Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Spadek FPS'ów w grach - dysk czy procesor?

navendoston

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Specyfikacja komputera :
I5 4590
GTX 770 OC
Asrock H81M
Zasilacz 530w Thermaltake 

2 stare jak swiat dyski.
8gb ram crucial ballistix 1600mhz cl9
Witajcie, napotkałem ostatnio problem. 
W ciągu jednego włączenia komputera (po powrocie ze szkoły), wydajność w grach spadła o jakieś 50%// w cs go 40krotnie.

Momentalnie, na takich samych ustawieniach system działa tak samo, zaś gdy włączę jakąś grę, zaczyna mocno klatkować.

Zainteresował mnie fakt, że przejscie z gry do pulpitu zajmuje mi tylko sekundę (tu się napotyka kolejna sprawa).

Moje dyski mają kilka lat. Są podłączane przejściówką ATA=SATA i po prostu ich wydajnosc to kupa. Nigdzie nie wyczytałem jaki wpływ ma dysk na wydajnosc w grach więc szperałem w innych podzespołach, dodatkowo nie formatowałem go od 3+ miesięcy, straciłem płytę.

W cpu-z i Intel Extreme Tuning utility zaobserwowałem, że procesor wymaga dużego zużycia, żeby przeskoczyć z podstawowych 800mhz to trybu turbo, czy czterech rdzeni, zazwyczaj udaje mi sie osiagnac teraz 3.3-3.5 ghz tylko przy tescie wydajnosci, gdzie jego zużycie jest ciągle na poziomie 97-100%. Ale nie mogę mieć 100 % zużycia procesora w Cs go, czy Diablo 3.

Gdy sobie to uświadomiłem, 'zniknął' mi jeden z dysków. Zainstalowałem szybko te dwie gry na działającym dysku i nic to nie dało.

Nie mam pojęcia co obniżyło mi fpsy w takim stopniu, chcę szybko zmienić dysk na SSD + 1TB, ale nie wiem czy nie będę musiał naprawiać procesora (choć według starej reguły system się odpala i nie widzę żadnych spadków wydajnosci, wzrostu temperatury czy zużycia procesora na poziomie 100%, jest tak jak zawsze).
Załączam ssy z Cpu-z i z programu Intela.
http://scr.hu/3f8h/oj42v

1385975953-U914647.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...