Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Ja tworzyć RWD?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć jak powinno się tworzyć strony responsywne za pomocą jakiegoś programu, czy suche klepanie kodu?. Jak obecnie tworzy się strony responsywne, ponieważ chciałbym w to się w to wgłębić ale nie wiem jak się za to zabrać... Może jakiś darmowy kurs?

Opublikowano

jest kilka opcji:

1. użyć gotowych frameworków (np. Bootstrap, Foundation)
  2. Flexbox
  3. stworzyć samemu grid system korzystając z media queries w css

ja polecam sposób drugi.

Opublikowano

Ten flexbox jest jeszcze bardziej skomplikowany niż Bootstrap czy Fundation czy nawet Pure, z tego co patrze tak na szybko.

Ja jednak polecam używać jakiegoś Frameworka, ale z głową a nie suche i głupawe przepisywanie kodu jak podanie.­

Opublikowano

Ten flexbox jest jeszcze bardziej skomplikowany niż Bootstrap czy Fundation czy nawet Pure, z tego co patrze tak na szybko.

Ja jednak polecam używać jakiegoś Frameworka, ale z głową a nie suche i głupawe przepisywanie kodu jak podanie.­

Po co wynajdywać kolo dwa razy? Korzystaj z gotowych komponentów tak jak napisał @Vertoi

Opublikowano

Polecam pisanie wlasnych media :)

Ehhh chyba Wam się nie przetłumaczy. :) Niech będzie, że to kwestia gustu. W każdym razie jak dla mnie szkoda czasu na tworzenie komponentów, które są już gotowe.

Opublikowano

Ehhh chyba Wam się nie przetłumaczy. :) Niech będzie, że to kwestia gustu. W każdym razie jak dla mnie szkoda czasu na tworzenie komponentów, które są już gotowe.
No to jest właściwie kwestia czasu i umiejętności. Najlepiej przygotować własne narzędzia. Co wam w tych frameworkach jest tak bardzo potrznbe oprócz grid'ów? Bo mówimy o responsywności. A napisanie takiego responsywnego grid systemu to max pół godzinki. Napiszesz raz lub ściągniesz gotowy i możesz korzystać we wszystkich projektach. Zakładam, że takiego bootstrapa ładujecie całego, a korzystacie z mniej niż połowy jego funkcji. A robienie coś z bootstrapem bez wykorzystania less to już jest kompletnie bez sensu. Dlaczego wszyscy kojarzą frameworki CSS z responsywnością? Responsywność to tylko cząstka tych frameworków.

gamedevmania.com

Opublikowano

No to jest właściwie kwestia czasu i umiejętności. Najlepiej przygotować własne narzędzia. Co wam w tych frameworkach jest tak bardzo potrznbe oprócz grid'ów? Bo mówimy o responsywności. A napisanie takiego responsywnego grid systemu to max pół godzinki. Napiszesz raz lub ściągniesz gotowy i możesz korzystać we wszystkich projektach. Zakładam, że takiego bootstrapa ładujecie całego, a korzystacie z mniej niż połowy jego funkcji. A robienie coś z bootstrapem bez wykorzystania less to już jest kompletnie bez sensu. Dlaczego wszyscy kojarzą frameworki CSS z responsywnością? Responsywność to tylko cząstka tych frameworków.

W teorii również pisząc aplikację WWW można nie korzystać z Framework'ów typu Zend Framework 2, Symfony 2, Yii2 czy tam innych ponieważ zawierają one wiele komponentów, których się nie użyje.  A jednak w aktualnych czasach jeżeli ktoś pracuje komercyjnie to nawet nie myśli pominięciu takich rzeczy. Po co pisać coś drugi raz jeżeli coś już jest zrobione i przetestowane przez miliony użytkowników. Przy aktualnych parametrach serwerów i łączy wole korzystać z gotowych komponentów. Ale niech będzie, że to kwestia indywidualna.

Opublikowano

Między frameworkami PHP i CSS jest bardzo duża przepaść. I nie można ich tutaj ze sobą porównywać.

Jeśli temat jest o responsywności to może mówmy o responsywności, dobra?

RWD to nie jest coś do czego konieczny jest framework.

Oczywiście frameworki mają wiele zalet i korzystanie z nich może okazać się konieczne z różnych powodów. Ale niestety najczęstszym powodem jest lenistwo, dlatego na etapie nauki odradzam używania frameworków.

gamedevmania.com

Opublikowano

Według mnie korzystanie z framework'ów CSS jest bardzo mało profesjonalne.

Nie wiem dlaczego ów "kody" cieszą się taką popularnością.

Każdy projekt jest unikalny (no chyba, że ktoś odgrzewa wszystko) i potrzebne jest indywidualne podejście.

Paćkanie się w czyimś kodzie jest mało przyjemne a czasami nawet denerwujące.

Moim zdaniem, szanując siebie oraz klienta, powinienem maksymalnie skupić się na jego projekcie i nie

dodawać mu 30000000 linii kodu, których i tak nikt nigdy nie użyje.

Opublikowano

@Writen

Oj. No nie przesadzaj.

Wiesz, każdy ma swoje zdanie, które jakoś musiał wyrobić.

Jeszcze nie widziałem aby ktoś w firmie leciał na bootsrapie lub innych framework'ach.

No ale jak kto woli... 

­

Opublikowano

Wiesz, każdy ma swoje zdanie, które jakoś musiał wyrobić.

Jeszcze nie widziałem aby ktoś w firmie leciał na bootsrapie lub innych framework'ach.

No ale jak kto woli...

­

No ja widziałem. Ale to młode firmy. Sam też czasem muszę użyć bootstrapa.

Jak się robi na ilość to bootstrap jest dobry rozwiązaniem.

Moje poprzednie posty pisałem oczywiście w kontekście nauki.

gamedevmania.com

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...