Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

W czym zacząć?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Zwracam się do was z prośbą, a mianowicie, w jakim programie zacząć swoją przygodę z tworzeniem gier komputerowych?
Ogarniam obkiektowe c++, jeśli ta informacja w czymś pomoże :)
Chciałbym, abyście dodali + i -, danego game engina, albo biblioteki :)

sygnanampc2.png

Opublikowano

Dość ciężkie pytanie, gdyż silników jest dużo i są coraz nowsze... myślę, że powinieneś zacząć właśnie od nauki języka i wtedy znając go, samodzielnie zdecydować  który z silników by Ci najlepiej pasował (z danych na język wybrany przez Ciebie).

Dbmy4Vg.png?1

Opublikowano

>"ogarniam obiektowe c++"

nie ogarniasz.

a zacząć możesz nawet od game makera.

Opublikowano

Proponuję zacząć od Unity 3D. Do wyboru jest C# lub JavaScript. Najszybcien nauczysz się C#, bo jest podobny do C++.

Opublikowano

Dziękuje za odpowiedzi! :)
Więc, nie chcę iść na łatwiznę, zająłem się Unity3D, sam tworzę skrypty w C#, staram się nie korzystać z gotowców, jak nazie jakoś to wychodzi,oczywiście szału nie ma, ale od czegoś trzeba zacząć

Tutaj ss'a podrzucam dla zainteresowanych

60647883205246741487.jpg

sygnanampc2.png

Opublikowano

Jest również Program Kodu Game Lab To jest najłatwiejszy.

Możesz go pobrać nawet z dobreprogramy.pl 

giphy.gif

Jeżeli pomogłem. Kliknij Lubię to.

Opublikowano

Zdecydowanie najlepszym wyborem ( według mnie ) jest Unity3D. Jest darmowe, dzięki temu każdy ma do niego dostęp, a wbrew pozorom jest one bardzo łatwym narzędziem, dzięki któremu stworzymy niesamowite gry, wystarczy tylko zaangażowanie i wiedza w zakresie C#/Javascript ( osobiście polecam C# ).

@Edit - @Writen no trochę dałem plamę, chodziło mi o JS, a że z niego nie korzystam napisałem z rozpędu Java :P

2cf6pe0.jpg

"Hmm jak by to powiedzieć... Moje pierwsze wrażenie o grupie... Nie lubię was..." - Kakashi

Opublikowano

Polecam Ci Unity3D, bardzo dobry silnik, który daję wiele opcji, niewielkim nakładem pracy, dużo obsługiwanych języków itd. dużo by wymieniać. Minusem jest to że dość rzadko ma skonności do crushów, a wersja silnika Unity3D 5 ma drobne bugi, bądź co bądź i tak jest to moim zdaniem najlepszy game engine.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...