Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Serwer na linuxie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, posiadam komputer o takiej otóż specyfikacji:
- 12 GB RAM (3x4)
- Intel Xeon E5540 (cpu)
- Radeon HD5850 (gpu)
- Asus P6T (motherboard)

Chciałbym postawić na nim serwer, a że panuje opinia iż najlepiej takowe stawiać na linuxie szukam pomocy tutaj.
W jaki sposób mogę ze zwykłego komputera, zrobić serwer pod Minecrafta. Mając w domu taki sprzęt nie opłaca mi się kupować hostingu, więc staram się wykorzystać to co posiadam.
PC połączony jest do sieci przez router Asus RT-N66U. IP zewnętrzne będzie zakupione.

Ew. Ile więcej trzeba będzie zrobić, jeśli chciałbym na tym serwerze również hostować stronę WWW.

"The only person you should try to be better than is the person you were yesterday."

Opublikowano

Chyba w minekrafcie na forum masz opisane jak postawić serwer, poszukaj sobie 

Linux wszystko na , jak nie to sobie doinstalujesz. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Poradników do minecraft jest mnóstwo, stawiasz tak samo jak na vps czy dedyk, z tym że musisz kupić domenę, lub skorzystać z dynamic dns. Stronę możesz postawić na Apache2 lub nginx. Polecam poradniki od DigitalOcean, przejrzyste, krok po kroku, tylko musisz znać podstawowy angielski.

Minusem serwera w domu może być Twoje łącze. Pingi mogą być wysokie, a prędkość przesyłu danych niska.

W6iB9H1.png

Opublikowano

Witam, posiadam komputer o takiej otóż specyfikacji:

- 12 GB RAM (3x4)

- Intel Xeon E5540 (cpu)

- Radeon HD5850 (gpu)

- Asus P6T (motherboard)

Chciałbym postawić na nim serwer, a że panuje opinia iż najlepiej takowe stawiać na linuxie szukam pomocy tutaj.

W jaki sposób mogę ze zwykłego komputera, zrobić serwer pod Minecrafta. Mając w domu taki sprzęt nie opłaca mi się kupować hostingu, więc staram się wykorzystać to co posiadam.

PC połączony jest do sieci przez router Asus RT-N66U. IP zewnętrzne będzie zakupione.

Ew. Ile więcej trzeba będzie zrobić, jeśli chciałbym na tym serwerze również hostować stronę WWW.

Ja radziłbym zainstalowanie czystego Debiana (server?) 8, bo nie obciąża procesora i ram tak jak windows, następnie instalujesz javę (jest dużo poradników do debianowej javy), następnie pobierasz serwer minecraft tak samo jak windows, i uruchamiasz go bodajże 'java minecraft_sever.jar'

Oczywiście nic nie szkodzi zainstalowania Debiana z GUI, albo innego Linux Minta, ale jeżeli się interesujesz serwerami, www, etc. to Debian Server bez GUI

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...