Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Xbox One VS PS4

Vassopent

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Może to i trochę głupi temat, ale mi z pewnością pomoże przy wyborze.

Chciałbym abyście wypisali wszystkie wady i zalety konsol Xbox One i PS4.

Przymierzam sie do zakupu i kompletnie nie wiem którą wybrać, One jest troche tańszy i w tym ma przewagę, Sprawdzałem pady w obydwóch konsolach i obydwie mi spasowały, nie widzę żadnej różnicy.

Głównie chodzi mi o ich awaryjność itd. Słyszałem, że podobno nie można kupować używanych gier na one...

2e7beb469d579.gif

" Ten kawałek będzie leciał w furach wielu,

więc pozdrawiam pasażerów, elo "

Opublikowano

http://uk.ign.com/wikis/xbox-one/PS4_Games_vs_Xbox_One_Games

Które gry ekskluzywne ci bardziej odpowiadają taką konsolę bierzesz. Biorąc pod uwagę, że większość tytułów z xboxa 360 i xboxa one można ograć na PC, a PS3 i PS4 ma sporo ciekawych pozycji niedostępnych na innych platformach, to polecam PS4.

Btw: na nowe konsole jeszcze nie ma zbyt dużo gier. Jeśli masz pieniądze, to najlepiej kupić PC, a jeśli potrzebujesz konsoli to używana PS3 będzie chyba lepszym wyborem.

Bóg to twoje sumienie

Opublikowano

Które gry ekskluzywne ci bardziej odpowiadają taką konsolę bierzesz. Biorąc pod uwagę, że większość tytułów z xboxa 360 i xboxa one można ograć na PC, a PS3 i PS4 ma sporo ciekawych pozycji niedostępnych na innych platformach, to polecam PS4.

Btw: na nowe konsole jeszcze nie ma zbyt dużo gier. Jeśli masz pieniądze, to najlepiej kupić PC, a jeśli potrzebujesz konsoli to używana PS3 będzie chyba lepszym wyborem.

Stare konsole odpadają, sprzedałem nie dawno Xbox 360 i chce kupić nową konsolę, ponieważ widziałem GTA V na One i jeśli miałbym porównać GTA V na 360 a GTA V na ONE to równie dobrze mógłbym porównać samochód za 10 tys a samochód za 500 tys :)

2e7beb469d579.gif

" Ten kawałek będzie leciał w furach wielu,

więc pozdrawiam pasażerów, elo "

Opublikowano

Człowieku po co mu ps3? Skoro on chce kupić xbox a ps4. Ps3 jest dobrą konsolą ale nie na dłuższy czas. Jeśli by go interesowały stare gry bądź do początku tego roku które wychodziły jeszcze na ps3 ok można by polecić. Ale teraz nie opłaca się ich kupować jeżeli jest ktoś nastawiony na nowe gry. Powiem Ci jedno, kupno PC kupić dobrego i wydać 3-4 tysiące. Za rok góra dwa wyjdzie nowa gra którą już PC nie uciągnie ( karta graficzna i te sprawy ) jest nieopłacalną rzeczą jeśli ktoś lubi napier w różne gry. Kupno konsoli zatem za 2 tysiące, bo taka konsola nim zrobią nowe wydanie miną 6-7-8-9 lat i zagra w wszystko co mu się podoba, bez zmartwienia że za rok/dwa będzie musiał coś zmieniać. Ale to jest moje zdanie.

-----------------

Ja z Swojej strony poleciłabym Ci kupno Ps4. Sama już od dawna jestem zwolenniczką konsoli Sony. Zaczynając już od psx. Już tłumacze, jeśli jesteś zwolennikiem gier klasycznych, killzone a w szczególności God of War, bądź inne gry które nie wychodzą na xbox a uwierz Sony ma wyśmienite niektóre gry które nie dostaniesz na xbox-a. To oczywiście ps4 polecam, fajna grafika ( jeśli masz łącze HDMI, bo bez tego szczerze ujowo jest ), jedynie wada pada, szybko się rozładowuje. Również pad do xbox jest wygodniejszy. 

kot-i-pilnik-do-paznokci.gif

1844414647937941229037.png

Opublikowano

Człowieku po co mu ps3? Skoro on chce kupić xbox a ps4. Ps3 jest dobrą konsolą ale nie na dłuższy czas. Jeśli by go interesowały stare gry bądź do początku tego roku które wychodziły jeszcze na ps3 ok można by polecić. Ale teraz nie opłaca się ich kupować jeżeli jest ktoś nastawiony na nowe gry. Powiem Ci jedno, kupno PC kupić dobrego i wydać 3-4 tysiące. Za rok góra dwa wyjdzie nowa gra którą już PC nie uciągnie ( karta graficzna i te sprawy ) jest nieopłacalną rzeczą jeśli ktoś lubi napier w różne gry. Kupno konsoli zatem za 2 tysiące, bo taka konsola nim zrobią nowe wydanie miną 6-7-8-9 lat i zagra w wszystko co mu się podoba, bez zmartwienia że za rok/dwa będzie musiał coś zmieniać. Ale to jest moje zdanie.

-----------------

Ja z Swojej strony poleciłabym Ci kupno Ps4. Sama już od dawna jestem zwolenniczką konsoli Sony. Zaczynając już od psx. Już tłumacze, jeśli jesteś zwolennikiem gier klasycznych, killzone a w szczególności God of War, bądź inne gry które nie wychodzą na xbox a uwierz Sony ma wyśmienite niektóre gry które nie dostaniesz na xbox-a. To oczywiście ps4 polecam, fajna grafika ( jeśli masz łącze HDMI, bo bez tego szczerze ujowo jest ), jedynie wada pada, szybko się rozładowuje. Również pad do xbox jest wygodniejszy. 

Tylko, że na PC jest lepsza grafika, i można grać w 60 FPS np. w GTA V, co aktualnie żadny next-gen nie umożliwia w tej oto grze.

Ale wracając do tematu. Obie konsole są takie same pod względem grafiki, płynności działania i.t.p. Ja na twoim miejscu kupił bym X1. Posiadałeś X360, prawdopodobnie miałeś konto na Xbox Live, a szkoda by profil i.t.d. poszły w las przez kupowanie konsoli od tak naprawdę konkurenta. Ja np. posiadam PS3, i bym kupował PS4, gdyż posiadam konto z masą gier, trofeów, znajomych i.t.p.

Ale jeśli nie obchodzi cię profil dane oraz wszystko inne, to bierz pod względem exclusive'ów. Ja dla przykładu żałuję, że nie mam takiego nawet X360 ze względu na Forza Horizon, który jest exclusive'm tylko na konsole Microsoft'u.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

@Unga

No to się zdziwisz, jak uważasz, że obecna generacja pociągnie jeszcze 7 lat. Bo może się skończyć za 2 lata. Poprzednia generacja swoje wysłużyła, ale w dniu premiery te konsole to były rakiety, obecna generacja już na starcie była do tyłu.

Zamiast kupować konsolę, to lepiej cały hajs przeznaczyć na gtxa 970. Za pół roku kupić procek.

No i nie zapominajmy, że gry na konsole są droższe.

Bóg to twoje sumienie

Opublikowano

Tylko, że na PC jest lepsza grafika, i można grać w 60 FPS np. w GTA V, co aktualnie żadny next-gen nie umożliwia w tej oto grze.

Ale wracając do tematu. Obie konsole są takie same pod względem grafiki, płynności działania i.t.p. Ja na twoim miejscu kupił bym X1. Posiadałeś X360, prawdopodobnie miałeś konto na Xbox Live, a szkoda by profil i.t.d. poszły w las przez kupowanie konsoli od tak naprawdę konkurenta. Ja np. posiadam PS3, i bym kupował PS4, gdyż posiadam konto z masą gier, trofeów, znajomych i.t.p.

Ale jeśli nie obchodzi cię profil dane oraz wszystko inne, to bierz pod względem exclusive'ów. Ja dla przykładu żałuję, że nie mam takiego nawet X360 ze względu na Forza Horizon, który jest exclusive'm tylko na konsole Microsoft'u.

No jest lepsza przyznam Ci racje, ale nie każdy też nastawia się na kupno PC, bądź nie lubi na nim zbytnio grać. Sama gram na pc tylko i wyłącznie metin oraz lol wydałam 1700 zł i troszkę żałuje kupna. Konta no się zgodzę. 

@Unga

No to się zdziwisz, jak uważasz, że obecna generacja pociągnie jeszcze 7 lat. Bo może się skończyć za 2 lata. Poprzednia generacja swoje wysłużyła, ale w dniu premiery te konsole to były rakiety, obecna generacja już na starcie była do tyłu.

Zamiast kupować konsolę, to lepiej cały hajs przeznaczyć na gtxa 970. Za pół roku kupić procek.

No i nie zapominajmy, że gry na konsole są droższe.

Wiesz, to tak na oko, wiadomo że wyjdą w 100% nowsze modele jak było w przypadku ps3, slim, super slim. Ale wątpię aby w ciągu 2 lat wystartowali z już nową konsolą bo na pewno miną lata. No wiesz, jeśli chcesz grać to musisz wydać kasę, chyba że ktoś na PC ściąga gry to już inna rzecz. Ja osobiście po ostatnich moich obliczeniach ile wydałam na gry ( samo ps3 ) wyszło mi ok 900 zł, na ps4 jak na razie 400 zł. Więc no chcesz grać musisz wydać. Ale zawsze stanę po stronie że konsole są MOIM zdaniem o wiele lepsze. To jest kwestia to co lubi. 

kot-i-pilnik-do-paznokci.gif

1844414647937941229037.png

Opublikowano

Jesli chodzi o pc'ta w cenie konsoli... Nowego zestawu nie opłaca się kupować, na pewno nie uciągnie nowych gier tak, jakbyś tego chciał. Ewentualnie jeśli znasz się trochę na hardwarze, możesz próbować złożyć go z używek (co zawsze jest ryzykiem). Btw. do kompa można przecież podłączyć pada, a kompa równie dobrze pod telewizor, także różnica w sposobie grania się zaciera.

A co do różnic między konsolami:

Cena: Xbox jest tańszy

Cena gier: Raczej na równi

Pady: Wedle uznania, chociaż do ten Xboxowy uchodzi na wygodniejszego (Przynajmniej za czasów PS3 i X360 tak było)

Grafika: Nie da się jednoznacznie określić, ale często dzieje się tak, że ta sama gra na PS4 działa w 1080p, a na XOne 900p przy tym samym frameracie.

Exclusive'y: Nie wiem dokładnie jak z z 8 generacją (bo jak na razie brakuje exclusive'ów), ale ogólnie rozkłada się tak:

- PS ma Gran Turismo, a Xbox Forze

- PS ma Killzone'a, a Xbox Halo

- PS ma God of War, a Xbox Gears of War (chociaż ktoraś część jest chyba też na pc)

Online: W obydwu grach trzeba płacić abonament. Ale warto zauważyć, że więcej osób ma jednak PS4, czyli jest tam więcej osóB)

I3-4130 10GB DDR3 Geforce GTX 760 2GB GDDR5 | PS2 Fat SCPH-30004 FMCB 1.8 | PS3 Super Slim 500GB CECH-4004C | Microsoft Lumia 550

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...