Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pomysł na grę - klikankę.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam,

Mam firmę informatyczną w tym pisanie stron internetowych i chciał bym ją rozbudować o grę przeglądarkową. Jest to mała firma więc mogę zapomnieć o dynamicznym pvp/pve a więc pozostaje "klikanka" teraz tylko nie wiem o czym. mam kilka propozycji i nie wiem który wybrać lub może macie jakiś pomysł w jaką grę chętnie byście pograli.

moje pomysły to:

1. połączenie plemgon i ogame - rozbudowa planety robienie statków atakowanie jak w plemionach, ale zamiast wioski planeta, a zamiast wojska statki różnego rodzaju i z możliwością tworzenia własnych pod jakiś kadłub ograniczony wagą.

2.coś jak pokelife.pl - ale ze stworkami i innymi systemami zdobywania stworków

3. tak jak nr 2 ale bez walki między stworkami tylko polegająca na rozśmieszaniu/zasmucaniu przeciwnika - skrypt walki ale inne nazwy by gra nie zawierała walki - pomysł od dziecka 7 lat więc nie wiem czy dobry...

4. coś jak gladiatus/hero zero ale rozbudowa statku kosmicznego zamiast bohatera.

Proszę o pomoc z góry dziękuję. 

Opublikowano

w żadną. Odgrzewane kotlety, coś co prawie jest wszędzie, jedna rzecz nie da tej grze "dużej" grywalności. Musiałbyś wymyślić coś innowacyjnego ;-)

Najlepiej zrób jedno jak się nie uda to zmieniać nie będzie trzeba wiele jeśli masz "firme" to uwiniesz się szybko

hcq0.png

Opublikowano

Może i odgrzewane kotlety. Ale niestety nie jestem w stanie zrobić gry dynamicznej. Firmnie mam 7 osob i tylko dwóch grafikow. Wspolnie powiedzieli ze nie dadza rady większej gry. Zateydnienie pozadnego grafika to za duży koszt jak dla mnie bo zastanawiam się cY dam radę utrzymać tych co mam. Dlatego pomysl na grę. Co do odgrzewanych kotletów. To jak wyzej wspomnialem nie dam rady zrobic jakiegos zoo farmy kolekcji rybek czy smokow ale to też odgrzewane kotlety. Od dawien dawna nie widzialem nowej (innowacyjnej) klikanki. Firma jednak glownie zajmuje sie sprzedażą, naprawa komputerów i pisanie/administrowanie stron internetowych. A pomysl z polaczeniem plemion i ogame był by chyba dobry...

Opublikowano

Może i odgrzewane kotlety. Ale niestety nie jestem w stanie zrobić gry dynamicznej. Firmnie mam 7 osob i tylko dwóch grafikow. Wspolnie powiedzieli ze nie dadza rady większej gry. Zateydnienie pozadnego grafika to za duży koszt jak dla mnie bo zastanawiam się cY dam radę utrzymać tych co mam. Dlatego pomysl na grę. Co do odgrzewanych kotletów. To jak wyzej wspomnialem nie dam rady zrobic jakiegos zoo farmy kolekcji rybek czy smokow ale to też odgrzewane kotlety. Od dawien dawna nie widzialem nowej (innowacyjnej) klikanki. Firma jednak glownie zajmuje sie sprzedażą, naprawa komputerów i pisanie/administrowanie stron internetowych. A pomysl z polaczeniem plemion i ogame był by chyba dobry...

Dobra klikanka to taka, która ma kilka fajnych aspektów, a nie samo klikanie i jakiś licznik - same upgrade również nie wystarczy, bo to jest w każdej grze tego typu, osiągnięcia również, ale gdyby były jakieś ciekawsze niż rozbuduj to do 250 poziomu - byłoby znacznie ciekawiej. Najlepiej jak pomysł jest prostu np. klikanie w skrzynkę, czy co tam wymyślisz - ale nie może być tylko sama skrzynka, ale i również jakiś wgląd na automatyczne klikacze np. fabryki, które ulepszamy, ale za to ulepszanie nie może być mozolne np. gra wymaga 500 kliknięć, by kupić pierwsze ulepszenie, nikt w to nie zagra, a dodatkowo to pewnie takie ulepszenie guzik da.

Gra ma mieć kilka aspektów np. PD, pieniądze, coś-tam za reset gry pozwalające kupić dobre ulepszenia. Typ grafiki dużo znaczy, nie może być jakaś dobra, bo to jest tylko klikacz, ma mieć prostą grafikę - biała strona (oczywiście reszta elementów kolorowa), obramówki i kolor ma mieć jakiś wyraźny kontrast tylko nie za ostry, ewentualnie jakaś grafika tylko sam byś musiał sprawdzić, czy grafika nie psuje gry po np. 5 minutach.

pyhvh7E.png

Opublikowano

W dzisiejszych czasach bardzo dużo uwagi potencjalny klient zwraca na grafikę gry, następnie na jej fabułę lub opis samej gry. Jeżeli twoja gra ma się rozwijać powinieneś mocno nakłonić swoich ludzi do pracy. Pomysły na gry które napisałeś są już nie modne. Teraz już się nie gra w takie typowe RPG tylko gracze prześlij bardziej pod strzelanki takie jak CS. Pozatym jesteście firmą dopiero wchodzącą zapewne na rynek i nie macie żadnych potentatów których by wam tą grę zareklamowali. To już nie są czasy Half-Lifa gdzie grafika była mniej ważna od samej gry, to teraz się na nią stawia. Pamiętajcie także że konkurujecie z wieloma dobrze rozwiniętymi studiami informatycznymi w Polsce takimi jak minimum CD-Project który zasłynął tworząc Wiedźmina oraz z Techlandem który ostatnio zasłynął tytułem Dying Light.

Moim zdaniem powinniście stworzyć coś jeżeli już tak bardzo idziesz pod gry RPG coś na zasadzie Gothic-a lub Wiedźmina. I tak wiem zaraz mi napiszesz że twoi graficy czegoś takiego nie stworzą albo coś w tym rodzaju. Możliwe że nie stworzą ale nie musi być to przecież kopia, chodzi mi o sam system gry. Może jeszcze by było fajnie jakbyście mniej poszli w to zabijanie mobów a bardziej w kopanie surowców, handel itd.

A i pamiętaj że większość firm informatycznych pod koniec 20 wieku to był zlepek kilku informatyków. Nie podam ci teraz nazwy bo zapomniałem jaka to firma tak zaczynała ale jak mi się przypomni to najwyżej dopisze. Jeżeli cię nie zainspirowałem to życzę dalszych udanych poszukiwań i mam nadzieje że kiedyś przeczytam jakiś artykuł lun choć zobaczę reklamę wszej gry :)

Opublikowano

@up Jeżeli autor tematu pisze o klikanej grze przeglądarkowej to po chuj przywołujesz tu takie tytuły jak wiedźmin? hmm. Być może nie masz za dużo pojęcia o rynku gier przeglądarkowy.

Autorze. Próbowałeś omówić ten problem ze swoimi pracownikami? Zróbcie burzę mózgów i na pewno coś wymyślicie. Bo jak macie czytać takie rady jak wyżej to do niczego nie dojdziecie.

gamedevmania.com

Opublikowano

@Writen Jeżeli autor tematu pisze o klikanej grze przeglądarkowej to po c**j przywołujesz tu takie tytuły jak wiedźmin? hmm. Być może nie masz za dużo pojęcia o rynku gier przeglądarkowy.

Autorze. Próbowałeś omówić ten problem ze swoimi pracownikami? Zróbcie burzę mózgów i na pewno coś wymyślicie. Bo jak macie czytać takie rady jak wyżej to do niczego nie dojdziecie.

Wybacz mój błąd. Nie przeczytałem uważnie tematu.

Opublikowano

Ja bym bardzo chętnie pograł w takie z rozbudową statku, chociażby z kolegami, jak dla mnie pomysł miodny, bo o ile się orientuję takiej gry nie było (jest ftl, ale płatne i trochę inna mechanika).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...