Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Prawo jazdy na motor.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hey, Wytłumaczy mi ktoś jak to jest teraz z prawem na jazdy na motor? I do jakiej pojemności moge mieć motor (16 lat). W jakiej cenie są takie motory dla osoby poczatkującej. 

8can.png

|| CPU: I5-2500 || GPU: MSI Gtx 660 Titan || Ram: DDR3 8GB GoodRam || Zasilacz: Antec 500W || Płyta Główna: Asrock H61M ||

Opublikowano

Kategoria A1 prawa jazdy uprawnia do kierowania:

•  motocyklem o pojemności skokowej silnika nieprzekraczającej 125 cm3, mocy nieprzekraczającej 11 kW i stosunku mocy do masy własnej nieprzekraczającym 0,1 kW/kg,
  •  motocyklem trójkołowym o mocy nieprzekraczającej 15 kW,
  • pojazdami określonymi dla prawa jazdy kategorii AM.

Wymagany wiek do uzyskania tej kategorii wynosi 16 lat. Przystąpienie do egzaminu przez osobę, która nie ukończyła 18 roku życia, uwarunkowane jest uzyskaniem pisemnej zgody rodziców lub opiekunów.

Może się przydać. :v

Opublikowano

Są teraz wprowadzane takie zmiany w niektórych szkołach jak "Szybki kurs A1". Według mojego chłopaka, dla początkującego to do 5 tyś myśli, że się wyrobisz (Jeżeli chcesz nowy), bo używane zapewne taniej kupisz. :)

Kategoria A1

Warunkiem uzyskania prawa jazdy kat. A1 jest:
1) osiągnięcie odpowiedniego wieku - co najmniej 16 lat,
2) zgoda rodzica lub opiekuna, jeśli nie masz 18 lat,
3) ukończenie szkolenia,
4) zdanie egzaminu państwowego.
Jakim pojazdem można kierować posiadając prawo jazdy kategorii A1?
Kategoria A1 uprawnia do kierowania:
- motocyklem o pojemności skokowej nie przekraczającej 125 ccm, mocy nieprzekraczającej 11 kW i stosunku mocy do masy własnej nieprzekraczającej 0,1 kW/kg
- motocyklem trójkołowym o mocy nieprzekraczającej 15 kW
- motorowerem (pojemność silnika spalinowego do 50 ccm lub moc silnika elektrycznego do 4 kW, prędkość maks. 45 km/h)
- czterokołowcem lekkim (masa własna do 350 kg, prędkość maks. 45 km/h).

Opublikowano

Zależy czy chcesz coś ala ściągacz czy może jakieś enduro. Ja aktualnie posiadam honde nsr. Dałem za nią coś koło 4.5tys. Dla początkującego to dobry wybór. Jeżeli masz więcej kasy to bierz jakąś aprillie. Tylko są one strasznie awaryjne.

IDcncno.png

Opublikowano

Nie spotkałem się z prawem jazdy na silnik.

Ale jeśli chodzi Ci o motocykl to łatwo jest ogarnąć coś za 1500zł i samemu naprawić w kosztach 500zł.

2000zł za dobry sprawny motocykl to nie dużo tylko trzeba chcieć, umieć i przedewszystkim używać mózgu.

0LsM05U.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...