Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak odpalić Metina (priva) na linuxie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam moim problemem jest odpalanie metina na najnowszym ubuntu.

Mógł by mi ktoś ogarnąć jak to zrobić i wgl ?

za pomoc daje dużo (+).

57325483938010930122.gif
Opublikowano

Zainstalować i skonfigurować wine. 

Potem poszukać sobie na google informacji na innych forach jak w ogolę tą grę  zainstalować i skonfigurować . 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

szukałem ale nie mogę znaleść, wyskakuje mi jakiś długi błąd.

Był bym wdzięczny jeśli ktoś by dał jakiś poradnik czy coś takiego.

57325483938010930122.gif
Opublikowano

Nie nie mógłbym bo mnie nie interesuje uruchomienie tej gry a zwłaszcza szukanie rozwiązania problemu, nie mam też żadnych poradników do tej gery akurat . Masz stronę Playonlinux, wineHQ i fora ubuntu tam należy szukać rozwiązania.  Pytaj w dziale Metina czy ktoś używa to ci powie. 

Nie ma uniwersalnych poradników, na każdej wersji linuxa wymagane są inne ustawienia, konfiguracje czasem kernele itp

W ostateczności uruchamiać można tylko na wirtualnym systemie z XP albo w7 jeśli nie ma możliwości na wine gdzie ponad 50% gier nie działa. Znając życie metin pewnie też. ;)

Opublikowano

Z tego co wiem Metin może być nieco problematyczny w uruchomieniu, a poradników nie ma. Jeśli chcesz pomocy i chcesz się z tym bawić to podaj dodatkowe informacje:

1. Specyfikacja komputera i system(mówiąc najnowszy masz na myśli 15.04?). Z jakich sterowników korzystasz ?

2. Korzystasz z samego Wine, czy PlayOnLinux ? Podaj wersję Wine. Doinstalowywałeś coś do prefixa(dx, framework etc.) ?

3. Uruchom grę z poziomu terminala(Wine "ścieżka do pliku"), lub w przypadku PlayOnLinux w trybie debugowania i wrzuć to, co wyjdzie.

4. Na jakim serwerze chcesz grać ? Czy korzysta on z HackShield ? Jeśli tak, to będzie konieczność próby obejścia HS(które nie współpracuje z wine), co jest uznawane jako cheat.

Jeśli masz ciut mocniejszy komputer, to dobrą alternatywą może być VM, jako, że Metin ma niskie wymagania.

Retro PC:

MB: BEK-TRONIC BEK-3708 | CPU: AMD Am386 DX-40 40MHz | GPU: Trident 8900CL 1MB | Sound: SoundBlaster Vibra 16 | RAM:16MB(4x4) FPM SIMM Hyundai | HDD: 1.08GB Quantum Fireball | OS: DOS 6.22/Win 3.1

Opublikowano

Wyjdzie na to że najprostszym sposobem będzie instalacja przynajmniej XP SP3 albo Visty ok 2-3 h poświęcone na to , a nie zabawa z konfigurowaniem gry minimum 5-20 h na samo wine nie licząc ustawienia gry, ominięcia zabezpieczeń i liczenia na to że gra będzie się w ogolę chciała łączyć z serwerem albo miała przynajmniej dźwięk monofoniczny albo obraz w 16 bitach, hehe 

Kombinowałem sobie kiedyś z Cabalam, Muonline i Aionem,  podobne zasady i pod wine straciłem tylko po 3 do 5 dni na każdą z gier żeby tylko gra się uruchomiła, miała dźwięk i logowała się do serwera. W końcu doszedłem do tego że lepiej postawić w7 i na nim grać. 

Granie na linuxie w podobne gry z zabezpieczeniami przeznaczone jest raczej dla pasjonatów i programistów którzy w ramach testów czasem piszą sobie posiadając kody źródłowe program pod linuxa od podstaw. Niestety brak dostępu do głownego kodu gier uniemożliwia ich łatwe przeniesienie na tą platformę. 

Pozostaje przynajmniej możliwość pogrania w gry na Steamie który identycznie jakiś czas temu był tylko dla pasjonatów gier pod linuxem

Opublikowano

@@Ktosiu

Metin faktycznie należy do tych bardziej problematycznych gier, ale ogólna sytuacja się znacznie porawiła :) Między tym co było 4-5 lat temu a teraz jest przepaść. Ja obecnie pogrywam w Aiona, Tera Online, Dmc: Devil May Cry, Blacklight Retribution, oraz Blade & Soul na rosyjskim serwerze.

Z uruchomieniem żadnego z tych tytułów nie było większych problemów - jedynie doinstalowanie paru rzeczy do wine typu dx, vcrun, ale to pestka.

Nieco problematyczne było dostosowanie ustawień, aby wszystko działało w miarę dobrze, przy jak najmniejszych poświęceniach(szczególnie elementy HUD, które powodują znaczne spadki FPS w Tera, Blacklight i B&S), ale to i tak już nieźle :)

Jedynym znacznym minusem jest tylko szczątkowa obsługa dx11...ale ja mam czas, mogę poczekać :P

No, ale co kto woli. Jeśli nasz kolega postanowi kombinować, to postaram się pomóc, a jeśli nie i chce szybko zagrać...zostaje Windows.

Retro PC:

MB: BEK-TRONIC BEK-3708 | CPU: AMD Am386 DX-40 40MHz | GPU: Trident 8900CL 1MB | Sound: SoundBlaster Vibra 16 | RAM:16MB(4x4) FPM SIMM Hyundai | HDD: 1.08GB Quantum Fireball | OS: DOS 6.22/Win 3.1

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...