Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Dotyczące serwera Minecraft.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich  :) chciałbym zrobić serwer ale moja wiedza kończy się na tworzeniu przy pomocy hamachi dlatego też mam kilka pytań  :)

1. Czy opłaca się postawić serwer na hamachi ? jeżeli tak to ile osób mogło by grać jednocześnie na nim?
2. Coś innego niż hamachi ? 
3. Stawianie na własnym PC (ile osób średnio mogło by grać jednocześnie) ? - [Komputer Bardzo mocny robiony pod GTA V / Wiedźmina 3 by hulało na Ultra, jak potrzeba specyfikacja do określenia to podam  :)]

4. jaki upload powinienem mieć żeby grało się "przyjemnie" ?

Na razie tyle początkowych pytań  :) gdy uzyskam odpowiedzi zasypie pewnie kolejnymi  :) 

BARDZO PROSZĘ O WYPOWIEDZI OSÓB ZNAJĄCYCH SIĘ KONKRETNIE NA RZECZY A NIE (PRZYPUSZCZENIA/GDYBANIE) rozumiem że dokładnie nie można określić ile uciągnie graczy ale orientacyjnie  :) + Jak ktoś ma się wypowiadać nie na temat lub żeby "HEJTOWAĆ" to odrazu niech pisze na pw  :) to podam skype to niech się wyżali  ;) 

Oczywiście Lajki polecą nie martwcie się  :) pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedź  :)

EDIT: LOL Błąd w tytule... jak by mógł moderator zmienić byłbym wdzięczny ;)

Opublikowano

Nie opłaca się robić na hamachi. Jeśli chcesz żeby to był serwer tylko dla znajomych to ok, ale jeśli chcesz żeby ludzie normalnie z niego korzystali to nie polecam hamachi.

Postawić na własnym PC możesz, jednak jest wtedy obciążenie łącza i dysków. Jest też ryzyko awarii systemu, bo podejrzewam że masz windowsa. Windows to windows, raczej linux jest typowo serwerowym systemem. Myślę, że pecet nada się tylko do typowo amatorskich serwerów, czy też serwerów pod granie ze znajomymi tylko.

Co do uploadu to licz, że każdy gracz potrzebuje około 250kb upload i download. Najlepiej po kablu, bo bezprzewodowo to ciężka sprawa.

EDIT: A, i pamiętaj o przepustowości danych dysku twardego. Talerzowy jest wolniejszy niż np. ssd. A to ma znaczenie przy serwerze MC. Szybszy dysk szybciej świat ładuje, mniejsze przycinki są, etc.

­VeIMQWU.png

Opublikowano

Nie opłaca się robić na hamachi. Jeśli chcesz żeby to był serwer tylko dla znajomych to ok, ale jeśli chcesz żeby ludzie normalnie z niego korzystali to nie polecam hamachi.

Postawić na własnym PC możesz, jednak jest wtedy obciążenie łącza i dysków. Jest też ryzyko awarii systemu, bo podejrzewam że masz windowsa. Windows to windows, raczej linux jest typowo serwerowym systemem. Myślę, że pecet nada się tylko do typowo amatorskich serwerów, czy też serwerów pod granie ze znajomymi tylko.

Co do uploadu to licz, że każdy gracz potrzebuje około 250kb upload i download. Najlepiej po kablu, bo bezprzewodowo to ciężka sprawa.

EDIT: A, i pamiętaj o przepustowości danych dysku twardego. Talerzowy jest wolniejszy niż np. ssd. A to ma znaczenie przy serwerze MC. Szybszy dysk szybciej świat ładuje, mniejsze przycinki są, etc.

no i fajnie takiej odpowiedzi oczekiwałem :) dzięki za szybką odpowiedź. Czyli w moim przpadku łącze mnie ogranicza... a jakiś dobry serwer polecacie? gdzie mogło by grać no narazie max 100 osób jednocześnie ? ale takie naprawde max. nie wiemczy są jakieś podziały gdzie może grać tylko 100 osób lub w jednej chwili 100 osób , bo mi chodzi właśnie o to aby w danej chwili max 100 :) heh troche pomieszałem.. oczywiście stosunek jakoś/cena w miare przyzwioty był :) do tego skoro nie na hamach to co proponujecie tak przy okazji? 

Opublikowano

okej dzięki wielkie :) 

Może ktoś jeszcze potwierdzić powyższą wartość ile potrzeba uploadu na jednego gracza? nie chodzi mi o odbieranie a wysyłanie jak by ktoś nie kumał ^^

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...