Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tut] Wiedźmin 3 - metoda na 15 fps.

Vaxus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Czytając, tu i ówdzie posty "Czy pójdzie... Mam dwa rdzenie... 4 GB ramu... Moja karta... itp",  postanowiłam Wam trochę pomóc i pokazać, że nawet na TAKIM sprzęcie można pograć. Eeee... no dobra, czy granie przy 15 fps ma sens i sprawia przyjemność?

A to już zostawiam waszej ocenie :)

Ja tylko pokazuje, że można :)

Mój sprzęt, to laptop Lenovo G500

Rozdziałka: 1366 x 768 --> ~ 15 fps 

1024 x 768 --> ~ 20 fps

System: Windows 7 64-bit

Procesor: Intel Pentium 2020M (ten procesor posiada tylko 2 rdzenie x 2,4 GHz)

Ram: 4 GB

Karta grafiki: *AMD HD 8750M 1 GB (typowa laptopówka, zajmuje 252 miejsce w rankingu)
http://www.notebookcheck.pl/Ranking-kart-graficznych-w-grach.31531.0.html

Wiedźmin: 1.02 , wszystko na OFF/minimum/nie

SS.png

* odpowiednikiem tej karty jest Intel HD 4000

Tak jak wspomniałem, osiągi na tym zestawie to około 15 fps (20 fps). Mało, bardzo mało, ale lapek ma już 2 lata i kosztował wtedy około 1200 PLN. Posiada tylko 2 rdzenie, 4 GB ramu i kartę "laptopówkę". Cudów nie ma, tyle to kosztuje dobra / bardzo dobra karta graficzna.

Zaraz zapodam filmik na YT :)  1366 x 768 (~15fps), wszystko na minimum/OFF/nie:

test

Opublikowano

Można ? Można ! Ale czy taką grę można nazwać grą ? Wolałbym już w to nie grać.

1583214294267341314985.png

by

Ziółko.

Opublikowano

Jak ktoś ma duże ciśnienie na Wieśka, to wszystko na min/off, rozdz. 1024x768 i mamy 20fps ;)

Tym tematem chciałem tylko pokazac, ze można na 2 rdzeniach z 4 gb i kartą lowwww... ;) Nie można mówić o komforcie, ale jest to odpowiedz na bardzo częste stwierdzenia, ze"nawet nie odpali". A tu odpaliło i jeszcze można "pograć".

test

Opublikowano

Nie wiem czy 15, 20 fpsów można zaliczyć do grania w coś. Raczej oglądanie pokazu slajdów i skakanie postacią co pare metrów w przód. Ja gram na 60 fpsach, ultra/wysokie i nie widzę tego w twojej liczbie klatek, taka gra zupełnie traci sens.

sygna.gif

Opublikowano

Nie wiem czy 15, 20 fpsów można zaliczyć do grania w coś. Raczej oglądanie pokazu slajdów i skakanie postacią co pare metrów w przód. Ja gram na 60 fpsach, ultra/wysokie i nie widzę tego w twojej liczbie klatek, taka gra zupełnie traci sens.

1. Napisałem, wyraźnie w jakim celu nagrałem ten filmik i stworzyłem ten temat (przeczytaj początek mojego tematu)

2. Jakie "skakanie postacią co pare metrów" ? Nie jest to PŁYNNA animacja, ale bez przesady, nie jest to też żaden slideshow. Gdzie są "skoki" wg Ciebie, w którym momencie?

3. Nie rozumiem końcówki Twojej wypowiedzi "...Ja gram na 60 fpsach, ultra/wysokie i nie widzę tego w twojej liczbie klatek..." ?

test

Opublikowano

Mam podobny taki sam zestaw tylko kartę 710M FPS'y podobne. Nie wiem o co wam chodzi dla mnie to normalna gra. Nie rozumiem waszego toku myślenia, że 30FPS jest "trudno grywalne"... Kto ma kasę wyda sobie na lepszy komputer. Ja bardzo chciałem pograć w Wiedźmina i gram i przejdę go całego w takiej grafice bo jest bardzo ładna jak na niskie a FPS'y nie grają roli jeśli chodzi o tak dobrą grę, kiedyś może przejdę ją w tych 60FPS'ach na razie nie jest mi to potrzebne do szczęścia. Dodam, że Polski dubbling jest epicki ^^ "...Ja gram na 60 fpsach, ultra/wysokie i nie widzę tego w twojej liczbie klatek..." Cieszę się bardzo, że grasz w 60FPS'ach, ale co one mają wspólnego z tematem oraz filmikiem? Pozdrawiam.

#Biały

4455415860.png

lenovo

2.4GHz / 710M / 4GB / 1TB

Opublikowano

1. Napisałem, wyraźnie w jakim celu nagrałem ten filmik i stworzyłem ten temat (przeczytaj początek mojego tematu)

2. Jakie "skakanie postacią co pare metrów" ? Nie jest to PŁYNNA animacja, ale bez przesady, nie jest to też żaden slideshow. Gdzie są "skoki" wg Ciebie, w którym momencie?

3. Nie rozumiem końcówki Twojej wypowiedzi "...Ja gram na 60 fpsach, ultra/wysokie i nie widzę tego w twojej liczbie klatek..." ?

tylko że twój cel nie miał sensu

to oczywiste, że każda nawet najbardziej wymagająca gra odpali na słabym (na starym już niekoniecznie) sprzęcie

"nawet nie odpali" to tylko przenośnia, bo co to za gra w 15 fps'ach?

ale spoko, moze komus sie przyda

Opublikowano

Mam podobny taki sam zestaw tylko kartę 710M FPS'y podobne. Nie wiem o co wam chodzi dla mnie to normalna gra. Nie rozumiem waszego toku myślenia, że 30FPS jest "trudno grywalne"... Kto ma kasę wyda sobie na lepszy komputer. Ja bardzo chciałem pograć w Wiedźmina i gram i przejdę go całego w takiej grafice bo jest bardzo ładna jak na niskie a FPS'y nie grają roli jeśli chodzi o tak dobrą grę, kiedyś może przejdę ją w tych 60FPS'ach na razie nie jest mi to potrzebne do szczęścia. Dodam, że Polski dubbling jest epicki ^^ "...Ja gram na 60 fpsach, ultra/wysokie i nie widzę tego w twojej liczbie klatek..." Cieszę się bardzo, że grasz w 60FPS'ach, ale co one mają wspólnego z tematem oraz filmikiem? Pozdrawiam.

#Biały

I o to chodzi :)

test

Opublikowano

Mam podobny taki sam zestaw tylko kartę 710M FPS'y podobne. Nie wiem o co wam chodzi dla mnie to normalna gra. Nie rozumiem waszego toku myślenia, że 30FPS jest "trudno grywalne"... Kto ma kasę wyda sobie na lepszy komputer. Ja bardzo chciałem pograć w Wiedźmina i gram i przejdę go całego w takiej grafice bo jest bardzo ładna jak na niskie a FPS'y nie grają roli jeśli chodzi o tak dobrą grę, kiedyś może przejdę ją w tych 60FPS'ach na razie nie jest mi to potrzebne do szczęścia. Dodam, że Polski dubbling jest epicki ^^ "...Ja gram na 60 fpsach, ultra/wysokie i nie widzę tego w twojej liczbie klatek..." Cieszę się bardzo, że grasz w 60FPS'ach, ale co one mają wspólnego z tematem oraz filmikiem? Pozdrawiam.

#Biały

W 30 FPS gra się jeszcze w miarę okej (grając na padzie w ogóle nie czuć lagów), ale 15, 20 FPS to już problem..

1583214294267341314985.png

by

Ziółko.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Granie przy 15 fps, to czysty masochizm, ale 20, to już coś tam można ugrać. Jak ktoś ma słaby komputer, to dobre i to ;)

TEKST MIESIĄCA - obecnie na forum jako"Mauurycy":

...WarZ jest troche słabsze i mniej rozwinięte od dayz

Opublikowano

Ja też mam Lenovo g500h tyle że z i3-3100m tez dwurdzeniowy procesor 2.4ghz, , 8gb ramu i amd radeon 8750m 2gb. Wiesiek smiga bez scin na niskich/srednich z tym ze czasem wywala bez powodu z gry, ale chyba nie tylko mnie

Bez reklam fb

Opublikowano

Ja też mam Lenovo g500h tyle że z i3-3100m tez dwurdzeniowy procesor 2.4ghz, , 8gb ramu i amd radeon 8750m 2gb. Wiesiek smiga bez scin na niskich/srednich z tym ze czasem wywala bez powodu z gry, ale chyba nie tylko mnie

Niestety, to wina sterowników. Ja śmigam/śmigałem na starych sterach, specjalnie dedykowanych do mojej karty Radeona. zrobił je jakiś gostek.

A i jeszcze jedno, Panowie ja wiem, że na hiper-duper-super zestawach Wiesiek śmiga, ja tylko pokazuje, że można i na takim zestawie ;)

test

Opublikowano

No cześć.

To i ja dorzucę swoje 3 grosze.

Mój sprzęt wygląda tak: Gf 560 Ti (1 gb 256 bit), Celeron G1820 (nieszczęsne 2 rdzenie 2.8Ghz. Nie da rady podkręcić z racji tego, iż jest to Haswell) oraz 8Gb RAM'u DDR3. Gra na 1400x900 ze średnimi ustawieniami i blokadą fps'ów do 30 chodzi w miarę płynnie.

I3-4130 10GB DDR3 Geforce GTX 760 2GB GDDR5 | PS2 Fat SCPH-30004 FMCB 1.8 | PS3 Super Slim 500GB CECH-4004C | Microsoft Lumia 550

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...