Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Antena Wi-Fi do 100 zł

lolzere

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Szukam jak najlepszej, polecanej przez was anteny kierunkowej/dookolnej(na tej mi bardziej zalezy) którą bym mógl podlączyc pod złącze N w mojej karcie tl-wn722n. Z samej karty sieciowej jestem bardzo zadowolony ale antena jest zbyt słaba na moje potrzeby. Posiada tylko 4dbi mocy wyjsciowej i to jest o wiele za mało. Chce aby antena wykrywala jak najwiecej sieci dostepnych nie tracac tez na jakosci i minimalnym -75dbm i wiecej tj -60 -40  tlumieniu miedzy mną a access pointem.

Zastanawialem sie nad pentagramem 12 dbi http://www.ceneo.pl/13425995ale z tego co pisza jest ona bardzo slaba gdy uzywa jej sie przez podstawke. Druga opcja ale mysle ze i tak to bedzie za slabe to tp-link 8 dbi. Trzecia ktora bralem pod uwage to antena dookolna 12dbi tplinka zewnetrzna masztowa (ale jak pisalem nie znam sie i jak juz to bym ja trzymal na scianie bloku)

1 i 2 antena to wydatek rzedu 20-30 zl a ja mam do dyspozycji az 100-120. A 3 nie wiem czy sie wgl nadaje. Ewentualnie podajcie jakas antene za 50 zł i 100 zł najlepsze w swoich klasach.

Pomocy  :/ jestem kompletnym laikiem w tematach sieci i anten.

Po co istnieje to forum? Dla dzieci?

Opublikowano

Antena nie pomoże w rozwiązaniu problemu jeśli nadal będzie za duża odległość do nadajnika/routera, poprawisz sygnał odbierany a nie poprawisz nadawanego.

Bardziej rozsądniejsze jest kupienie anteny z kablem ok 5 m.

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

@Ktosiu

Spokojnie, umiem myslec i wiem co robie. Antena jest po prostu zbyt słaba. Mam te -75dbm i odbieram internet z predkosciami powyzej 2-4mbit/s. Nadajnik nie jest az tak daleko jesli mam 3 na 5 kresek na standardowej antenie. Wiem ze mozna wiecej ale nie wiem co kupić aby nie wziasc czegos co po kilku uzyciach wyrzuce bo uznam ze sie nie nadaje. Prosze o propozycje anteny za 50 lub 100zl  a nie o pouczanie,bo to co przedchwila napisales jest na kazdym zapytaniu odnosnie mojego tematu w internecie.

Swoja droga myslalem o stworzeniu swojej anteny tylko z czesciami moze byc roznie a pozatym nie mam lutownicy xD

Opublikowano

Antena nie ma żadnej mocy wyjściowej ani nie zwiększy zasięgu bez wzmacniacza, za małe moce są takich stików USB WiFi. Masz po prostu  słaby router lub słabe łącze. Sprawdź najpierw jak działa internet  w przy samym odbiorniku a dopiero potem wymieniaj antenę albo kup wzmacniacz jeśli będzie miało to w ogóle sens. 

W obrębie ok 10 m od nadajnika jakim jest router, transfer praktycznie jest taki sam. 

Zrobić dobrą antenę nie masz szans bo jej nie masz czym dostroić cewek właściwie do długości fali ( ok  12 cm ) 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Kupiłem panel kierunkowy  2000mW i 46 dbi zysku, czytajac opinie oraz sugerujac sie filmami na yt oraz testami i wiadomoscia od posiadacza. To jest az nadto co potrzebuje.

Dodaja taka smieszna płytke beini tylko nie wiem po co mi ona bo nawet 10 letnie dziecko potrafiloby zlamac wep

Do zamknięcia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...