanti to ci przyznam racje, ze jest na sredni  do ogarniecia ... Sorc to raczej burst dps, potrafi przywalic to fakt, ale przy okazji trzeba ogarnac skille, co w danym momencie a nie walic na pale, takiego odrazu sie pozna.Wiadomo typowy dps, wiec jest brany chetnie na instancje.Jednak jest problem...w secie pvp na instancje? Nieeeeee bo augment schodzi, wiec glupota, w secie Bm cie raczej nie wezma na takim Nexusie.Nie wiem jak wyglada sytuacja na Barusiu.Lepiej bez stresu zlozyc AC set.Ememememem nwm w sumie co by tu jeszcze dodac, ogolnie castowalna i nudna postac jak dla mnie.Grajac sorciem przysypialem jak przy smie :D

Nie czaruj.

Opublikowano

No jesli ktos twierdzi, ze sorc jest 'srednio trudny' do ogarniecia to ja jestem Calineczka.Ogarnij build i combo- co do czego a potem rozwal takiego Nukey'a, czy Rafaelsanti to ci przyznam racje, ze jest na sredni  do ogarniecia ... Sorc to raczej burst dps, potrafi przywalic to fakt, ale przy okazji trzeba ogarnac skille, co w danym momencie a nie walic na pale, takiego odrazu sie pozna.Wiadomo typowy dps, wiec jest brany chetnie na instancje.Jednak jest problem...w secie pvp na instancje? Nieeeeee bo augment schodzi, wiec glupota, w secie Bm cie raczej nie wezma na takim Nexusie.Nie wiem jak wyglada sytuacja na Barusiu.Lepiej bez stresu zlozyc AC set.Ememememem nwm w sumie co by tu jeszcze dodac, ogolnie castowalna i nudna postac jak dla mnie.Grajac sorciem przysypialem jak przy smie :D

Taa największy znawca się wypowiedział.

1. Sorc nie jest najtrudniejsza postacią do ogarnięcia dlatego w skali od łatwej do trudnej mniej więcej daje mu średnio-trudny.... więc daruj sobie to komentarze Calineczko :)

2. Między innymi określenie że jest średnio -trudny i stwierdzenie że :

Wymaga też troszkę ogarnia się bo masz kilka bulidów a raczej dość dużą pule przydatnych skili i sam musisz pograć żeby dopasować najlepsze.

Odnosi się do tego że nie możesz klikać na palę skili tylko musisz nabrać wprawy, sam ogarnąć ich działanie i wyrobić swoje Combo. (Kłania się czytanie ze zrozumieniem?)

3. Tak w secie PvP jak nie masz setu PvE a potrzebujesz kasy może iść w nim na insty. Tak wiem szkoda agumentu i na dłuższą metę jest to złe rozwiązanie ale zanim uzbierasz Full set AP żeby odczuwać ubytek agumentu na PvE to minie tyle czasu że juz uzbiera sobie set PvE,a jeśli będzie miał iść na inste i będzie miał wybór np. 2 party do wyboru za BM lub za AP  lepiej żeby poświęcił te trochę AP i podniósł swój DPS.

(Przypominam mówimy tu w kontekście Nowego gracza który zaczyna grę i się ubiera nie mając już jakiegoś zaplecza. )

Btw. na Barusie jest kilku g.generałów / generałów którzy na insty chodzą w secie AP. Mi też osobiście szkoda AP ale cóż.

4. Tu właśnie kłania się różnica np. Nexusa a Barusa na którego tak narzekacie i hejtujecie. Osobiście w legionie jak mamy nowego gracza np. takiego soczka w BM który robi jakiś DPS a dopiero się ubiera zbierając np. na kate pójdzie z nami. Nie są to już jakieś Pro Elo insty i spokojnie nadrobimy za niego tego DPS a pomożemy mu się ubrać. Ale cóż Nexus nie przeżył by faktu że bili np Hypka o 2min dłużej o.O

Tak więc sam widzisz różnice między "Elitami"  np. z Nexusa a "Dzieciakami" z Barusa :)

Btw. SM nudny ? można przysypiać ? a ty na pewno z Poety / Ishalgen wyszedłeś ? Bo wątpię jeśli twierdzisz że przy SM można przysypiać....

// Topic

Możecie mi opisać bardziej szczegółowo Czarodzieja ? ^.^

Szczegółów nie podam bo nie grałem dużo soczkiem. Castowlany DPS dobry burst początkowy burst (tzn. np. Sm też jest dobry DPS ale na zwykłych mobach które padają w 2-4 sek nie zrobi DPS bo opiera się w większości na dotach) jak i ogólny Burst. Typowy Cloth czyli papier ale ma jakieś tarcze / odskoki / resisty więc jak ogarniesz używanie tego możesz ładnie podnieś swoją przeżywalność. Nie robisz dużo setów bo tylko dwa PvP / PvE ale z racji cen manastonów nie jest to tania postać ale też bez przesady. Co do Expienia / Robienia jakiś Questów na 65lvl solo raczej nie ma problemów.  Dobry zarówno do Pt jak i do solo gry. Więcej jakoś nie przychodzi mi do głowy.

Opublikowano

Taa największy znawca się wypowiedział.

1. Sorc nie jest najtrudniejsza postacią do ogarnięcia dlatego w skali od łatwej do trudnej mniej więcej daje mu średnio-trudny.... więc daruj sobie to komentarze Calineczko :)

2. Między innymi określenie że jest średnio -trudny i stwierdzenie że :

Odnosi się do tego że nie możesz klikać na palę skili tylko musisz nabrać wprawy, sam ogarnąć ich działanie i wyrobić swoje Combo. (Kłania się czytanie ze zrozumieniem?)

3. Tak w secie PvP jak nie masz setu PvE a potrzebujesz kasy może iść w nim na insty. Tak wiem szkoda agumentu i na dłuższą metę jest to złe rozwiązanie ale zanim uzbierasz Full set AP żeby odczuwać ubytek agumentu na PvE to minie tyle czasu że juz uzbiera sobie set PvE,a jeśli będzie miał iść na inste i będzie miał wybór np. 2 party do wyboru za BM lub za AP  lepiej żeby poświęcił te trochę AP i podniósł swój DPS.

(Przypominam mówimy tu w kontekście Nowego gracza który zaczyna grę i się ubiera nie mając już jakiegoś zaplecza. )

Btw. na Barusie jest kilku g.generałów / generałów którzy na insty chodzą w secie AP. Mi też osobiście szkoda AP ale cóż.

4. Tu właśnie kłania się różnica np. Nexusa a Barusa na którego tak narzekacie i hejtujecie. Osobiście w legionie jak mamy nowego gracza np. takiego soczka w BM który robi jakiś DPS a dopiero się ubiera zbierając np. na kate pójdzie z nami. Nie są to już jakieś Pro Elo insty i spokojnie nadrobimy za niego tego DPS a pomożemy mu się ubrać. Ale cóż Nexus nie przeżył by faktu że bili np Hypka o 2min dłużej o.O

Tak więc sam widzisz różnice między "Elitami"  np. z Nexusa a "Dzieciakami" z Barusa :)

Btw. SM nudny ? można przysypiać ? a ty na pewno z Poety / Ishalgen wyszedłeś ? Bo wątpię jeśli twierdzisz że przy SM można przysypiać....

// Topic

Szczegółów nie podam bo nie grałem dużo soczkiem. Castowlany DPS dobry burst początkowy burst (tzn. np. Sm też jest dobry DPS ale na zwykłych mobach które padają w 2-4 sek nie zrobi DPS bo opiera się w większości na dotach) jak i ogólny Burst. Typowy Cloth czyli papier ale ma jakieś tarcze / odskoki / resisty więc jak ogarniesz używanie tego możesz ładnie podnieś swoją przeżywalność. Nie robisz dużo setów bo tylko dwa PvP / PvE ale z racji cen manastonów nie jest to tania postać ale też bez przesady. Co do Expienia / Robienia jakiś Questów na 65lvl solo raczej nie ma problemów.  Dobry zarówno do Pt jak i do solo gry. Więcej jakoś nie przychodzi mi do głowy.

Odpowiadajac na moj post zaryles jednoczesnie bania o glebe xD

Twierdzisz, ze nie jest trudny do ogarniecia, ale nim duzo nie grales, wiec skad  OOOO wielki znawco z Balusia mozesz wiedziec ? xDDD Pewnie 50lvl wbiles poszedles na dreda i wielki bUg wojny.Czytanei ze zrozumieniem nie sprawia mi trudnosci, ale odnioslem sie tylko do tego co napisales: ''Postać średnio trudna''.Irytuja mnie opinie wielkich znawcow z Barusa na one-shota.Jak to nazwales po Polsku 'tarcze, resisty, odskoki' nie daja az tak duzej przezywalnosci 'clothom'.Dla sma sa to feary a takze doty, ktore uniemozliwiaja swobodne dojscie do siebie, natomiast u sorca sa to sleepy, rooty etc.Wiec bzdura zajechales i znowu sie zajechales.Jadac dalej z tym tematem, zanim 'nowy' gracz uzbiera chociazby te 2/3 party AP, szybciej zdobedzie set AC, ktory raczej sie przyda w pozniejszej fazie gry.Gracz, ktory rozpoczyna dopiero przygode bez max VR nie zdobedzie szybko setu nie robiac SWB, daily, siege, glory a wiec lipa.Koniec koncow set AC dobry wybor dla poczatkujacego i tak ma dobre staty.

Nie ucz ojca dzieci robic, gralem praktycznie kazda klasa i dobijalem 65lvl, aby nauczyc sie wiecej o danej klasie, zeby znalezc slabosci i taktyke na nia.Expiac sma, sorca tak mnie to nudzilo, ze zdarzalo mi sie serio przysypiac, castowanie etc jest dla mnie suabeee

Nie czaruj.

Opublikowano

Odpowiadajac na moj post zaryles jednoczesnie bania o glebe xD

Twierdzisz, ze nie jest trudny do ogarniecia, ale nim duzo nie grales, wiec skad  OOOO wielki znawco z Balusia mozesz wiedziec ? xDDD Pewnie 50lvl wbiles poszedles na dreda i wielki bUg wojny.Czytanei ze zrozumieniem nie sprawia mi trudnosci, ale odnioslem sie tylko do tego co napisales: ''Postać średnio trudna''.Irytuja mnie opinie wielkich znawcow z Barusa na one-shota.Jak to nazwales po Polsku 'tarcze, resisty, odskoki' nie daja az tak duzej przezywalnosci 'clothom'.Dla sma sa to feary a takze doty, ktore uniemozliwiaja swobodne dojscie do siebie, natomiast u sorca sa to sleepy, rooty etc.Wiec bzdura zajechales i znowu sie zajechales.Jadac dalej z tym tematem, zanim 'nowy' gracz uzbiera chociazby te 2/3 party AP, szybciej zdobedzie set AC, ktory raczej sie przyda w pozniejszej fazie gry.Gracz, ktory rozpoczyna dopiero przygode bez max VR nie zdobedzie szybko setu nie robiac SWB, daily, siege, glory a wiec lipa.Koniec koncow set AC dobry wybor dla poczatkujacego i tak ma dobre staty.

Nie ucz ojca dzieci robic, gralem praktycznie kazda klasa i dobijalem 65lvl, aby nauczyc sie wiecej o danej klasie, zeby znalezc slabosci i taktyke na nia.Expiac sma, sorca tak mnie to nudzilo, ze zdarzalo mi sie serio przysypiac, castowanie etc jest dla mnie suabeee

1. Nie expiłem sorca nawet, gram dwiema klasami od początku aiona ale gram już w to na tyle że wiem która klasa sprawia jaki problem i znowu kłania czytanie ze zrozumieniem nigdzie nie stwierdzałem że "nie jest trudny" do ogarnięcia tylko że jest średnio trudny bo jednak nie jest najtrudniejszą postacią do ogarnięcia...

2. Odnośnie Przeżywalności masz racje zapomniałem że na to też składają się Rooty / Sleepy / Silense. Ale twierdzenie że "tarcze / resisty / odskoki" nie dają dużej przeżywalności się nie zgodzę. Bo resist przynajmniej jednej doty może uratować Cie od silensa tak samo odskok i ściągnięcie sobie debuffów. (Ale co ja tam wiem pewnie taki koks jak ty tego nie używa nawet).

3. Kiedy zbierze 2-3 party AP powinien mieć już AC'ów na tyle żeby mieć broń i z 1-2 party(zakładając że jest nowym graczem i kasę wkłada w robienie AP setu a AC dropi / questy). Więc najlepiej żeby na PvE miał set za AP + AC a resztę czego nie ma BM tak ? Czy lepiej żeby czekał aż uzbiera Full AC i dopiero zaczął gdzieś chodzić....

U nie uczę Cie niczego bo mam gdzieś to co myślisz :) po prostu wyrażam też swoje zdanie od tego jest to forum. Więc panie Wszystkie Pro Ogar 65lvl daruj już sobie :)

Opublikowano

Spokojnie Panowie, autor prosił o zamknięcie tematu, więc jeśli chcecie podyskutować o swoich racjach, to polecam pw.

it's not who i am underneath

but what i do that defines me.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...