Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Niewykrywalny dysk w Windows

vance14

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hejka, pare dni temu w niespodziewanym momencie prawdopodobnie uszkodzil mi sie dysk twardy toshiba MQ01ABD100. nagle cały system się wstrzymał, po restarcie w czasie bootowania nic sie nie dzialo przez parenaście sekund, po czym pojawio się "Reboot and select proper Boot device or insert Boot Media in selected boot device and press a key".

podłączyłem dysk do komputera i tam sytuacja jest podoba z tą różnicą, że tam dysk został wykryty (wyświetlona marka i model). w czasie bootowania komputer jak w przypadku laptopa nic nie robi przez parenaście sekund, po czym bootuje się system (inny dysk), w którym również jakby nad czymś myślał przez kolejne parenaście sekund. ostatecznie w systemie nie widać dysku

często kontroluje SMART jednak nic nie wskazywało na to, by miał nagle się zepsuć. proszę o pomoc, mam na nim zdjęcia, filmy i inne ważne rzeczy. serwis odpada, gdyż to kosztuje grube tysiące.. proszę o pomoc

Opublikowano

Skoro nie działa gdzie indziej to zepsuty lub uszkodzona zerowa ścieżka, SMART nie ma tu nic do tego  bo sprawdza stan dysku a nie części elektronicznych.

Nie masz sprzętu i pomieszczenia gdzie by go zrobić to jak myślisz go naprawić inaczej jak w serwisie, przez internet hokus pokus?

Poszukaj znajomego/uczynnego kowala ups... technika elektronika  niech ci wymieni przynajmniej elektronikę i sprawdzi dysk za psie grosze.  

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

dzięki niezawodnemu MHDD, udało mi się dostać do SMART. wygląda na to, że wszystko w porządku. niestety, przy skanie powierzchni (F4), zamiast prostokątów pojawiają się wykrzykniki.

35553264585508602520.jpg

92537860899938064699.jpg

81652413929391719152.jpg

Opublikowano

Dysk się kręci jak mniemam, czy nie stuka czasem albo staje ? 

Opublikowano

przy skanie powierzchni (F4), zamiast prostokątów pojawiają się wykrzykniki.

Czy po zakończeniu skanowania pojawiło się jeszcze coś oprócz wykrzykników?

Czy podczas włączania dysku słychać jakieś kliknięcia?

Opublikowano

Nie wiem co będzie po skanowaniu. Jeden wykrzyknik pojawia się raz na kilkanaście sekund. Gdybym miał poczekać do końca, to całość by trwała pewnie z kilka miesięcy. Co do kliknięć przy włączeniu dysku to słyszę jedno, czyli ustawienie się głowicy. Po tym kliknięciu oprócz kręcenia się talerzy, nic więcej się nie dzieje. Podczas zapuszczenia skanu MHDD słychać regularne cyki

http://w441.wrzuta.pl/audio/6s8ZOk7IPfu/nagrywanie_dzwieku_2015-06-03_20-16-27

Opublikowano

Dysk walnięty , prawdopodobne ścieżka zerowa i sektory startowe lub tylko elektronika spalona i nie może ustawić głowicy. 

Opublikowano

właśnie przestał pracować silnik - próbuje się rozkręcić ale się nie udaje - trwa to ok. 1/4 sekundy. naprawa nie ma sensu bo to tysiące zł, a dane.. niestety muszę się pogodzić z ich utratą. może sprzedam pcb i obudowę bo są na pewno sprawne. zawsze więcej na nowy dysk. myślę, że tym razem wypróbuję jakiś ssd od np. intela z 5 lat gwarancji

dziękuję temat można zamknąć

Opublikowano

poczyniłem nieodwracalny krok. odkręciłem dysk, odsłaniając jego wnętrze. po podłączeniu silnik odżył, ale głowica wskakuje na talerz i wraca spowrotem poza talerz i tak w kółko (tak jak przed odkręceniem i gdy silnik działał). na danych mi w tym momencie już średnio zależy, jednak dobrze by było, gdyby jakoś dało radę się do nich dostać

nagram niedługo film nagram już jutro.

po drugim podłączeniu głowica nie mogła wskoczyć na talerz, więc że dysk nie działa to raczej jest jej wina

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...