Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Radeon R9 290 - Black Screeny

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Piszę tutaj na forum, bo możliwe, że ktoś mi pomoże rozwiązać mój problem z kartą graficzną Gigabyte Radeon R9 290 OC Windforce.

Problem polega na tym, że gdy gram przez pewien czas w bardziej wymagające gry, ekran na pewien okres czasu gaśnie - staje się całkowicie czarny, a na komputerze nie można zrobić nic, nawet "po omacku". Wszystko jest na czas wygaśnięcia ekranu zwieszone.

Czytałem dużo w internecie, jak i próbowałem poradzić sobie na własną rękę z tym problemem, lecz bezskutecznie.

Kroki, które poczyniłem, by spróbować naprawić usterkę:

Zmiana oraz aktualizacja biosu karty graficznej,

Zmiana napięć karty graficznej,

Zmiana sterowników karty graficznej ze standardowych Catalyst na Omega,

Zmiana oprogramowania sterującego kartą z Catalyst Controll Center na MSI Afterburner,

Zmiana kilku opcji w MSI Afterburner,

DownClock karty graficznej,

Żadna z powyższych czynności, które poczyniłem nie naprawiła błędu.

Dodam, że problemem nie może być zasilacz - posiadam 1300W Gold.

W spoczynku karta nie przysparza żadnych problemów - nie grzeje się, blackscreen mi nigdy nie wyskoczył.

W stresie, przy bardziej wymagających grach Karta zaczyna wariować po pewnym czasie wywalając co chwila czarne ekrany.

W MSI Afterburner po Black Screenie temperatura karty ciągle jest wyświetlana jako ok. 76-70 stopni C, a użycie GPU stałe 100%, nawet po wyłączeniu wszystkich aplikacji. Jedynie ponowne uruchomienie komputera "resetuje kartę" i temperatura zaczyna spadać, jak i jej użycie zeruje się.

Jak sądzicie co może być tego przyczyną? Byłbym wdzięczny za pomoc.

Opublikowano

Problem w tym, że gwarancja już się skończyła.

Wiem, że RMA mogłoby rozwiązać wszystkie moje problemy, ale niestety już nie mam takiego prawa.

Opublikowano

Próbowałem wczoraj (06.06.2015) zamontować kartę graficzną u znajomego.

Niestety okazało się, że posiada za słaby zasilacz (650W No-Name), jego komputer w takiej konfiguracji nawet nie próbuje załadować systemu.

Blackscreeny tej karty graficznej (R9 290), to powszechny problem wielu posiadaczy tych kart - niemożliwe, by tyle kart było zepsutych z takim samym skutkiem. To musi być przyczyna sterowników, lub jakiś ustawień trzecich.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...