Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak mieć więcej FPS w minecraft?

Vampire4Fun

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Odrazu napiszę ze nie piszcie o optifine, konfiguracji optifina.

Szukam launcher który zwiększy mi FPS w minecraft ( ewentualnie program jakiś )

Pozdrawiam.

@Edit nie chcę MagicLaunchera

Opublikowano

Polecam kupić lepszy komputer a nie z jakiś trupów więcej fps wyciąg

Polecam kupić lepszy komputer a nie z jakiś trupów więcej fps wyciągać

Mój komputer posiada az 300-500 fps ale chce powiekszyc :) nie pomogles...

Umiesz czytac? Ja prosze o lepszy launcher a nie o konfiguracje optifine

Opublikowano

Polecam więcej ramu przypisać grze - 3/4

...................\/...................

Opublikowano

Nie ma launchera jest dobry komputer optifine ale poco ci 300 fps masz 60 fps jest dobrze. Jeśli chcesz nagrywać wyrenderuj sobie odcinek w 600 fps i będzie jeszcze płynniej.

Opublikowano

Niby launchera nie ma, teoretycznie rzecz biorąc launcher to launcher włącze MC i 'wylącza' się

Właśnie że nie wyłącza, w opcjach launchera poszukaj linijkę która odpowiada za to co dzieje się z nim po włączeniu MC, domyślnie jest to minimalizacja, możesz wybrać aby się wyłączył i zystak 30mb pamięci podręcznej.

Pobierz GameBooster jeżeli nie jesteś obeznany z Menedżerem urządzeń (CTRL+ALT+DEL) i tam pogasić zbędne rzeczy.

Kolejna rzecz to czystość kompa z hardweru i softeru (o ile nie pomyliłem nazw :P) czyli wyczyść go, pasta na procesor i radiator, potem ccleaner usunąć badziewia.

Defragmentacja jeżeli masz dysk HDD

Następnie możesz dodać partycję i wrzucić tam MC, ew kup dysk SSD który ma większy odczyt niż HDD przyspieszy to pobieranie danych z javy do odtwarzania gry.

TEMAT

Opublikowano

Więcej niż 60fps nie ma żadnego sensu, optifine będzie najlepszym rozwiązaniem.

Ja polecam optifine + wyłączenie animacji w grze to będziesz miał więcej fps

przeciez napisalem dokladnie ze nie optifine poniewaz i tak juz go mam...

Niby launchera nie ma, teoretycznie rzecz biorąc launcher to launcher włącze MC i 'wylącza' się

Właśnie że nie wyłącza, w opcjach launchera poszukaj linijkę która odpowiada za to co dzieje się z nim po włączeniu MC, domyślnie jest to minimalizacja, możesz wybrać aby się wyłączył i zystak 30mb pamięci podręcznej.

Pobierz GameBooster jeżeli nie jesteś obeznany z Menedżerem urządzeń (CTRL+ALT+DEL) i tam pogasić zbędne rzeczy.

Kolejna rzecz to czystość kompa z hardweru i softeru (o ile nie pomyliłem nazw :P) czyli wyczyść go, pasta na procesor i radiator, potem ccleaner usunąć badziewia.

Defragmentacja jeżeli masz dysk HDD

Następnie możesz dodać partycję i wrzucić tam MC, ew kup dysk SSD który ma większy odczyt niż HDD przyspieszy to pobieranie danych z javy do odtwarzania gry.

slyszalem ze java ma 2 procesy, wiesz jak 1 wylaczyc?

Shingima Launcher - spróbuj przetestować, w ustawieniach możesz przypisać pamięć ram. W dodatku podczas gry otwórz menadżer zadań (CTRL + ALT + DEL, bądź bezpośrednio prawym na pasek) i ustawiając priorytet na wysoki.

wole nieryzykowac bo mam napisane ze moze ten proces spowodowac niestabilnosc systemu.

Opublikowano

Zabawa w menedżer to zabawa dla osób które wiedzą co to komputer a nie tylko przedmiot do neta i grania.

Ustawienie priorytetu daje TYLKO to że podczas gdy komputer będzie chciał w tle odświeżyć coś albo przeliczyć to najpierw przepuści obliczenia Minecrafta a potem zrobi to co ważne więc to jest trochę głupi pomysł z racji że zwalniamy system opcją gry.

W MU (Menedżer Urządzeń) Minecraft (Gra) zajmuje ok 400-700mb pamięci, więc ten proces jest z MC ten drugi który ma około 40-80mb to launcher i możesz go zgasić.

Dodatkowo poczytaj o procesach komputera i wyłącz te bezużyteczne zwiększy ilość wolnej pamięci która może zostać przypisana do MC

Dodatkowo powiedz Ty mi ile chcesz FPS osiągnąć i ile masz

TEMAT

Opublikowano

Zabawa w menedżer to zabawa dla osób które wiedzą co to komputer a nie tylko przedmiot do neta i grania.

Ustawienie priorytetu daje TYLKO to że podczas gdy komputer będzie chciał w tle odświeżyć coś albo przeliczyć to najpierw przepuści obliczenia Minecrafta a potem zrobi to co ważne więc to jest trochę głupi pomysł z racji że zwalniamy system opcją gry.

W MU (Menedżer Urządzeń) Minecraft (Gra) zajmuje ok 400-700mb pamięci, więc ten proces jest z MC ten drugi który ma około 40-80mb to launcher i możesz go zgasić.

Dodatkowo poczytaj o procesach komputera i wyłącz te bezużyteczne zwiększy ilość wolnej pamięci która może zostać przypisana do MC

Dodatkowo powiedz Ty mi ile chcesz FPS osiągnąć i ile masz

gdzies od 90 fps do 300 mi dobija

@Edit ale czasami mam lagi 

@Edit gdzie moge wylaczyc ten proces? 2 javy? ogladalem tak na youtube

Opublikowano

90-300 to po co więcej? 60 tyle jest max, nawet monitor ma max 60 więc powyżej 60 nie zauważysz różnicy.

Lagi czyli kopiesz na 1sek masz zawieszoną grę i potem znów czysta gra?

CTRL+ALT+DEL szukasz procesu javaw.exe ten z mniejszym użyciem pamięci klikasz na niego potem Zakończ proces i potwierdzasz.

Zakładka Procesy jak by co.

TEMAT

Opublikowano

mod optifine to podstawa, dodatkowo można próbować zmniejszyć zasięg renderowania terenu do Tiny albo Short, OpenGL na fast

Opublikowano

Jeżeli masz włączonego minecrafta klikasz lprawym  na pasek zadań  i ' menadzer zadań 'lub ctrl+alt+del i wyskoczy ci okienko klikasz na  'Aplikacje' minecraft 'przejdz do procesu'

'Ustaw Priorytet ' i 'Wysoki

Następny sposób jest taki że wchodzisz w komputer 'właściwości ' 'Zaawansowane' 'Wydajność Efekty wizualne planowanie użycia procesora wykorzystanie pamięci i pamięc wizualna' Klikasz 'Ustawienia' 'Dopasuj dla uzyskania najlepszej wydajności' Zastosuj i ok

To wsumie poprawia jakość całego kompa ale wygląd komputera się zmienić ale póżniej możesz ustawić tak jak było wcześniej.

Trzecim sposobem jest pobranie GameBoostera 

Pobierz jeszcze optifine.

giphy.gif

Jeżeli pomogłem. Kliknij Lubię to.

Opublikowano

Witam, posiadam aktualnie laptop I3 3110M 2,4GHz 4gb ramu, dysk talerzowy, grafa gt720M, Przypisane do mc mam 2gb ramu. Planuję kupić4gb i dysk ssd, gram w mc na paczkach różnych. Jak później ustawię mc na 4gb ramu, będzie siedział na ssd szybciej będzie wczytywał się świat, ogólnie szybciej będzie uruchamiał się??

Opublikowano

Dyski SSD są z reguły szybsze w odczycie, tak więc podczas odczytywania danych będzie szybszy ale podczas zapisu spada jego efektywność.

Tak więc sam dysk nic nie da, najlepiej dodać partycję aby MC mógł się rozejść i mieć miejsce, dodać ramu około 3gb wystarczy i dobrą grafę około 2gb i to uciągnie sporo FPS

TEMAT

• 3 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...