Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zadanie z zeszłorocznej matury

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie. Pisze z prośbą do osób które znają się na C++ przynajmniej w takim stopniu by rozwiązać takie o zadanie które miało miejsce na zeszłorocznych maturach w wersji dla poziomu rozszerzonego:

7ecac90919371503med.png

No i pytanie brzmi jak takie cudo rozwiązać.. Ja wiem że w internecie jest mnóstwo tego typu rozwiązań ale żadne jakoś do mnie nie przemawia, chciałbym żeby ktoś rozwiązał w jak najprostszy sposób bądź postarał się wytłumaczyć.. Ktoś chętny do pomocy? :)

Sporządziłem wstępny plan do rozwiązania tego zadania, lecz nie potrafie tego przełożyć na program.. Ktoś na tej podstawie dałby radę samodzielnie?

954d6612e2fca329med.jpg

285afea5f31b31f1med.jpg

Opublikowano

Nic trudnego przecież tu nie ma.

Najlepiej byłoby raz skopiować całą zawartość pliku do tablicy stringów.

Stworzyć tą tablice[1000] i w każdym elemencie tablicy 1 linijka tekstu.

a) Dodajesz każdy element tablicy np. tablica[0][0] i tablica[0][1] itd. do zmiennej pomocniczej.

Gdy skończy się pętla sprawdzasz czy jest pierwszą, jeśli tak to do kolejnej zmiennej pomocniczej dodajesz 1 itd.

b)Prawie to samo co wyżej tylko zamiast + to sprawdzasz większość, jak jedna będzie większa od drugiej to od razu wywalasz błąd.

I kolejna linijka itd.

c)Według mnie najprościej byłoby po prostu sprawdzać po kolei i jeśli jakiś byłby więcej niż jeden raz to dodać do pomocniczej zmiennej 1 i do jakiejs tablicy stringa, który już był.

Aby można było go ominąć później.

TuByłaSygnatura.png

Opublikowano

Najpierw wczytuj wszystko do tablicy.

a) Zrób jakiegoś inta, któremu dasz na starcie 0 i w pętli dodawaj do niego kolejne elementy ze stringa. Da ci to sumę w ASCII.

B) proste. Sprawdzasz w pętli w jakiejś funkcji kolejne elementy i jeśli następny jest mniejszy lub równy to zwracasz false, w przeciwnym razie true i wypisujesz napis

c) Posortuj tablicę stringów i od początku porównuj. użyj do tego jakiejś zmiennej pomocniczej.

Jak chcesz to napisz PW, mogę ewentualnie gotowca podesłać bo słabo mi idzie tłumaczenie czegokolwiek xD

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...