Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jaki rozmiar ekranu wybrać?

izari

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Niedługo będę zamieniać swojego leciwego już 32 calowego samsunga z kilkucentymetrowymi ramkami na coś nowszego. Problem w tym, że nie wiem nawet, jaki dokładnie chcę rozmiar, ale myślę, że minimalny rozmiar to 42'. Telewizor będzie wykorzystywany do 2 rzeczy: -oglądanie filmów - oczy oddalone o ok. 3.5m jeśli leżałbym na łózku, i ok. 210cm jeśli siedziałbym na fotelu -Granie w gry wyścigowe (tutaj około 210cm) Jaki rozmiar powinienen wybrać, żeby nie męczyć wzroku i żebym objął wzrokiem cały telewizor? Zastanawiam się nad samsungiem ue48h6400, ale nie wiem, czy po prostu z takiej małej odległości będzie się komfortowo oglądać i grać.

Opublikowano

Cześć. Niedługo będę zamieniać swojego leciwego już 32 calowego samsunga z kilkucentymetrowymi ramkami na coś nowszego. Problem w tym, że nie wiem nawet, jaki dokładnie chcę rozmiar, ale myślę, że minimalny rozmiar to 42'. Telewizor będzie wykorzystywany do 2 rzeczy: -oglądanie filmów - oczy oddalone o ok. 3.5m jeśli leżałbym na łózku, i ok. 210cm jeśli siedziałbym na fotelu -Granie w gry wyścigowe (tutaj około 210cm) Jaki rozmiar powinienen wybrać, żeby nie męczyć wzroku i żebym objął wzrokiem cały telewizor? Zastanawiam się nad samsungiem ue48h6400, ale nie wiem, czy po prostu z takiej małej odległości będzie się komfortowo oglądać i grać.

Ja ci powiem tak. Patrz na rozdzielczość ekranu, nie cale. Im większa, tym lepsza jakość, a sama wielkość to już swoją drogą i ona w sumie aż tak ważna nie jest. Na twoim miejscu wybrałbym telewizor w ultraHD, a wielkość dostosował do możliwości finansowych.

2tiVkFa.png

Shinden jeździ Multiplą

Opublikowano

Co mu da wyższa rozdzielczość kiedy na co dzień  praktycznie wcale nie będzie z niej korzystał chyba tylko oglądając filmy 4K . Nie używając natywnej rozdzielczości powoduje przeskalowanie obrazu i utratę jakości. Dla niektórych to mordęga dla oczu skalowanie z filmów w jakości HD do ultra HD ( prawie 4x ) powoduje rozmycie filmów , musiał by przestawić się całkowicie na filmy minimum w Full HD. 

Przy oglądaniu TV nie ma znaczenia rozdzielczość i tak polska telewizja nie nadaje więcej jak w 720p .

Duży monitor bardziej męczy oczy przy dynamicznej grze. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Ja ci powiem tak. Patrz na rozdzielczość ekranu, nie cale. Im większa, tym lepsza jakość, a sama wielkość to już swoją drogą i ona w sumie aż tak ważna nie jest. Na twoim miejscu wybrałbym telewizor w ultraHD, a wielkość dostosował do możliwości finansowych.

Ten który chce kupić to fullhd, zreszta od dawna nie widziałem w śklepach telewizor z rozdzialka inna niz fhd :D

Do dyspozycji mam 2.2k, więc ultrahd jest pooza moim budżetem.

Co mu da wyższa rozdzielczość kiedy na co dzień praktycznie wcale nie będzie z niej korzystał chyba tylko oglądając filmy 4K . Nie używając natywnej rozdzielczości powoduje przeskalowanie obrazu i utratę jakości. Dla niektórych to mordęga dla oczu skalowanie z filmów w jakości HD do ultra HD ( prawie 4x ) powoduje rozmycie filmów , musiał by przestawić się całkowicie na filmy minimum w Full HD.

Przy oglądaniu TV nie ma znaczenia rozdzielczość i tak polska telewizja nie nadaje więcej jak w 720p .

Duży monitor bardziej męczy oczy przy dynamicznej grze.

Dokładnie. Telewizor będzie podłączony dob komputera i z niego będę wszystko robić, będe na nim tylko ogladal anime, filmy w fullhd, grał w wyscigowki i gry na padzie, więc to takie jakby centrum rozrywki, swoją drogą grania w 4k to komputer i tak by nie ogarnął :D

Opublikowano

Sony KDL-42W706B. Cena między 2.000 a 2.200 PLN. Mały input lag, więc będzie się przyjemnie grać. 42" zupełnie wystarczą, ale moim zdaniem to i tak za duży ekran do gier. Szukaj max. 47", nie ma sensu kupować większego.

ㅈㅈ.

Opublikowano

Przed chwilą podpiąłem 40' telewizor samsunga (seria 6, jesli ma to jakies znaczenie) i szczerze mówiąc był troszeczkę za mały, ale znowu te 48 może być za duże...

Sony KDL-42W706B. Cena między 2.000 a 2.200 PLN. Mały input lag, więc będzie się przyjemnie grać. 42" zupełnie wystarczą, ale moim zdaniem to i tak za duży ekran do gier. Szukaj max. 47", nie ma sensu kupować większego.

Wygląda ciekawie. Najlepiej będzie chyba jeśli pójdę do sklepu i porównam w/w samsunga i tego sonego z odległości 2m.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...