Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z gwarancją

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mój brachol kupił sobie telefon przez OLX. 

Pan który sprzedawał wziął tego HTC wraz z nową umową w Orange, ale nie chciał się przesiadać więc sprzedał telefon.

Komórka przyszła nowa nierozpakowana do brata. ALE, nie ma żadnego papierka na gwarancje, żadnej karty.

Może głupio zabrzmi takie ogólnikowe pytanie, ale co teraz ? Telefon nówka, a co gdy się zepsuje ? Na gwarancję mogę oddać jedynie na podstawie karty gwarancyjnej której nie ma?Sprzedający powiedział że wszystko co dostał w salonie wysłał do brata.

Opublikowano

Zazwyczaj w takich wypadkach oddaje się do operatora, na umowę.

Dzięki wspaniałomyślności administracji już nie pomagam na MPC Forum. 

Jeżeli w dziale panuje burdel, to skierujcie wzrok wyżej. 

Jeśli mnie jakoś znajdziecie (patrz > profil) to chętnie pomogę.

935801456340937867857.png

Opublikowano

Zazwyczaj w takich wypadkach oddaje się do operatora, na umowę.

@Shaw Czyli tak jak by twój brat nie miał gwarancji.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

No ale jak może cisnąć skoro karta gwarancyjna w ogóle nie została wydana bo wierząc Razeerowi facetowi do gwarancji wystarczy okazanie przedłużonej umowy 

Opublikowano

No ale jak może cisnąć skoro karta gwarancyjna w ogóle nie została wydana bo wierząc Razeerowi facetowi do gwarancji wystarczy okazanie przedłużonej umowy

Nie wiem jak tu będzie, zawsze jest inaczej. Ale jeżeli nie ma niczego, to logiczne jest ze na dowód zakupu. Szczególnie jak to na abonament był.

Dzięki wspaniałomyślności administracji już nie pomagam na MPC Forum. 

Jeżeli w dziale panuje burdel, to skierujcie wzrok wyżej. 

Jeśli mnie jakoś znajdziecie (patrz > profil) to chętnie pomogę.

935801456340937867857.png

Opublikowano

Nie ma aktualnie wydawanych kart gwarancyjnych zwłaszcza jeśli telefon ma być naprawiany w serwisie producenta, tylko dowód zakupu rachunek, paragon  albo faktura VAT  z wymienionym IMEI telefonu jest ważnym dokumentem uprawniającym do gwarancji którą rejestruje się i nawet wydaje głownie online na stronie . 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Szkoda że nie ma możliwości tak jak w Apple. Oni mają wszystko online i za pomocą IMEI patrzą czy gwarancja ważna czy nie, mając oryginalny telefon i pudełko musze się pieprzyć z paragonem jakbyśmy żyli w latach 80 ;) Powinien telefon być zarejestrowany w bazie i tyle

Opublikowano

Ależ jest jak go użytkownik sam zarejestruje z ważnym dokumentem zakupu. Gwarancję czy kartę gwarancyjną ma też obowiązek wydać sprzedawca, jednak wiele firm produkujących telefony nie respektuje ich bez rejestracji sprzętu na stronie serwisu.  

Opublikowano

Nie ma aktualnie wydawanych kart gwarancyjnych zwłaszcza jeśli telefon ma być naprawiany w serwisie producenta, tylko dowód zakupu rachunek, paragon  albo faktura VAT  z wymienionym IMEI telefonu jest ważnym dokumentem uprawniającym do gwarancji którą rejestruje się i nawet wydaje głownie online na stronie . 

Nie wiem o czym mówisz, ale na pewno nie o Polsce.

Opublikowano

A byłeś kiedyś na gwarancji w salonie chociażby w Ispocie ? ;) Tam wszystko odbywa się elektronicznie :P

Dobra chłopaki już mniejsza o to. Nie ja będę płacił za głupotę xD 

Dzięki wam za pomoc 

Opublikowano

Poproś gościa tylko o rachunek który dostał z telefonem, może być ksero albo zdjęcie byle był wyraźny i widać było IMEI telefonu .

Potem zarejestruj telefon na stronie supportu z datą sprzedaży z rachunku. W razie naprawy na gwarancji każdy dowolny salon firmowy Orange przyjmie telefon i wystawi gwarancję ELEKTRONICZNĄ, papierowe gwarancje nie są obecnie uznawane za wiarygodne gwarancje w całej Uni Europejskiej.

Można je mieć ale i tak najważniejszy jest dowód zakupu i rejestracja sprzętu na stronie supportu bez której nawet niektóre salony firmowe operatorów nie chcą przyjmować telefonów odsyłanych do naprawy w serwisach producenta.

Serwis też nie przyjmie telefonu jeśli nie zostanie potwierdzony zakup przez salon firmowy albo dowolny dowód zakupu. Przy braku potwierdzeń odpłatność jest 100% . 

To ty chyba nie orientujesz się jak jest w Polsce, kupowałem na paragon czy zwykły rachunek kilka telefonów, zawsze nówki nie brandowane i w żadnym nie miałem karty gwarancyjnej tylko informacje o rejestracji telefonu na stronie supportu. 

Opublikowano

Poproś gościa tylko o rachunek który dostał z telefonem, może być ksero albo zdjęcie byle był wyraźny i widać było IMEI telefonu .

Potem zarejestruj telefon na stronie supportu z datą sprzedaży z rachunku. W razie naprawy na gwarancji każdy dowolny salon firmowy Orange przyjmie telefon i wystawi gwarancję ELEKTRONICZNĄ, papierowe gwarancje nie są obecnie uznawane za wiarygodne gwarancje w całej Uni Europejskiej.

Można je mieć ale i tak najważniejszy jest dowód zakupu i rejestracja sprzętu na stronie supportu bez której nawet niektóre salony firmowe operatorów nie chcą przyjmować telefonów odsyłanych do naprawy w serwisach producenta.

Serwis też nie przyjmie telefonu jeśli nie zostanie potwierdzony zakup przez salon firmowy albo dowolny dowód zakupu. Przy braku potwierdzeń odpłatność jest 100% . 

To ty chyba nie orientujesz się jak jest w Polsce, kupowałem na paragon czy zwykły rachunek kilka telefonów, zawsze nówki nie brandowane i w żadnym nie miałem karty gwarancyjnej tylko informacje o rejestracji telefonu na stronie supportu. 

No tak, oprócz tego, że współpracuję z autoryzowanym serwisem samsunga i sonego to nie wiem jak jest z telefonami na gwarancji. :ninja:

I tak jeszcze ku gwoli wyjaśnienia dla Ciebie - 'kupowałem na paragon czy zwykły rachunek' paragon = zwykły rachunek.

Przy nowym kliencie obowiązuje faktura vat. Przy przedłużającym - paragon fiskalny. Jeśli kupujesz w komisie - paragon + oryginaly dowód zakupu. Jeśli kupujesz w komisie na firmę - vat marża. Ale po co ja to mówię, Ty kupowałeś już kilka telefonów, nie? :D

Opublikowano

Tobie to coś wytłumaczyć jak widać jest ciężko.

Według polskiego prawa konsumenta nie jest wymagana żadna gwarancja wystawiana na papierze wystarczy dowolny fiskalny dowód zakupu paragon, faktura. Gwarancja na papierze jest tylko dobrą wolą producenta i może ale i nie musi jej wcale udzielić. Wielu producentów nie wystawia gwarancji do telefonów z powodu różnych warunków prawnych w każdym kraju gdzie jest sprzedawany telefon, stąd gwarancje online na stronie producenta i konieczność rejestracji telefonu. 

Żądanie od kupującego posiadania papierowej wersji karty gwarancyjnej jest niezgodne z polskim prawem konsumenta. 

Jakby dobrze znał polskie prawo konsumenta wiedział byś że nie ma od razu konieczności oddawania telefonu na gwarancję ( czyli spełnienie żądań producenta co do użytkowania )  do wyboru jest wymiana.   

Piszesz że masz do czynienia z Sony ale warunków gwarancji to raczej nie znasz bo firma SONY wymaga tylko dowodu zakupu. Autoryzowany punkt naprawy to nie firmowy punkt naprawy oni sobie mogą wymagać czego chcą dodając swoje postanowienia  do gwarancji producenta i wydając swoją gwarancję która i tak jest śmieciem dla serwisu firmowego.  

Opublikowano

Tobie to coś wytłumaczyć jak widać jest ciężko.

Według polskiego prawa konsumenta nie jest wymagana żadna gwarancja wystawiana na papierze wystarczy dowolny fiskalny dowód zakupu paragon, faktura. Gwarancja na papierze jest tylko dobrą wolą producenta i może ale i nie musi jej wcale udzielić. Wielu producentów nie wystawia gwarancji do telefonów z powodu różnych warunków prawnych w każdym kraju gdzie jest sprzedawany telefon, stąd gwarancje online na stronie producenta i konieczność rejestracji telefonu. 

Żądanie od kupującego posiadania papierowej wersji karty gwarancyjnej jest niezgodne z polskim prawem konsumenta. 

Jakby dobrze znał polskie prawo konsumenta wiedział byś że nie ma od razu konieczności oddawania telefonu na gwarancję ( czyli spełnienie żądań producenta co do użytkowania )  do wyboru jest wymiana.   

Piszesz że masz do czynienia z Sony ale warunków gwarancji to raczej nie znasz bo firma SONY wymaga tylko dowodu zakupu. Autoryzowany punkt naprawy to nie firmowy punkt naprawy oni sobie mogą wymagać czego chcą dodając swoje postanowienia  do gwarancji producenta i wydając swoją gwarancję która i tak jest śmieciem dla serwisu firmowego.  

Nie wiem czy jesteś głupi, czy tylko udajesz, ale przeczysz sam sobie.

'Według polskiego prawa konsumenta nie jest wymagana żadna gwarancja wystawiana na papierze' za chwilę pisząc 'wystarczy dowolny fiskalny dowód zakupu paragon, faktura'. Dowód zakupu jest MUSEM gwarancyjnym, to po PRIMO.

Po SECUNDO - 'Żądanie od kupującego posiadania papierowej wersji karty gwarancyjnej jest niezgodne z polskim prawem konsumenta.' Co Ty bredzisz? Karta to mus, z racji tego, że tam ZAPISYWANE SĄ KAŻDE NAPRAWY, przez co na kolejnej pracownik sprawdzający telefon wie CO BYŁO ROBIONE, GDZIE i KIEDY. Dodatkowo - przeczytaj przepisy, a nie pieprz bzdur. Zapisy w Karcie Gwarancyjnej nie mogą być sprzeczne z obowiązującym w Polsce prawem, a nie, że karta gwarancyjna jest niezgodna z polskim prawem.

I co do trzeciej - jakim trzeba być tłukiem, żeby mówić, że autoryzowany punkt naprawy to nie FIRMOWY punkt naprawy, kiedy właśnie w AUTORYZOWANYCH salonach, czyli ZATWIERDZONYCH przez FIRMĘ matkę są przeprowadzane naprawy gwarancyjne? Zgodnie z Twoim idiotycznym tokiem myślenia, jedyny FIRMOWY SERWIS SONY znajdowałby się w Stanach Zjednoczonych.

http://www.w-support.pl/> Zgłoś naprawę > W przypadku naprawy gwarancyjnej, prosimy dołączyć do przesyłki następujące dokumenty:

• uzupełnioną kartę gwarancyjną, z datą zakupu, pieczątką sprzedawcy oraz 15-cyfrowym IMEI urządzenia;
  • kserokopię dowodu zakupu lub umowy z operatorem (w przypadku kiedy karta gwarancyjna nie jest wypełniona);
  • formularz zgłoszeniowy z opisem usterek i dokładnymi danymi kontaktowymi (numer telefonu, adres e-mail).

Nie odzywaj się w tematach, o których nie masz zielonego pojęcia. Elo.

Opublikowano

To raczej ty masz zerowe pojęcie, mówisz o serwisach zewnętrznych nie związanych z serwisem producenta poza jego autoryzacją do napraw.

Każdy serwis zwłaszcza autoryzowany może ustalić swoje warunki naprawy inne niż serwis firmowy a ty mi tu właśnie cytujesz warunki jednego z serwisów autoryzowanych a nie serwisu firmowego producenta ! Serwis firmowy na Polskę jest zawsze dokładnie opisany w dokumentach jakie kupuje się z telefonem .  

To sprzedawca zmusza do naprawy w autoryzowanym gdzie wcale nie trzeba naprawiać bo przy okazji należy spełnić jego warunki do naprawy. 

Miałem praktykę w Polsce i mam teraz w Anglii w  serwisie autoryzowanym,  też są własne gwarancje wydawane na piśmie ale gwarancje sprzętu na podstawie których dokonuje się napraw czy wymiany sprzętu nie posiadają żadnych kart gwarancyjnych tylko dowody zakupu.  

Serwis autoryzowany nigdy nie jest serwisem firmowym który jest pełnym serwisem do supportu danego urządzenia,  jak ktoś chce mieć problemy z naprawą albo wymianą to jak głupi idzie do autoryzowanego serwisu który chce naprawiać sprzęt a nie do serwisu firmowego gdzie można wymienić bez problemu na nowy bez pieprzenia się z serwisem autoryzowanym który i tak wbrew prawu chce ciągle naprawiać uszkodzenie by zarobić a nie działać na korzyść klienta. 

Zapoznaj się z prawem co do sprzedaży i odnośnie gwarancji , nie podkreślaj  przy okazji swoją głupotę w niezrozumieniu prawa.   Sprawdź sobie najnowszą  ustawę o prawach konsumenta  z 26 grudnia 2014 r  to się przekonasz co w niej pisze, bo jak widać ciągle jesteś w epoce kiedy to prawo mogło wyjebać konsumenta dając więcej prawa sprzedawcy i serwisom autoryzowanym.  

Osobiście nigdy bym nikomu nie polecił naprawy w serwisie autoryzowanym , który poza naprawą w  okresie gwarancyjnym  nie może nic zrobić. 

Tak przy okazji Shaw  nawet posiadając dokumenty od gościa o zakupie telefonu może nie mieć sprzętu objętego gwarancją, którą może złożyć tylko osoba widniejąca na dokumencie sprzedaży jeśli zakupiony został telefon w salonie Orange. W tym przypadku salon Orange nie przyjmie do naprawy telefonu bo ma własne ustalenia co do gwarancji w serwisie autoryzowanym, ale nic nie stopi na przeszkodzie by oddać telefon do serwisu firmowego pomijając autoryzowany gdzie wystarczy tylko dowód zakupu telefonu i rejestracja zgłoszenia przez telefon czy na stronie www producenta. 

Opublikowano

Tak przy okazji Shaw  nawet posiadając dokumenty od gościa o zakupie telefonu może nie mieć sprzętu objętego gwarancją, którą może złożyć tylko osoba widniejąca na dokumencie sprzedaży jeśli zakupiony został telefon w salonie Orange. W tym przypadku salon Orange nie przyjmie do naprawy telefonu bo ma własne ustalenia co do gwarancji w serwisie autoryzowanym, ale nic nie stopi na przeszkodzie by oddać telefon do serwisu firmowego pomijając autoryzowany gdzie wystarczy tylko dowód zakupu telefonu i rejestracja zgłoszenia przez telefon czy na stronie www producenta. 

Tak jak już powiedziałem - gówno wiesz, a powyższym cytatem tylko udowodniłeś swoją wiedzę.

Nie możesz oddać do orange, jeśli posiadasz dane inne niż widniejące na fakturze, ale możesz zarejestrować się na stronie, pomimo tego, że też posiadasz dane inne niż na fakturze. XDD Jesteś kretynem do potęgi entej.

I kończę temat, bo właśnie z takimi specami mam do czynienia co dzień w pracy. Wszystkie rozumy pozjadali, ale zdania poprawnie złożyć nie potrafią. Nie pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...