Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Chemia] kwasy, sole, zasady; reakcja strąceniowa

Try_X

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim!
W związku z tym,że zbliża się koniec roku szkolnego, przydałoby się zaliczyć pierwszy semestr z chemii,żeby zdać i nie było wstydu ze świadectwem wysyłanym do dalszej szkoły xD No,a przy okazji w ogóle zdać też by było fajnie :rolleyes:

mam się nauczyć wszystkiego o kwasach,solach,zasadach i reakcji strąceniowej. Może byłby tu jakiś zdolny chemik,który wysłałby mi źródło, z którego fajnie mogę się tego pouczyć? Bo z podręcznika nie rozumiem praktycznie nic. Albo może sam by co nieco wyjaśnił.

Dodam,że będę słownie zaliczał ten pierwszy semestr, więc pewnie nie będzie to dużo i nie wiadomo jak skomplikowanych pytań. Ewentualnie mógłby też ktoś nakierować, co konkretnie z soli, kwasów, zasad może się przydać.

Mam także znać właściwości, budowę i zastosowanie tychże. To pewnie nie będzie zbyt wiele nauki,więc jakby ktoś coś o tym napisał,to byłbym mega wdzięczny ;)

Z góry dzięki i pozdrawiam!

Opublikowano

@Try_X

Metody otrzymywania soli:

1) metal + niemetal

2Na + S -> Na2S

2) metal + kwas

2Na + 2HCl -> 2NaCl + H2 (strzałka do góry)

3) metal + sól

Fe + NaCl -> FeCl3 + Na

4) tlenek metalu + tlenek niemetalu

MgO + SO2 -> MgSO3 

5) tlenek metalu + kwas

Cr2O3 + 3H2SO4 -> Cr2(SO4)3 + 3H2O

6) wodorotlenek + kwas

2NaOH + 2HCl -> 2NaCl + 2H2O

7) wodorotlenek + tlenek niemetalu

Mn(OH)2 + SO3 -> MnSO4 + H2O

Powtórz sobie dysocjację kwasów, zasad i soli. ;) Np:

H3PO4 -> 3H+ + PO4 3-

Ca(OH)2 -> Ca 2+ + 2OH -

NaCl -> Na+ + Cl-

Nazewnictwo soli, kwasów i zasad. Jak masz sole: np. Na2SO4 (siarczan VI sodu) i Na2S (siarczek sodu). Przypomnij sobie kwasy tlenowe (np. H2CO3, H2SO3) i beztlenowe (np. HBr, HF, HCl, H2S). Metody otrzymywania kwasów (np. H2 + Cl2 -> 2HCl) i zasad (np. 2Na + 2H2O -> 2NaOH + H2). 

I nie wiem w sumie co jeszcze. Jak coś potrzebujesz wiedzieć to pisz tutaj lub do mnie na pw. Chętnie pomogę. ;)

Reakcja stąceniowa:

Potrzebujesz do tego tabeli rozpuszczalności. Ogólnie ta reakcja polega na otrzymaniu soli trudno rozpuszczalnej w wodzie (powstaje osad) np. AgCl.

Ag2SO3 + 2KCl -> 2AgCl (strzałka w dół) + K2SO3

Jeżeli chcesz wiedzieć czy dany produkt jest rozpuszczalny w wodzie to musisz sobie otworzyć tabelę rozpuszczalności i sprawdzić dane kationy i aniony. ;) W tym przypadku Ag+ oraz Cl-. ;)

Opublikowano

@Try_X

Metody otrzymywania soli:

1) metal + niemetal

2Na + S -> Na2S

2) metal + kwas

2Na + 2HCl -> 2NaCl + H2 (strzałka do góry)

3) metal + sól

Fe + NaCl -> FeCl3 + Na

4) tlenek metalu + tlenek niemetalu

MgO + SO2 -> MgSO3

5) tlenek metalu + kwas

Cr2O3 + 3H2SO4 -> Cr2(SO4)3 + 3H2O

6) wodorotlenek + kwas

2NaOH + 2HCl -> 2NaCl + 2H2O

7) wodorotlenek + tlenek niemetalu

Mn(OH)2 + SO3 -> MnSO4 + H2O

Powtórz sobie dysocjację kwasów, zasad i soli. ;) Np:

H3PO4 -> 3H+ + PO4 3-

Ca(OH)2 -> Ca 2+ + 2OH -

NaCl -> Na+ + Cl-

Nazewnictwo soli, kwasów i zasad. Jak masz sole: np. Na2SO4 (siarczan VI sodu) i Na2S (siarczek sodu). Przypomnij sobie kwasy tlenowe (np. H2CO3, H2SO3) i beztlenowe (np. HBr, HF, HCl, H2S). Metody otrzymywania kwasów (np. H2 + Cl2 -> 2HCl) i zasad (np. 2Na + 2H2O -> 2NaOH + H2).

I nie wiem w sumie co jeszcze. Jak coś potrzebujesz wiedzieć to pisz tutaj lub do mnie na pw. Chętnie pomogę. ;)

Reakcja stąceniowa:

Potrzebujesz do tego tabeli rozpuszczalności. Ogólnie ta reakcja polega na otrzymaniu soli trudno rozpuszczalnej w wodzie (powstaje osad) np. AgCl.

Ag2SO3 + 2KCl -> 2AgCl (strzałka w dół) + K2SO3

Jeżeli chcesz wiedzieć czy dany produkt jest rozpuszczalny w wodzie to musisz sobie otworzyć tabelę rozpuszczalności i sprawdzić dane kationy i aniony. ;) W tym przypadku Ag+ oraz Cl-. ;)

W poniedzialek jakos sobie poradzilem, moje dzielo bede musial dokonczyc jutro lub w poniedzieli po weekendzie. Tak czy inaczej ogromne dzieki! :D Na pewno sie jeszcze odezwe,jak nie w tym temacie to wlasnie na pw. ;) iii kilka lajkow Cie ziomek nie ominie haha :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...