Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Co wybrać obecnie pod serwer?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

miałem dość długą przerwę od minecrafta (ok rok, może półtora), więc mam teraz nasuwają mi się dwa pytania. Przeglądam publikacje serwerów i zauważyłem zależność, że większość serwerów działa pod 1.7, choć aktualna wersja mc to 1.8.5. Więc moje pierwsze pytanie - czy może mi ktoś wytłumaczyć tą zależność? Zaś drugim pytaniem jest to jaki obecnie silnik wybrać aby założyć serwer rpg? Kiedyś był to bukkit, a teraz wyewoluowało coś o nazwie "spigot" czy jakoś tak. Jakie są różnice między tymi dwoma silnikami i który jest lepszy, zarówno jakie obydwa mają zasoby jak chodzi o ilość pluginów?

Opublikowano

1. Więcej serwerów jest na 1.7.x ponieważ więcej osób na nim gra prawdopodobnie dlatego że ma lepszą optymalizacje niż 1.8 (nie weim do końca czy to prawda ale na moim laptopie się to sprawdza).

2. Na różnice między spigotem a bukkitem nie moge Ci odpowiedzieć ponieważ cały czas używam Bukkita który jest bardzo dobry a z spigotem nie wiem jak jest :P.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Spigota nie używaj, chyba że chcesz mieć silnik, który nie zwraca aż tak bardzo uwagi na błędy jak to robi bukkit :>.

Krótko mówiąc

spigot = podróba bukkita.

Opublikowano

Spigota nie używaj, chyba że chcesz mieć silnik, który nie zwraca aż tak bardzo uwagi na błędy jak to robi bukkit :>.

Krótko mówiąc

spigot = podróba bukkita.

Proszę cię jeżeli nie masz o czymś pojęcia to się nie wypowiadaj. Silnik spigot jest lepszy od bukkita i nie jest jego podróbką, a ulepszoną wersją.

@top

Serwery pozostają na 1.7, ponieważ na tej wersji gra więcej osób. Niektórym wersja 1.8 działa gorzej niż 1.7 i uważają, że pvp na tej wersji jest gorsze. 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Dlaczego 1.8 to gówno?

- hity nie wchodzą

- garda nie działa

- widać enchanty

- do enchantu potrzebny jest lapis

- są lagi od tych nowych gówien te zające itd

- nie ma większości modów i pluginów na 1.8

Co do silnika wybierz 1.7.2 :) 

Opublikowano

Ja polecam craftbukkita a co do spigota to po prostu bardziej zoptymalizowana wersja :)

Tak jak by co ja wybieram craftbukkita bo juz kilka razy spotkalem sie z problemem takim ze nie dzialaly mi jakies rzeczy na spigocie

Opublikowano

Pierwsze pytanie - Teraz więcej serwerów jest na wersji 1.7 przeglądając publikacje serwerów Minecraft, ale ludzie przechodzą już na 1.8 z duchem czasu, ponieważ nie ma sensu siedzenie cały czas na starych wersjach, bo już za niedługo ma wyjść wersja 1.9. 

Co do ostatniego pytania, to oczywiście, że silnik Spigot jest lepszy dzięki swojej lepszej optymalizacji i może posłużyć pod większą ilość graczy. 

Opublikowano

Na 1.7 jest więcej graczy, bo jest stabilniejsze xD

1.8+ to totalny bullshit pod względem fpsów.
Choć szkoda bo wolałbym mieć serwer pod 1.8 :/
A tak wgl - Polecam silnik Spigot #1649 na który wbije gracz 1.7 i 1.8. Polecam wersję naprawioną od @OtekPlay - zapobiega crasherom serwerów.

bannergif.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...